Thumbnail

Γιατί η κυνηγετική περίοδος προκαλεί πανικό στα καταφύγια! Γιατί η κυνηγετική περίοδος προκαλεί πανικό στα καταφύγια!

Humans For Dogs - CY: "Αναμένονται πολλά αδέσποτα, όχι μόνο στο δικό μας καταφύγιο αλλά σε όλα!"
Η κυνηγετική περίοδος είναι "βραχνάς" για τα καταφύγια και γενικότερα τους φιλόζωους εθελοντές. Δεκάδες αδέσποτα σκυλιά κυνηγιού θα βρεθούν και πάλι εγκαταλελειμμένα ή θα έχουν χάσει το «δρόμο» τους στην επιστροφή προς τους ιδιοκτήτες τους.  

Της Μαρίνας Χρήστου

Με αφορμή το κυνήγι στην Κύπρο αυτή την εποχή, επικοινωνήσαμε με τον Μή κερδοσκοπικό οργανισμό Humans For Dogs - CY και το καταφύγιό του Rescued Dogs For Adoptions στους Αγίους Τριμιθιάς, για να μάθουμε τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο καταφύγιο και τι θα συμβεί με τα αδέσποτα -φέτος πάλι- μετά το τέλος του κυνηγιού.

humans

Πώς μπορεί ένα καταφύγιο να διαχειριστεί την κατάσταση που θα δημιουργηθεί;

O μή κερδοσκοπικός οργανισμός Humans For Dogs - CY δίνει στέγη και φροντίδα σε πολλά σκυλιά που έχουν εγκαταλειφθεί, που έχουν πεταχτεί σε σκουπίδια ή τα αφήνουν κάποιοι κυνηγοί αδέσποτα, κάθε φορά που ολοκληρώνεται η περίοδος κυνηγιού. Πολλά από αυτά, χρειάζονται ειδική φροντίδα, καθώς αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας. Και φυσικά τα έξοδα για τα καταφύγιο εκτοξεύονται! 

Πολλά από τα σκυλιά, όπως δηλώνει στο MyLife η Άννα Ιορδάνου, υπεύθυνη του καταφυγίου Humans For Dogs - CΥ (Rescued Dogs For Adoption) ίσως και να μην τα αποχωριστεί ποτέ!  Ψάχνει όμως πάντα για άτομα που αγαπούν τα σκυλιά, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Η Χριστίνα Σορόκου, υπεύθυνη του μή κερδοσκοπικού οργανισμού, αναφέρει ότι, πραγματοποιούνται υιοθεσίες συχνά εντός και εκτός Κύπρου, αλλά το καταφύγιο είναι πάντοτε υπερπλήρης, καθώς έρχονται μέσα κι άλλα κι άλλα...

​​humans

"Όταν τελειώσει η περίοδος του κυνηγιού, θα έχουμε πάλι γεμίσει από τα σκυλιά που εγκαταλείπουν οι κυνηγοί" δηλώνει η Άννα Ιορδάνου, τονίζοντας ότι: 

"Τα πλείστα δεν φέρουν ηλεκτροσύμανση, οπότε αυτό δυσκολεύει στο μέγιστο βαθμό να βρεθεί ο ιδιοκτήτης και το σκυλί να επιστρέψει στο χώρο του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ψάχνουμε λύσεις φύλαξης και προστασίας του αδέσποτου αυτού. Τα καταφύγια έχουν ΥΠΕΡπληθυσμό από αδέσποτα. Είναι λίγοι οι διαθέσιμοι χώροι που υπάρχουν..."

Διάβασε ακόμη: Ξέρεις ποιά θεωρούνται σημάδια καρκίνου στο σκύλο σου;

humans

Ποιές είναι οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν;   

Όπως ανέφερε η Άννα Ιορδάνου, είναι τεράστια η οικονομική δυσκολία στη συντήρηση και διατήρηση του χώρου και των αναγκών των σκύλων.  

"Τα ιατρικά έξοδα, ειδικά για ένα νεοεισερχόμενο σκυλί στο καταφύγιο, είναι αρκετά ψηλά. Χρειάζεται γενικές αναλύσεις αίματος, ειδικά τεστς για ιατρικές παθήσεις που υπάρχουν στα κυπριακά εδάφη όπως ερλίχια, λεϊσμανίαση, distemper, heart warm και πολλά άλλα. Και ΑΝ διαγνωστεί θετικό σε κάποια από αυτά, οι θεραπείες τους είναι οικονομικά αβάστακτες (μπορεί και €250-300 ΕΝΑ φάρμακο).  

Επιπρόσθετα, ένα σκυλί μπορεί να χρειάζεται ειδική διατροφή λόγο κάποιων ιατρικών παθήσεών του, όπως συκώτι, νεφρά, καρδία... Τροφές με χαμηλά λιπαρά, με ψάρι, με βιταμίνη Ω κ.α. Επίσης, ειδικές τροφές χρειάζονται και για τα κουτάβια, τουλάχιστον μέχρι 10-12 μηνών".

humans

Υπάρχει υποστήριξη στο έργο τους;

"ΟΛΑ αυτά τα έξοδα που σας ανάφερα, φορτώνουν και ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ αποκλειστικά από τους ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ των 1-2-3 ατόμων που συντηρούν ένα καταφύγιο. Διευκρινίζω ότι, δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί (μπορώ να πω μέχρι και ανύπαρκτοι) εθελοντές να βοηθούν οικονομικά".

Διάβασε ακόμη: Eπιτέλους, θα αποκτήσουμε Αστυνομία για τα ζώα

humans

Υπάρχει κόσμος που γκρινιάζει... ότι δεν βοηθάνε τα καταφύγια, όταν τηλεφωνούν για να πάρουν μέσα ένα αδέσποτο.

Η Άννα Ιορδάνου, απαντά και σε αυτό:

"Πολλοί παραπονιούνται, κι αυτό συμβαίνει γενικά, με όλα τα καταφύγια. Κοιτάξτε να δείτε τι συμβαίνει... Τις πλείστες φορές παίρνουν αρνητική απάντηση ή ακούνε την ερώτηση "αν δεχτώ τον σκύλο, αναλαμβάνεις τα έξοδα του;".  Δυστυχώς η απάντηση τους, είναι τις περισσότερες φορές αρνητική, και το χειρότερο είναι η φράση τους “ποια εν η δουλειά σου σαν καταφύγιο, είσαι υποχρεωμένος να τον πιάσεις. Εν να φκαλεις ριαλια”.... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ. 

Η χρόνια πείρα μας και η συνεχιζόμενη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εγκατάλειψη και αντιμετώπισή μας με τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων στην Κύπρο, μας έχει εξαντλήσει οικονομικά και συναισθηματικά. 

Και τώρα, μετά το τέλος της κυνηγετικής περιόδου, αναμένονται πολλά αδέσποτα, όχι μόνο στο δικό μας καταφύγιο αλλά σε όλα!"

humans

Το μήνυμα του καταφυγίου Humans For Dogs - CΥ (Rescued Dogs For Adoption) στον κόσμο: 

"Τους παρακαλούμε να γίνουν αλληλέγγυοι στην προσπάθειά μας. Η προσφορά είτε υλικών είτε χρημάτων, όσο μικρή και αν είναι, για εμάς και για τα 100 σκυλιά μας, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο καταφύγιο, είναι πολύτιμη".

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να βοηθήσει; 

Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει κάποιος είναι πολύπλευρη μας λέει η Άννα Ιορδάνου, τονίζοντας ότι, δεν μπορούν όλοι να επισκέπτονται το καταφύγιο μόνο για να παίξουν με τα αδέσποτα. Χρειάζονται βοήθεια!

"Εκτός από την παρουσία κάποιου στο καταφύγιο, θα μπορούσε να βοηθήσει με τροφές, κονσέρβες, εξοπλισμό σκευών τροφής, κουβέρτες ή οτιδήποτε μπορεί να κρατήσει τα σκυλάκια ζεστά, σπιτάκια, οτιδήποτε μη χρησιμοποιησιμο για τους ίδιους κ.α. 

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει με ιατρικά έξοδα συγκεκριμένου σκύλου πληρώνοντας απευθείας τον κτηνίατρο. 

Άλλη απλή, γρήγορη και χωρίς χρηματικό κόστος βοήθεια, είναι η κοινοποίηση αναρτήσεων των σκυλιών που βρίσκονται προς υιοθεσία. Αυτό βοηθά στην γρήγορη ανεύρεση οικογένειας να υιοθετήσει κάποιο σκυλάκι και να φύγει από το καταφύγιο. Έτσι ελευθερώνεται χώρος για να μπορέσουμε να διασώσουμε άλλο σκυλάκι". 

humans

Χριστίνα Σορόκου διευκρινίζει, ότι, υπάρχουν πολλοί φιλόζωοι οι οποίοι ναι μεν αγαπούν τα σκυλάκια αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν ούτε να βοηθήσουν, ούτε να υιοθετήσουν, ούτε να προσφέρουν σπίτι φιλοξενίας, για προσωπικούς τους λόγους. Υπάρχει όμως και το πρόγραμμα "Νονός" όπου κάποιος μπορεί να “υιοθετήσει” σκυλάκι, αναλαμβάνοντας τα οποιαδήποτε έξοδά του ενώ αυτό βρίσκεται στο καταφύγιο.

Τέλος, τονίζει: "Δεν έχουμε θέμα με τα άτομα που επιλέγουν αυτού του είδους την δραστηριότητα, το πρόβλημα όμως με τα αδέσποτα εξακολουθεί να υφίσταται κάθε τέλος της κυνηγετικής περιόδου". 

Για οικονομική στήριξη του καταφυγίου μπορεί κάποιος να αγοράσει ηλεκτρονικά εδώ το Notepad του Humans For Dogs - CY με 5 ευρώ ή να επικοινωνήσει απευθείας με το καταφύγιο.  

humans

Διάβασε ακόμη:  Ποιές είναι οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στους σκύλους;

Home