Thumbnail

Θηλασμός: Πλησιάζει η ώρα της επιστροφής στη δουλειά; Μην ανησυχείς, υπάρχουν λύσεις! Θηλασμός: Πλησιάζει η ώρα της επιστροφής στη δουλειά; Μην ανησυχείς, υπάρχουν λύσεις!

Δεν χρειάζεται να διακόψεις τον θηλασμό! Εδώ θα βρεις ένα χρήσιμο οδηγό και συμβουλές για τις εργαζομενες μητερες
Με σωστό προγραμματισμό και προσπάθεια είναι δυνατό να συνδυαστούν ο θηλασμός και η δουλειά, εξασφαλίζοντας ευεργετικά οφέλη τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί. Ο θηλασμός θα πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι μια θετική εμπειρία για το μωρό, αλλά και για τη μαμά.

breastfeeding

Το διάστημα που θα διαρκέσει ο θηλασμός απασχολεί τις περισσότερες νέες μητέρες και ειδικά αυτές που πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους. Πότε το παιδί έχει πάρει τα απαραίτητα οφέλη του θηλασμού; Ποιά είναι η σωστή στιγμή για τον αποθηλασμό του μωρού;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο μητρικός θηλασμός συστήνεται να αποτελεί την αποκλειστική τροφή του βρέφους για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, ενώ μπορεί να συνεχιστεί με παράλληλη εισαγωγή στερεών τροφών μέχρι την ηλικία των δύο ετών ή για όσο καιρό επιθυμούν μητέρα και παιδί. 

Οι παραπάνω συστάσεις δεν είναι υποχρεωτικές. Το χρονικό διάστημα του θηλασμού είναι κάτι που θα αποφασίσει η κάθε μανούλα ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές της ιδιαίτερες συνθήκες.

Διάβασε ακόμη: Μητρικός θηλασμός: Μια καλή αρχή για τη ζωή

breastfeeding

Αν θες λοιπόν να συνεχίσεις να θηλάζεις, δες τι πρέπει να κάνεις πριν επιστρέψεις στη δουλειά: 

Αν η επιστροφή στην εργασία σου γίνει μετά τους έξι μήνες, και επομένως μετά την εισαγωγή των τροφών, o θηλασμός εύκολα μπορεί να συνεχιστεί πρωί και βράδυ, ενώ κατά τη διάρκεια της απουσίας σου, το παιδί μπορεί να τρέφεται με φαγητό. Συχνά όμως αυτό, δεν είναι εφικτό. Ίσως καλείσαι κι εσύ, όπως οι περισσότερες, να επιστρέψεις νωρίτερα στη δουλειά, πριν δηλαδή από το εξάμηνο. Συνήθως το διάστημα της άδειας είναι δύο μήνες. Σ' αυτό λοιπόν το διάστημα, μπορείς να συζητήσεις το θέμα με τον/την παιδίατρο, να ενημερωθείς και μαζί να κάνετε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες εσένα και του παιδιού σου.

Βασικό πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση για τα είδη και τη χρήση του θηλάστρου για την άντληση του μητρικού γάλακτος. Ο χρόνος επιστροφής στη δουλειά, το ωράριο, αλλά και η τοποθεσία της εργασίας ποικίλλουν, ανάλογα με την περίπτωση, με αποτέλεσμα να ποικίλλει αντίστοιχα και η ποσότητα γάλακτος που θα πρέπει να αντλείται κάθε μέρα. Η επιλογή του θηλάστρου θα γίνει βάσει των εκάστοτε αναγκών.

Είναι προτιμότερο η προετοιμασία για την επιστροφή στη δουλειά να ξεκινήσει αρκετά νωρίς, ώστε να εξοικειωθείς με τη διαδικασία της άντλησης και αν μπορέσεις, να δημιουργήσεις μια τράπεζα γάλακτος, για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες του παιδιού.

Μέρος της προετοιμασίας αποτελεί και μια συζήτηση με τον εργοδότη σου για να συμφωνηθεί τυχόν μειωμένο ωράριο, καθώς και να εξασφαλιστεί χρόνος και κατάλληλος χώρος για να μπορείς να αντλείς γάλα, ιδανικά ανά 3-4 ώρες.

Διάβασε ακόμη: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον μητρικό θηλασμό

breastfeeding

Ποιό θήλαστρο να επιλέξεις

Υπάρχουν πολλά είδη θηλάστρου. Με ποιά κριτήρια όμως πρέπει να διαλέξεις το θήλαστρο;

Τα θήλαστρα που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίζονται στις παρακάτω τρεις κατηγορίες:

- Χειροκίνητα θήλαστρα

- Ηλεκτρικά θήλαστρα

- Νοσοκομειακά θήλαστρα

Τα χειροκίνητα θήλαστρα είναι μονής άντλησης και μπορούν να καλύψουν 1-2 γεύματα ημερησίως.

Τα ηλεκτρικά θήλαστρα διατίθενται σε δύο τύπους, μονής και διπλής άντλησης. Τα διπλής άντλησης ενδείκνυνται για περιπτώσεις «πολύ συχνής χρήσης», και τα μονής για «συχνή χρήση».

Τα νοσοκομειακά θήλαστρα διακρίνονται σε μονής και διπλής άντλησης. Είναι ιδανικά αν θηλάζεις δίδυμα και θέλεις να αυξήσεις την παραγωγή γάλακτος. Είναι ιδανικά και σε περίπτωση που θα χρειαστεί να λείψεις πολλές ώρες από το σπίτι, από πολύ νωρίς. (Λόγω του υψηλού τους κόστους, μπορείς να επιλέξεις την ενοικίαση του νοσοκομειακού θηλάστρου).

Το κατάλληλο θήλαστρο εξαρτάται από τις ώρες που θα χρειαστεί να λείψεις από το σπίτι, καθώς και από τη συχνότητα της απουσίας σου.

Έχεις μειωμένο ωράριο; Είναι ο χώρος εργασίας κοντά στο σπίτι σου; Θα λείπεις όλη την εβδομάδα; Έτσι, λοιπόν, αν δουλεύεις τετράωρο, μπορείς να εξυπηρετηθείς από ένα χειροκίνητο θήλαστρο μονής άντλησης, ενώ αν δουλεύεις οχτάωρο, θα έχεις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε γάλα αλλά και σε χρόνο και επομένως ένα ηλεκτρικό θήλαστρο διπλής άντλησης θα ήταν πιο κατάλληλο.

breastfeeding

Άντληση με το χέρι

Πολλές μητέρες τα καταφέρνουν μια χαρά χωρίς τη χρήση θηλάστρου, αντλώντας γάλα με το χέρι. Υπάρχουν διάφορες αποτελεσματικές τεχνικές. Συνήθως η άντληση με το χέρι αποτελεί καλή και οικονομική λύση αν πρόκειται να λείπεις μόνο περιστασιακά από το σπίτι. Ωστόσο, υπάρχουν μητέρες, ιδιαίτερα εξοικειωμένες με τη διαδικασία, που μπορούν να αντλήσουν ικανοποιητικές ποσότητες γάλακτος με αυτόν τον τρόπο και να καλύψουν και μεγαλύτερες ανάγκες.

Πώς θα δημιουργήσεις τη δική σου τράπεζα γάλακτος

Περίπου ένα μήνα πριν την επιστροφή στη δουλειά, θα ήταν καλό να προμηθευτείς τον απαραίτητο εξοπλισμό και να ξεκινήσεις τη διαδικασία άντλησης και αποθήκευσης γάλακτος. Ο χρόνος αυτός χρειάζεται για να μπορέσεις να εξοικειωθείς με τη διαδικασία της άντλησης αλλά και για να δημιουργήσεις ένα απόθεμα που θα καλύψει τις πρώτες ανάγκες. Έτσι, κατά την επιστροφή στην εργασία σου, η μετάβαση θα είναι πιο ομαλή.

Τι θα χρειαστείς:

- Το κατάλληλο θήλαστρο

- Πλαστικά ή γυάλινα μπιμπερό ή ειδικά σακουλάκια συλλογής γάλακτος

- Αυτοκόλλητες ετικέτες για την αναγραφή της ημερομηνίας άντλησης

breastfeeding

Πριν αρχίσει η άντληση είναι πολύ σημαντικό να έχεις καθαρά και πλυμένα χέρια καθώς και καθαρά εξαρτήματα θηλάστρου και δοχεία αποθήκευσης.

Αφού γίνει η απαραίτητη προετοιμασία η πιο σημαντική συμβουλή είναι να κάτσεις σε μια αναπαυτική θέση και να χαλαρώσεις. Η καλή ψυχολογία βοηθά πολύ τη διαδικασία. Η άντληση καλό είναι να γίνεται αμέσως μετά τον θηλασμό ή ακόμη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Συνήθως διαρκεί 10-15 λεπτά και μπορεί να γίνει και από τα δύο στήθη. Το γάλα μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη (εφόσον η κατανάλωσή του δεν θα είναι άμεση), ενώ πάνω στο δοχείο αποθήκευσης θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία της άντλησης.

Συχνά οι πρώτες αντλήσεις μπορεί να μην είναι πολύ αποδοτικές και το γάλα να είναι λίγο. Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά με τη συχνή επανάληψη η παραγωγή συνεχώς αυξάνεται και σύντομα γίνεται ικανοποιητική.

Επομένως, η συμβουλή είναι συχνές 15λεπτες αντλήσεις μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο και επομένως, ακόμα και αν έχει αντληθεί μικρή ποσότητα, δεν θα πρέπει να πετάγεται. Αντίθετα, μπορεί να προστεθεί σε ένα δοχείο με ήδη αποθηκευμένομητρικό γάλα. Αν το γάλα που μόλις έχει αντληθεί χρειαστεί να προστεθεί σε γάλα που βρίσκεται ήδη στην κατάψυξη είναι προτιμότερο να τοποθετηθεί προηγουμένως στο ψυγείο και μετά να γίνει η ανάμιξη.

Σημαντική σημείωση: Και στις δύο αυτές περιπτώσεις (ψυγείο/κατάψυξη) η ημερομηνία που αναγράφεται στο δοχείο πρέπει να είναι αυτή που αντιστοιχεί στην ημέρα που αντλήθηκε η πρώτη ποσότητα γάλακτος που τοποθετήθηκε στο δοχείο.

Καλό είναι εκτός από δόσεις γάλακτος των 100-120 ml, που συνήθως αντιστοιχούν σε ένα γεύμα,να αποθηκεύονται και μικρότερες, των 50-60 ml, σε περίπτωση που θα χρειαστεί μικρό συμπλήρωμα στο γεύμα του μωρού.

breastfeeding

Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί:

- Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (16-26˚C) για 4 ώρες (έως και 6-8 ώρες αν έχει αντληθεί σε απόλυτα καθαρές συνθήκες, καλό είναι όμως να ψύχεται το συντομότερο δυνατόν).

- Στη συντήρηση του ψυγείου (4˚C) για 4 μέρες (σε ιδανικές συνθήκες είναι δυνατόν να διατηρηθεί έως και 8 μέρες). Μην αποθηκεύεις το γάλα στην πόρτα του ψυγείου.

- Ενώ σε καταψύκτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός 6 μηνών σε θερμοκρασία -18˚Cκαι εντός 12 μηνών σε θερμοκρασία -20˚C.

Δεδομένου ότι όλες αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι δύσκολες στην απομνημόνευση, υπάρχει ένας εύκολος και πρακτικός κανόνας: ο κανόνας των «4»:

«Το μητρικό γάλα διατηρείται για 4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και για 4 μέρες στο ψυγείο».

Πώς θα αντλείς γάλα όσο είσαι στη δουλειά;

Αν ως εργαζόμενη μητέρα, έχεις αρχίσει να εξοικειώνεσαι με τη διαδικασία, έχεις δημιουργήσει μια μικρή τράπεζα γάλακτος και επιπλέον έχεις κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τον εργοδότη και έχεις θέσει τις βάσεις για μια επιτυχημένη διαδικασία, η συχνότητα της άντλησης γάλακτος εξαρτάται από τις ώρες απουσίας σου από το σπίτι.

Αν η εργασία είναι οχτάωρη, μπορεί να γίνεται θηλασμός πριν και μετά την εργασία και κατά προτίμηση τουλάχιστον δύο αντλήσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Στον χώρο εργασίας θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος καθαρός χώρος, με ησυχία και με πρόσβαση σε ψυγείο για τη συντήρηση του αντλημένου γάλακτος. Η μεταφορά του γάλακτος μετά θα πρέπει να γίνεται σε μια ισοθερμική τσάντα με παγοκύστες.

Διάβασε ακόμη: Ας σεβαστούμε τις μητέρες που δεν θηλάζουν

breastfeeding

Χρήσιμες συμβουλές για να συνεχίσεις τον θηλασμό, μετά την επιστροφή σου στη δουλειά

- Προγραμμάτισε, αν είναι εφικτό, να επιστρέψεις στη δουλειά σου Τετάρτη ή Πέμπτη, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να αποχωριστείς το παιδί σου για όλη την εβδομάδα και η μετάβαση να γίνει πιο ομαλά.

- Αν η δουλειά σου είναι κοντά στο σπίτι σου ή τον παιδικό σταθμό, μπορείς να επισκεφθείς το παιδί σου στο διάλειμμά σου ή ο άνθρωπος που φροντίζει το μωρό να σου το φέρει στη δουλειά για να το θηλάσεις.

- Προμηθεύσου ένα ειδικό σουτιέν για θήλαστρα, που θα σου δώσει τη δυνατότητα να έχεις ελεύθερα τα χέρια σου κατά τη διάρκεια της άντλησης. Οτιδήποτε κάνει την άντληση πιο χαλαρή και εύκολη για σένα, είναι ευπρόσδεκτο!

- Συντονίσου  με το άτομο που θα φροντίζει το μωρό σου, ώστε να μπορέσεις να θηλάσεις μόλις επιστρέψεις από τη δουλειά.

- Αν βλέπεις μια φωτογραφία ή video με το μωρό σου, καθώς αντλείς, θα σε βοηθήσει!

- Οργανώσου καλά! Ξύπνησε λίγο νωρίτερα από το κανονικό και φρόντισε να έχεις τα πάντα έτοιμα από το βράδυ. Προγραμμάτισε να κάνεις κάποιες αντλήσεις το Σαββατοκύριακο για να έχεις πάντα επιπλέον γάλα.

- Φρόντισε τον εαυτό σου! Να τρως ισορροπημένα και να κοιμάσαι καλά για να μπορείς να είσαι χαλαρή και να απολαμβάνεις όλες τις στιγμές με το μωρό σου.

Ο θηλασμός προσφέρει ένα σπουδαίο ξεκίνημα στο παιδί σου και με λίγη προσπάθεια και σωστή οργάνωση μπορεί να συνδυαστεί με την επιστροφή στη δουλειά.

Διάβασε ακόμη: Τι είναι το mommy makeover; Και γιατί οι γυναίκες μετά από τη γέννα ...

breastfeeding

Τη διαμόρφωση ειδικών χώρων θηλασμού σε όλους τους χώρους εργασίας στην Κύπρο όπου εργάζονται μητέρες προβλέπουν κανονισμοί του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο προώθησης του μητρικού θηλασμού και αναμένεται να καθοριστούν οι προδιαγραφές δημιουργίας τους.

Έτσι λοιπόν, αν επιθυμείς είτε να θηλάσεις είτε να αντλήσεις γάλα στη διάρκεια της ώρας που εργάζεσαι, θα μπορείς να το πράξεις με διασφάλιση της ιδιωτικότητάς σου και έχοντας στη διάθεσή σου διευκολύνσεις. Βάσει των προδιαγραφών που προβλέπονται στους κανονισμούς που προωθούνται, οι χώροι αυτοί μπορεί να βρίσκονται σε κουζίνα ή σε ειδικό διαμορφωμένο γραφείο αλλά δεν θα επιτρέπεται οι χώροι αυτοί να είναι τα αποχωρητήρια ή άλλοι χώροι που χρησιμοποιούνται από το κοινό.

Αυτό το πρώτο βήμα, ήταν ένα διαχρονικό αίτημα του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής» που φαίνεται να υλοποιείται. 

Ανάμενεται λοιπόν σύντομα, ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας, να παρέχουν σε όλες τις εργαζόμενες μητέρες, καθαρούς και ήσυχους χώρους με διαθέσιμα τραπέζια για τοποθέτηση όλων των αναγκαίων εξαρτημάτων άντλησης του μητρικού γάλακτος και άλλων που χρησιμοποιούνται από τη θηλάζουσα, πρίζες ηλεκτρικού ρεύματος, ψυγείο και φυσικά αναπαυτικές πολυθρόνες.

breastfeeding

Διάβασε ακόμη: Μητρικός θηλασμός: Ποιός είναι ο σωστός τρόπος για να ...

Πηγή

Home