Thumbnail

Τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε και απειλούν την ασφάλεια του παιδιού μας Τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε και απειλούν την ασφάλεια του παιδιού μας

Η ασφάλεια των παιδιών είναι η πρώτη μέριμνα κάθε γονιού. Πολύ συχνά, όμως, χωρίς να το καταλαμβαίνουμε, κάνουμε λάθη που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά μας.
Ως γονείς, η ασφάλεια των παιδιών μας είναι πάνω απ' όλα και προνοούμε για την προστασία τους, με τον καλύτερο τρόπο! Κι όμως, με κάποια πράγματα που κάνουμε, θέτουμε εμείς οι ίδιοι σε κίνδυνο τις ζωές τους. Ποιά είναι αυτά;

dasf

(1) Χρησιμοποιείς στράτες; Ξανασκέψου το!

Κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένες, πλέον όμως οι ειδικοί, δεν συνιστούν στους γονείς να χρησιμοποιηούν στράτες.

Πολλοί γονείς, θέλοντας να βοηθήσουν το παιδί να περπατήσει, το βάζουν σε στράτα. Όπως υποστηρίζουν όμως Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, πρόκειται για λάθος κίνηση, η οποία εκτός του ότι καθυστερεί την ανάπτυξη των κινητικών ικανοτήτων των παιδιών, είναι υπεύθυνη και για πολλά ατυχήματα.  

Στην Αμερική πάνω από 6.000 παιδιά το χρόνο κατέληγαν στο νοσοκομείο από άσχημα χτυπήματα που οφείλονταν στη χρήση στράτας.

Όταν ένα παιδί δεν μπορεί ακόμα να ελέγξει καλά το σώμα και το βηματισμό του, με τη στράτα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται αυτόνομα και τότε γίνονται διάφορα ατυχήματα, κουτουλάει πάνω σε έπιπλα, πλησιάζει ηλεκτρικές συσκευές ή ακόμα και σκάλες... Πολλά μπορούν να συμβούν!

Είναι προτιμότερο να επιλέξεις για το παιδί σου ένα άλλου είδους παιχνίδι για να μάθει να στέκεται και να περπατάει. Υπάρχουν παιχνίδια που προσφέρουν στήριξη για τα πρώτα του βήματα, δίνοντάς του την απαραίτητη αυτοπεποίθηση.

dsf

(2) Δεν τοποθετείς σωστά το παιδί στο αυτοκίνητο

Ήξερες ότι, τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα είναι η νούμερο ένα αποτρέψιμη αιτία θανάτου, σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 13 ετών;  Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε το παιδί μας από έναν τέτοιον κίνδυνο, είναι να τοποθετούμε σωστά το παιδικό καθισματάκι στο αυτοκίνητο. Τα παιδιά πρέπει να κοιτάζουν ανάποδα για όσο περισσότερο γίνεται. Ναι, νιώθουμε πιο ασφαλείς όταν μπορούμε από τη θέση του οδηγού να βλέπουμε το πρόσωπο του παιδιού μας από τον καθρέφτη, για εκείνο όμως, είναι πολύ πιο ασφαλές να παραμένει στο ειδικό καθισματάκι και να κοιτάζει προς τα πίσω.

sdf

Οι ειδικοί συνιστούν λοιπόν, να περιμένεις μέχρι τα 2 χρόνια του παιδιού, μέχρι να γυρίσεις το κάθισμα έτσι ώστε να κοιτάζει μπροστά. Και ο λόγος είναι, ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τα πόδια τους όταν κοιτάζουν μπροστά, γιατί σε ένα σοβαρό ατύχημα, μπορεί να τα «λιώσει» το ακριβώς μπροστινό κάθισμα, η πλάτη του οποίου θα τιναχτεί προς τα πίσω. Λένε επίσης, ότι στα μικρά παιδιά, το κεφάλι είναι πολύ πιο μεγάλο και βαρύ από το υπόλοιπο σώμα και γι' αυτό σε περίπτωση σύγκρουσης είναι πιθανό να προκληθεί σημαντική βλάβη στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη του καθώς θα μετακινηθεί μπροστά. Αντίθετα, όταν το παιδί κάθεται σε καθισματάκι που κοιτάζει προς τα πίσω, η ένταση της σύγκρουσης θα κατανεμηθεί εκτός από το κεφάλι στους ώμους και την πλάτη του, θα μοιραστεί δηλαδή σε μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.

Διάβασε ακόμη:  Γονείς προσοχή! Μην υποτιμάτε τη γρίπη, ίσως εξελίσσεται σε κάτι σοβαρό

Μέγιστη ασφάλεια όταν το παιδί κοιτάζει μπροστά

Όταν το παιδί είναι πλέον πιο μεγάλο και θα γυρίσεις το κάθισμά του μπροστά, φρόντισε να κρατήσεις το κεφάλι του και τη σπονδυλική του στήλη όσο πιο ασφαλή γίνεται. Το πιο ασφαλές σύστημα για την σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι το Isofix, το οποίο σχεδόν γίνεται ένα με το αυτοκίνητο μειώνοντας την κίνηση προς τα εμπρός σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης. Σε κάθε περίπτωση, φρόντιζε πάντα, οι ιμάντες της ζώνης να είναι σφιχτοί και αναπαυτικοί. 

sdf

(3) Κατεβαίνεις μαζί του την τσουλήθρα; Λάθος κίνηση!

Ναι είναι διασκεδαστικό να παίρνεις το παιδί αγκαλιά και να γλιστράς μαζί στην τσουλήθρα. Όμως, πρέπει να το ξανασκεφτείς! Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που το παιδί για κάποιο λόγο «κολλάει» σε κάποιο σημείο (επειδή, για παράδειγμα, το παπούτσι του κοντράρει στα πλαϊνά της τσουλήθρας) και το βάρος του γονιού που ακολουθεί προκαλεί τραυματισμούς ή και κατάγματα στη μέση ή τα πόδια του. Εάν το παιδί φοβάται να κατέβει μόνο του, μπορείς να το κρατάς από το έδαφος, ακόμα κι αν έτσι μπορεί να κάνει μόνο τη μισή διαδρομή, ή να περιμένεις μέχρι να ξεπεράσει το φόβο του και να τολμήσει να κατέβει μόνο του!

Διάβασε ακόμη: Πώς μπορείς ν' αντιμετωπίσεις τις διαταραχές ύπνου του παιδιού σου

sd

(4) Χρησιμοποιείς τα φρένα στο καροτσάκι;

Ίσως τα χρησιμοποιείς μόνο στην περίπτωση ενός κατηφορικού δρόμου. Όμως, τα φρένα πρέπει να τα πατάς κάθε φορά που το παιδί είναι μέσα στο καροτσάκι κι εσύ δεν μπορείς για οποιοδήποτε λόγο να το κρατήσεις επάνω σου. Εάν παραδείγματος χάριν βρίσκεστε στο πάρκο, το μωρό κοιμάται στο καρότσι δίπλα σου κι εσύ πίνεις τον καφέ σου στην πλατεία. Εάν χρησιμοποιείς τα φρένα κάθε φορά, μπορείς να αποτρέψεις οποιαδήποτε απρόσεκτη κίνηση κάποιου περαστικού, που μπορεί κατά λάθος να σπρώξει το καροτσάκι προς το δρόμο ή την κατηφόρα. Εάν μάλιστα το παιδί είναι αρκετά μεγάλο και όχι μωρό, μπορεί από μόνο του να βάλει σε κίνηση το καρότσι, κουνώντας απλά τα πόδια του ή το σώμα του. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να βάζεις το φρένο για να ακινητοποιήσεις πλήρως το καρότσι, κάθε φορά που θέλεις να βάλεις και να βγάλεις το παιδί από αυτό.

dfs

(5) Δίνεις στο παιδί να φάει κάτι καθ' οδόν; Και πάλι λάθος!

Το ξέρω, μερικές φορές, ένα μπισκοτάκι ή ένας χυμός θα αποσπάσει την προσοχή του παιδιού και θα το κάνει να ησυχάσει για λίγη ώρα όταν είσαι στο αυτοκίνητο. Το πρόβλημα είναι, ότι, εάν το παιδί για κάποιο λόγο στραβοκαταπιεί και κινδυνεύσει να πνιγεί, πολύ δύσκολα θα έχεις το χρόνο που απαιτείται για να παρκάρεις με ασφάλεια το αυτοκίνητο και να κατέβεις απ' αυτό για να το βοηθήσεις. Επίσης, στην περίπτωση που το παιδί κρατάει χυμό με καλαμάκι ή κρατά κουτάλι, μπορεί να το τραυματίσουν στο πρόσωπο εάν χρειαστεί να πατήσεις απότομα φρένο τη στιγμή που τρώει ή πίνει. Γι' αυτό, είναι καλύτερα να μην δίνεις τίποτα στα παιδιά να καταναλώνουν στο αυτοκίνητο κι αν πρόκειται να κάνεις ένα πολύωρο ταξίδι, να προγραμματίσεις στάσεις για να μπορέσει να φάει κάτι και να πιει με ασφάλεια.

Διάβασε ακόμη: Όταν γυρνάς σπίτι, τα παιδιά θέλουν να νιώσουν ότι ανυπομονούσες να τα δεις!

Πηγή

Home