Πώς θα καταλάβεις εάν το παιδί σου είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού
Της Μαριλένας Ιωάννου
Από γενιά σε γενιά έχουμε δει πολλά πράγματα να αλλάζουν και να μεταμορφώνονται άλλα θετικά, άλλα αρνητικά και άλλα επικίνδυνα. Η τεχνολογία για παράδειγμα, εξελίσσεται ραγδαία κάνοντας ίσως πιο εύκολη τη ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα μας απομονώνει από τον έξω κόσμο, αφού πλέον τα περισσότερα που χρειαζόμαστε μπορούμε να τα κάνουμε μέσω διαδικτύου.
Εντυπωσιακό είναι που οι νέοι σήμερα γνωρίζουν και ενημερώνονται για τα πάντα, πριν καλά καλά δημοσιευτούν στο ευρύ κοινό. Είναι επικίνδυνο το ότι η νέα γενιά αφομοιώνει σαν σφουγγάρι αυτά που βλέπει στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να τα ακολουθούν πιστά, με το σταυρό στο χέρι. Πολλά από αυτά και συνήθως τα αρνητικά, τα μεταφέρουν στο σχολείο ασκώντας επιρροή στους συμμαθητές τους, με αποτέλεσμα να φέρνουν άλλα παιδιά σε δύσκολη θέση πως αν δεν ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο θα έχουν συνέπειες.
Δες επίσης: Οι 4 τύποι bullying που μπορεί να δεχθεί ένα παιδί
Η σωματική βία, οι εκβιασμοί, οι απειλές, τα διάφορα σαρκαστικά παρατσούκλια, η σεξουαλική παρενόχληση, η κλοπή, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων και ο αποκλεισμός από τις σχολικές δραστηριότητες είναι κάποιες από τις συνέπειες αυτές. Έτσι αρχίζει ο σχολικός εκφοβισμός -το bullying - και μαζί του φέρνει και τα επακόλουθά του.
Οι καθημερινές συγκρούσεις κυρίως με τους γονείς, οι εκρήξεις θυμού, η απομόνωση, οι αλλαγές στη συμπεριφορά όπως η άρνηση για το σχολείο, η μείωση της σχολικής επίδοσης, η θλίψη στο βλέμμα, και η παραίτηση από δραστηριότητες που τον χαροποιούν, είναι κάποια από τα σημάδια που φανερώνουν πως το παιδί σου έχει πέσει θύμα bullying.
Υπάρχουν γονείς που δεν μπορούν ή δεν ξέρουν να χειριστούν μια κατάσταση όσο αφορά τα παιδιά τους, γι’ αυτό μην διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για να σε κατευθύνει.
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια διαδρομή που δεν την επιλέγει αυτός που τη βιώνει, αλλά τον αναγκάζουν οι συνθήκες. Οι νέοι που ζουν με το φαινόμενο αυτό, περνούν μια πολύ ψυχοφθόρα κατάσταση, μη γνωρίζοντας πώς να απεγκλωβιστούν από αυτή και αναφέρομαι κυρίως στα παιδιά που φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς ή στους δασκάλους, γιατί πιστεύουν πως έτσι θα χειροτερέψει το μαρτύριο τους.
Διάβασε ακόμη
Η αποκάλυψη του Σάκη Ρουβά για το bullying που δέχονται τα παιδιά του (Βίντεο)
Το κοινωνικό πείραμα της IKEA για το bullying, ξεπερνά κάθε φαντασία
Οι γονείς έχουν καθοριστικό ρόλο στο φαινόμενο αυτό, γι’ αυτό πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να είναι σε συνεχή επαφή με τα παιδιά τους, αφιερώνοντας τους χρόνο καθημερινά και συζητώντας μαζί τους για οτιδήποτε τους απασχολεί. Να μπορούν να αναγνωρίσουν πότε το παιδί τους συμπεριφέρεται παράξενα και πότε όχι, για να προλάβουν τουλάχιστον τα χειρότερα. Δυστυχώς, αρκετά παιδιά έχουν βάλει τέρμα στη ζωή τους και η αιτία ήταν ο σχολικός εκφοβισμός. Να μιλάς στα παιδιά σου, να τα συμβουλεύεις και να είστε οι καλύτεροι φίλοι. Να μπορούν να σε εμπιστευτούν και κυρίως να μην φοβούνται να σου μιλήσουν.
Μαριλένα Ιωάννου
Κοινωνική Λειτουργός/Σύμβουλος
Τηλ:99-592978
Email: [email protected]
Μπορείς να διαβάσεις επιπλέον
Χαράλαμπος Κοτσώνης: Μιλά με λεπτομέρειες για το bullying που βίωσε στη ζωή του (Βίντεο)
Συγκλονίζει η Μόνικα Μελέκη! «Δέχομαι bullying, με λένε Βουλγάρα και ξένη» (Βίντεο)
Γνωστός Κύπριος κομμωτής αποκαλύπτει: «Βίωσα bullying επειδή είμαι gay!» (Βίντεο)