Thumbnail

Κορωνοϊός: Πώς να περάσεις εποικοδομητικά το χρόνο με τα παιδιά στο σπίτι Κορωνοϊός: Πώς να περάσεις εποικοδομητικά το χρόνο με τα παιδιά στο σπίτι

Εκπαιδευτικοί δημοτικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και προσχολικής εκπαίδευσης σού δίνουν ιδέες
Oμολογουμένως, βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο. Μην αφήσεις τον φόβο να σε καταβάλλει και δες τον αυτοπεριορισμό στο σπίτι ένεκα κορωνοϊού ως μια ευκαιρία να περάσεις εποικοδομητικό χρόνο μαζί με τα παιδιά σου.

Σε επικοινωνία με εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και προσχολικής εκπαίδευσης, πιο κάτω θα βρεις τις καλύτερες δραστηριότητες για νήπια, παιδιά δημοτικού και για παιδιά με αναπηρία.

Ασχολίες για παιδιά νηπιαγωγείου

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό προσχολικής εκπαίδευσης, Τατιάνα Κώστα, είναι καλό να συζητήσεις μαζί με τα παιδιά σου για το πώς θα ήθελαν να περάσετε τη μέρα. «Τα παιδιά έχουν τόσες ιδέες που θα σας εκπλήξουν.»

ΔΙΑΒΑΣΕ: Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μέσω τηλεφώνου

Ρώτησέ τα για πράγματα που θα ήθελαν να μάθουν. Ψάξτε σε εγκυκλοπαίδειες, σε βιβλία και στο διαδίκτυο για πληροφορίες και καταγράψτε τις. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά επιστημονικά πειράματα με απλά υλικά, για παιδιά, οργανώστε ένα και δες τον ενθουσιασμό τους.

Διάβασε τους ένα παραμύθι, κάνε τους ερωτήσεις, ζήτησέ τους να σου κάνουν μια ζωγραφιά για το τι τους άρεσε, οργανώστε μια μικρή δραματοποίηση. Πες τους να σκεφτούν και να σου πουν ένα δικό τους παραμύθι, κατέγραψέ το και άσε τα να αναλάβουν την εικονογράφηση.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: H ανακοίνωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου

Φτιάξτε μάσκες και στολές, χρησιμοποιώντας παλιά υφάσματα, σακούλες, και ανακυκλώσιμα υλικά. Φτιάξτε μια σκηνή από μαξιλάρια και κουβέρτες, θα το λατρέψουν! Τα παιδιά λατρεύουν το φανταστικό παιχνίδι.

Επίσης, μπορείτε να φτιάξτε την αγαπημένη τους συνταγή μαζί, δίνοντάς τους ρόλους και υπευθυνότητες.

Δώσε τους μπογιές και αντί για τα τυπικά πινέλα, δώσε σφουγγάρια, υφάσματα, αυτοκινητάκια, σχοινιά΄. Πρότρεψέ τα να τα βουτήξουν στη μπογιά και να δημιουργήσουν! Μπορείτε ακόμα και να οργανώσετε μια δική τους έκθεση ζωγραφικής.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Eίσαι γονιός; Μάθε τι δικαιούσαι τώρα που θα μένεις στο σπίτι με τα παιδιά

Διοργανώστε μια παράσταση με μουσικά όργανα, χορό και τραγούδι. Μπορείτε ακόμα να βάλετε τα αγαπημένα τους λούτρινα για θεατές. Έτσι, θα νιώσουν ακόμη περισσότερο την «ευθύνη» του καλλιτέχνη προς το κοινό!

Τέλος, χρησιμοποιώντας το https://artsandculture.google.com/partner, μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση σε πολλά διάσημα μουσεία του κόσμου και να περιηγηθείτε σ’ αυτά μέσω εικονικής περιήγησης. Δείτε διάσημα έργα τέχνης, συζήτησε με τα παιδιά γι’ αυτά, ρώτησέ τα την άποψή τους και τα συναισθήματα που τους προκαλούν, ψάξτε στο διαδίκτυο πληροφορίες για το δημιουργό τους. Ζήτησέ τους να φτιάξουν κάτι εμπνευσμένο απ’ αυτά.

Κλείστε τη μέρα σας χαλαρώνοντας, βλέποντας μια ωραία ταινία, και συζητώντας μαζί τους τι τους άρεσε.

ΔΙΑΒΑΣΕ: 8 ερωτήσεις που έχει κάθε γονιός σε σχέση με τον κορωνοϊό

kidsathome

Ασχολίες για παιδιά δημοτικού

Η εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης, Έμιλη Ιωσήφ, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια που θα μείνουν τα παιδιά στο σπίτι προτείνει να περάσουν τον χρόνο τους εποικοδομητικά και να ασχοληθούν με τις πιο κάτω δραστηριότητες.

Να παίξουν επιτραπέζια, να διαβάσουν βιβλία, να δούνε ταινίες, να ζωγραφίσουν, να χορέψουν, να κάνουν χειροτεχνίες, να παρουσιάσουν μια θεατρική παράσταση και να μαγειρέψουν διάφορα φαγητά παρέα με τους ενήλικες.

Επίσης, θα ήταν καλό να γίνονται μικρές επαναλήψεις στο μαθησιακό κομμάτι μέσω διάφορων εκπαιδευτικών διαδραστικών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, τα οποία συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση.

«Πιστεύω ότι ο χρόνος αυτός που βρίσκονται τα παιδιά στο σπίτι είναι μια ευκαιρία για να έρθουν οι γονείς πιο κοντά στα παιδιά τους κάνοντας μαζί διάφορες δραστηριότητες. Περιοριστείτε στο σπίτι, χαλαρώστε και  απολαύστε το χρόνο μαζί με τα παιδιά σας και όλα θα πάνε καλά.»

ΔΙΑΒΑΣΕ: Σε αυτή την ιστοσελίδα θα βρεις όλες τις πληροφορίες για τον κορωνοϊό

kidsathome

Ασχολίες για παιδιά με ειδικές ικανότητες

Σύμφωνα με την ειδική παιδαγωγό, Μιρέλλα Σπανού, για να ψυχαγωγήσετε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι υπάρχουν ποικίλοι τρόποι.  Εννοείται πως παίζει ρόλο η αναπηρία που έχει το παιδί. Στην προκειμένη, αφορά δραστηριότητες που μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως της αναπηρίας τους.

Παρακολούθησε με το παιδί τηλεοπτικές παιδικές εκπομπές ή ταινίες που κατά προτίμηση να έχουν αρκετή κίνηση, ενθουσιασμό, και ηχητικά εφέ, έτσι ώστε να προσελκύουν την προσοχή του.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Σε αυτή την ιστοσελίδα θα βρεις όλες τις πληροφορίες για τον κορωνοϊό

Μπορείτε να φτιάξετε ένα βίντεο με πράγματα που κάνει το παιδί ή εσύ μαζί με του και με την υπόλοιπη οικογένεια. Για παράδειγμα, την ώρα που παίζει, κάνει ασχολίες, που περνάτε χρόνο μαζί και ετοιμάστε μια προβολή και παρακολουθήστε το.

Φτιάξε στην κουζίνα μαζί με το παιδί ένα φαγητό ή γλυκό που του αρέσει. Αν το παιδί μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία μαγειρέματος, καλό είναι να εμπλακεί. Εάν όχι, καλό είναι να του δώσεις υλικά μαγειρικής πχ .ζυμάρι  ή σκευάσματα για να μιμηθεί τη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το ηθικό του παιδιού και νιώθει ότι εμπλέκεται  και αυτό.

Δώσε του νερομπογιές, μαρκαδόρους, χρώματα, παστέλ και άφησέ το να τα χρησιμοποιήσει όπως αυτό θέλει. Έπειτα, παρουσιάστε τις ζωγραφιές στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σαν μια έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Γιατί όλοι τρέχουν σαν του τρελούς να αγοράσουν χαρτί υγείας;

Διάβασε στο παιδί βιβλία που του κεντρίζουν το ενδιαφέρον όπως επίσης εκπαιδευτικά app όπως το Kids Jigsaw puzzle, to Spot it. Γράψε με συλλαβές,  γράμματα και λέξεις. Για μαθηματικά, μπορείτε να κατεβάσετε το 1st2nd Math και τους πίνακες πολλαπλασιασμού. Επέλεξε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις υπάρχουσες του γνώσεις.

Μπορείς να βρείς παλιά άλμπουμ με άτομα του στενού του κύκλου δηλαδή, φίλους, οικογένεια, ζώα και να του αφηγηθείς ιστορίες από το παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Τι ψωνίζουν οι Κύπριοι από τα σούπερ μάρκετ

Για να περάσετε χρόνο δημιουργικά, κάνετε παζλ με το παιδί ή παιχνίδια με κάρτες πχ με αριθμούς ή εικόνες από την καθημερινότητα, με ρουχισμό, με αντικείμενα . Αυτό θα το βοηθήσει στην οπτική αντίληψη, μνήμη, οπτική διάκριση, αντίληψη και γνώσεις.

Χρησιμοποιείστε πλαστελίνη για να φτιάξετε πράγματα πχ αριθμούς, γράμματα, ζώα κτλ. Χρησιμοποιείστε επίσης καθημερινά υλικά όπως μακαρόνια, χάντρες, νήματα, κουμπιά, ώστε να το βοηθήσεις στη λεπτή κινητικότητά του, στην εμπλοκή του σε μια διαδικασία που θα δημιουργήσει  το ίδιο το παιδί.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς το κοινό σαπούνι μάς προστατεύει από τον κορωνοϊό

Πηγή 

 

Home