Thumbnail

Τι να κάνεις αν το παιδί σου θέλει να βλέπει συνέχεια τηλεόραση Τι να κάνεις αν το παιδί σου θέλει να βλέπει συνέχεια τηλεόραση

Όπως σε όλα, έτσι και εδώ πρέπει να αλλάξεις τη δική σου στάση εάν θέλεις να δεις σταδιακά κάποια αλλαγή
Η μικρή οθόνη μαγεύει τα μικρά παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Αρχικά είναι οι εντυπωσιακές εικόνες, τα φωτεινά χρώματα, που τους τραβάνε το ενδιαφέρον. Ύστερα αρχίζουν να παρατηρούν την κινούμενη εικόνα, να δίνουν σημασία στον ήχο, τη μουσική...  Στη συνέχεια αυτό που τους ελκύει είναι η ένταση, η δράση, η συγκίνηση και η «παρέα» από τους συμπαθείς ήρωες-φίλους τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τηλεόραση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό μεταξύ δύο και τριών ετών. 

Διάβασε ακόμη:  Το μικρό σου έγινε ενός έτους, ή κάπου εκεί γύρω, και ψάχνεις τι μπορείς να κάνετε μαζί στο σπίτι;

τω

Ο γονέας παίζει βασικό ρόλο στην διαμόρφωση της συμπεριφοράς, ακόμη και των συνηθειών του παιδιού. Όπως σε όλα, λοιπόν, έτσι και εδώ πρέπει να αλλάξεις εσύ τη στάση σου εάν θέλεις να δεις αλλαγή. Γνωρίζουμε όλοι, πως έχει σημαντικές επιπτώσεις, από την αλόγιστη και χωρίς επιλογή χρήση της!

Οι μικροί τηλεθεατές μπορούν να ωφεληθούν πολύπλευρα από τη σωστή χρήση της τηλεόρασης. Υπάρχουν και επιμορφωτικές εκπομπές που εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους. Έτσι γνωρίζουν τον κόσμο τα παιδιά, διευρύνουν τα ενδιαφέροντά τους και πλουτίζουν το λεξιλόγιό τους. Προβλήματα δημιουργούνται, όταν την χρησιμοποιούν πολλές ώρες... με αποτέλεσμα, να περιορίζουν την κίνηση και το παιχνίδι, που είναι ο πυρήνας της εξέλιξής τους. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, παραμελούν τα μαθήματά τους, κλείνονται στον εαυτό τους και δεν επικοινωνούν με τους γύρω τους.

Διάβασε ακόμη: Tα πολύτιμα μαθήματα που μπορούν να πάρουν τα παιδιά μας εκτός σχολείου

tv

Τι πρέπει να κάνεις ως γονιός;

  • Οι ειδικοί τονίζουν, πως χρειάζεται να παρέμβεις σημαντικά στο χρόνο που αφιερώνει το παιδί στην τηλεόραση και να το επηρεάσεις στα μηνύματα που επιλέγει, στον τρόπο που τα ερμηνεύει και τα αφομοιώνει, αλλά και στην επίδραση που θα ασκήσουν στη συμπεριφορά του. 
  • Επίσης, ως γονιός, μπορείς να βλέπεις τακτικά μαζί με τα παιδιά σου κάποια προγράμματα στην τηλεόραση, επιδιώκοντας αρχικά να τους εξηγείσεις τι απ’όλα αυτά που βλέπουν είναι αληθινό και τι ανήκει στο χώρο του φανταστικού.
  • Μην τους επιτρέψεις να ανοίγουν την τηλεόραση όποτε θέλουν. Και κυρίως, φρόντισε να μη βλέπουν προγράμματα που προορίζονται για ενήλικους όπως π.χ. ταινίες με βία. Επιλέξτε μαζί ποιες εκπομπές μπορούν να παρακολουθούν και κάτω από ποιες συνθήκες.
  • Μη βάζεις συσκευή τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο. Αν το παιδί επιμένει να παρακολουθήσει εκπομπές που δεν εγκρίνεις, μίλησε μαζί του γι’αυτές, ούτως ώστε να μάθεις τι του προκαλεί το ενδιαφέρον. Υποχώρησε αν δεν μπορείς να αποφύγεις κάποιο πρόγραμμα που θέλει να δει. Δες το όμως μαζί του, και συζητήστε το.
  • Μην χρησιμοποιείς την τηλεόραση ως baby sitter ή συντροφιά για το παιδί, κάτι που πολλοί γονείς κάνουν, αλλά καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο σε αυτό. 

Σε κάθε περίπτωση η τηλεόραση πρέπει να είναι υπό τον αυστηρό έλεγχό σου, ακόμα κι αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα σε ηλικία, καθώς όσα παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση, κινδυνεύουν επίσης να εξελιχθούν σε παχύσαρκα, να εκδηλώσουν προβλήματα προσοχής και να μην κοιμούνται επαρκώς.

Διάβασε ακόμη: Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Ένα μαγικό κουτί γεμάτο εικόνες. Τη θέλουμε ή όχι στη ζωή των παιδιών μας;

Πηγή

Home