Thumbnail

Επικοινώνησε με το μωρό σου, πριν ακόμα γεννηθεί! Επικοινώνησε με το μωρό σου, πριν ακόμα γεννηθεί!

Ανάπτυξε μια πρόωρη αλλά τόσο μαγική σχέση με το αγγελούδι σου!
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου, το μωρό δεν είναι τελείως απομονωμένο από τον εξωτερικό κόσμο. Αντίθετα, αισθάνεται τα συναισθήματά σου, ακούει τη φωνή σου, αντιδρά στα χάδια σου και μοιράζεται μαζί σου ακόμη και τις διατροφικές σου απολαύσεις.

egkyos

Μάθε με πόσους τρόπους μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του και ανάπτυξε μια πολύ όμορφη σχέση, πριν ακόμη έρθει στον κόσμο!

Μέσω της ακοής

Όπως υποστηρίζουν γυναικολόγοι και ερευνητές, το εσωτερικό αυτί του εμβρύου είναι το μοναδικό αισθητήριο όργανο που αναπτύσσεται πλήρως πριν από τη γέννηση, οπότε το μωρό αρχίζει να αντιλαμβάνεται τους ήχους μέσα στη μήτρα γύρω στα μισά του δευτέρου τριμήνου. Τους πρώτους μήνες ακούει ήχους όπως ο χτύπος της καρδιάς σου ή η φωνή σου. Όσο περνάει ο καιρός, η ακοή του εμβρύου οξύνεται και είναι σε θέση να ακούει και εξωτερικούς ήχους, εκτός του περιβάλλοντας όπου ζει. Έτσι, η απαλή μουσική κινητοποιεί την απελευθέρωση ενδορφίνων και χαλαρώνει το έμβρυο, ενώ οι δυνατοί θόρυβοι μπορεί να το ξαφνιάσουν. Γι’ αυτό είναι πολύ καλό να του μιλάς συχνά, αλλά απαλά!

Μέσω των συναισθημάτων

Το έμβρυο βιώνει τη ζωή ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που την αντιλαμβάνεσαι εσύ! Η μήτρα αποτελεί το πρώτο «σχολείο», όπου αναπτύσσονται οι αισθήσεις του λένε οι έρευνες, και η ζωή του μόνο βαρετή και παθητική δεν είναι. Η μετάδοση θετικών συναισθημάτων μέσω εσένα, δημιουργεί ηρεμία, ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο έμβρυο. Το βοηθά να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να έχει ένα υγιές ξεκίνημα στην ζωή του. Μη ξεχνάς όμως, ότι και τα αρνητικά σου συναισθήματα μεταφέρονται στο έμβρυο, μέσω του ομφάλιου λώρου προκαλώντας υψηλούς καρδιακούς παλμούς και έντονη δραστηριότητα. Αν η συναισθηματική διαταραχή σου συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ανάπτυξη του εμβρύου υπολείπεται και κινδυνεύει να γεννηθεί πρόωρα. Σύμφωνα πάλι με έρευνες, και η γεύση του αμνιακού υγρού είναι ιδιαίτερα «διαφωτιστική» για τη διάθεσή σου! Αν για παράδειγμα, ξαφνικά έζησες μια αγχωτική εμπειρία, το αμνιακό υγρό αλλάζει γεύση. 

Διάβασε ακόμη: Περιποίηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

egad

Μέσω της μνήμης

Πέρα από την ικανότητα να βλέπει, να ακούει και να αισθάνεται, το έμβρυο αναπτύσσει και την ικανότητα να θυμάται ό,τι βιώνει. Γι' αυτό μετά τη γέννησή του, το παιδί αναγνωρίζει και προτιμά τη φωνή των γονιών του από μια ξένη. Επιπλέον, όπως μας λένε οι έρευνες, τα μωρά μπορούν να θυμούνται συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια που άκουσαν ενώ βρίσκονταν στην κοιλιά της μητέρας τους, ακόμη και ένα χρόνο μετά τη γέννησή τους.

Μέσω της όρασης 

Η όραση αναπτύσσεται αρκετές εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη. Με τη βοήθεια των υπερήχων, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι, όταν αναβοσβήνει ένα δυνατό φως στην κοιλιά της εγκύου γυναίκας, το έμβρυο ανοιγοκλείνει με καθυστέρηση ενός δευτερολέπτου τα βλέφαρά του και οι χτύποι της καρδιά του αυξάνονται. Κατά τον 5ο μήνα, το έμβρυο αντιλαμβάνεται εύκολα τη διαφορά του έντονου φωτός που το περικλείει. Το μωρό μπορεί πραγματικά να δει αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί σε δυνατό φως. Το τελευταίο τρίμηνο όμως, που τα μάτια τους ανοίγουν, η όρασή τους αναπτύσσεται κανονικά. Για αυτό κι αν βάλεις έναν φακό με έντονο φως προς τη μήτρα, το έμβρυο είναι πιθανό να αλλάξει στάση του σώματος ή να κλείσει τα μάτια του, καθώς το έντονο φως το ενοχλεί.

Διάβασε ακόμη:

Εγκυμοσύνη μετά τα 35

Χριστίνα Σορόκου: "Το σεξ στην εγκυμοσύνη είναι ευεργετικό"

Πηγή

Home