Thumbnail

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Ένα μαγικό κουτί γεμάτο εικόνες. Τη θέλουμε ή όχι στη ζωή των παιδιών μας; Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης: Ένα μαγικό κουτί γεμάτο εικόνες. Τη θέλουμε ή όχι στη ζωή των παιδιών μας;

Η σχολική ψυχολόγος Γεωργία Γεωργίου συμβουλεύει τους γονείς για το δημοφιλές αυτό κουτί με τις μαγικές ιδιότητες
Παρότι ακούγεται εξαιρετικά δύσκολο για έναν γονιό να απομακρύνει το παιδί του τη σημερινή εποχή από την τηλεόραση, ο κανόνας που πρέπει να ισχύει σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η τηλεόραση δεν πρέπει να μένει ανοιχτή στο σπίτι μόνιμα και να υπάρχει σαφές όριο στο χρόνο που δικαιούται ένα παιδί να παρακολουθήσει μια παιδική ταινία ή κινούμενα σχέδια.

tv

Η τηλεόραση ήρθε και έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή των ανθρώπων, καθώς πολλοί γύρω μας είναι εξαρτημένοι από αυτή.... Έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και συζήτησης τόσο για τα υπέρ και τα κατά της στον άνθρωπο, όσο και για την επιρροή της διαφήμισης στη ζωή μας. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά μας;

Η σχολική ψυχολόγος Γεωργία Γεωργίου ξεκαθαρίζει:

Η υπερβολική έκθεση στην τηλεόραση, αποτρέπει τα παιδιά από το να εμπλακούν σε άλλες δραστηριότητες, όπως να βγουν έξω, να είναι δραστήρια, να διαβάσουν και να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά το χρόνο τους με άλλους ανθρώπους. Όλα αυτά βέβαια, συνεπάγονται με αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά, όπως χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολίες στην κοινωνική ανάπτυξη και άλλα. 

Διάβασε ακόμη: «Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα» και κάθε μέρα οφείλουμε να ...

tv

Τι μας συμβουλεύει:

Πρέπει να βάλουμε όρια στην παρακολούθηση της τηλεόρασης από τα παιδιά. Μέχρι 18 μηνών, τα παιδιά θα ήταν καλά να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση και από τους 18 μήνες μέχρι και 5 ετών η οθόνη θα πρέπει να μειώνεται στη μία ώρα ημερησίως.

Επιπρόσθετα, είναι επιτακτική ανάγκη να εξηγήσουμε τον ρόλο της διαφήμισης στα παιδιά, ώστε να αποφύγουμε ξεσπάσματα και απαιτήσεις. Ενημέρωσε το παιδί ότι αρχίζουν διαφημίσεις και ποια η διαφορά τους με το πρόγραμμα. Δες με το παιδί σου διαφημίσεις και μίλα για τα προϊόντα που του αρέσουν. Δώσε του την ευκαιρία να εξηγήσει γιατί του αρέσουν. Εξήγησέ του ότι δεν εμπίπτουν όλα στις ανάγκες της οικογένειας και προβληματιστείτε μαζί. 

Ας μην πανικοβάλλεσαι όμως ως γονέας. Σίγουρα η τηλεόραση, όπως όλα τα άλλα gadgets, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, έτσι και εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους να την αξιοποιούμε προς όφελος εμάς και κυρίως των παιδιών μας. 

Πάρε τα πλεονεκτήματά της τηλεόρασης ως σημείο αναφοράς, χρησιμοποίησέ την ορθά, με σκοπό να εμπλουτίσει τη ζωή του παιδιού γύρω από τη μάθηση. Για παράδειγμα, βάλε στο παιδί προγράμματα για άλλους πολιτισμούς, ταξίδια, άγρια ζώα και άσε το να ανακαλύψει νέες προοπτικές του κόσμου που δεν γνωρίζει ή μπορεί να μην έχει την ευκαιρια ποτέ να γνωρίσει. 

Είμαστε ανοιχτοί λοιπόν στις νέες προκλήσεις της τεχνολογίας, τη διαφήμιση και την τηλεόραση, επειδή ξέρουμε και έχουμε την κριτική σκέψη να βάζουμε μέτρο στη ζωή μας.

Διάβασε ακόμη: Τα smartphones, τα tablets και η τηλεόραση "σκοτώνουν" τη ...

georgiageorgiou

Γεωργία Γεωργίου – Σχολική Ψυχολόγος ΒΑ/ΜΑ

Διάβασε ακόμη: 

Τα παιδιά βλέπουν τα πάντα μέσα από μεγεθυντικούς φακούς

Κλείσε την τηλεόραση αμέσως εάν θέλεις να σε πάρει ο ύπνος

Home