Thumbnail

Tι πρέπει να προσέξεις αν θες να υιοθετήσεις σκύλο Tι πρέπει να προσέξεις αν θες να υιοθετήσεις σκύλο

Θέλεις να πάρεις σκύλο και το σκέφτεσαι; Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Humans for Dogs-CY» σού δίνει μερικές συμβουλές πριν αποφασίσεις να προχωρήσεις
Πρώτα απ' όλα, το pet για να πάει σε ένα σπίτι, πρέπει όλα τα μέλη του να έχουν αποφασίσει ομόφωνα ότι επιθυμούν να το εντάξουν στην οικογένειά τους, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να το φρονίζουν όλα με τον ίδιο τρόπο.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Humans for Dogs-CY που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και μάχεται για την ευημερία αδέσποτων κακοποιημένων σκύλων, και η Χριστίνα Σορόκου, η οποία είναι η εθελοντική διευθύντρια του οργανισμού, σού επισημαίνουν τι να προσέξεις, εάν πρόκειται να υιοθετήσεις σκύλο.

Διάβασε ακόμη: Tι αλλάζει με τα κατοικίδια στην Κύπρο

pets

Καταρχάς, αν θες να υιοθετήσεις σκύλο, χρειάζεται να ξέρεις ότι θα συμβαδίζει με τον τρόπο ζωής σου. Ένας ενήλικος σκύλος (που αρκετοί βρίσκονται στα καταφύγια και τους έχουν μάθει τα βασικά) είναι πολύ καλύτερη επιλογή από ένα κουτάβι για μια οικογένεια που δεν έχει την απαιτούμενη υπομονή ή και τον χρόνο να το εκπαιδεύσει. Προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα οι ενήλικοι σκύλοι και γρήγορα σε οικογένειες που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία από σκύλους. Τα κουτάβια, από την άλλη, απαιτούν στην αρχή υπομονή και χρόνο.

Ο σκύλος λατρεύει τη ρουτίνα!

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείς καλά πριν υιοθετήσεις έναν σκύκλο. Πού θα τον αφήσεις αν δεν μπορεί να σε ακολουθήσει σε ένα ταξίδι σου και πώς μπορείς να προσαρμόσεις το πρόγραμμα σου προκειμένου να τον εντάξεις σε αυτό; Άρα χρειάζεται να σκεφτείς διπλά την προοπτική να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο.

Τοποθέτηση microchip και στείρωση

Αυτά τα δύο είναι απαραίτητα. Υπεύθυνη υιοθεσία σημαίνει προστασία του σκύλου σου από οποιεσδήποτε δυσάρεστες καταστάσεις. Αν χαθεί, αν σου ξεφύγει, το microchip είναι ο πλέον ασφαλής τρόπος να γυρίσει ξανά σε σένα, ενώ η στείρωση κάνει καλό τόσο στην υγεία του όσο και σε χιλιάδες άλλους σκύλους που περιμένουν στα καταφύγια.

Διάβασε ακόμη:  Γιατί η στείρωση ωφελεί το κατοικίδιό σου;

αδ

Σεβασμός στο χαρακτήρα του

Αν θες να υιοθετήσεις σκύλο, πρέπει να λειτουργείς υπεύθυνα. Σημαίνει θα παρατηρείς τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του pet σου, θα του μαθαίνεις τις βασικές εντολές, ώστε να μπορεί να είναι μαζί σου και εκτός του χώρου σου, χωρίς να ενοχλεί. Άρα, χρειάζεται σωστή κοινωνικοποίηση με άλλους σκύλους και ανθρώπους και φυσικά, να ασχολείσαι μαζί του, τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα.

Διάβασε ακόμη: Aκούει κανείς; Σε κακή κατάσταση τα καταφύγια στην Κύπρο

sorokou

Συμμορφώνεσαι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι, μαζεύεις τις ακαθαρσίες του από παντού, δεν τον αφήνεις να βγαίνει σε ταράτσες ή επικίνδυνα μπαλκόνια, δεν τον εγκαταλείπεις στο δρόμο σε καμία περίπτωση, δεν του ασκείς κανενός είδους βία και δεν του καλλιεργείς επιθετική συμπεριφορά. Αν το ζώο επιτεθεί σε κάποιον άνθρωπο, σ' ένα παιδί ή σε έναν άλλο σκύλο, δεν θα ευθύνεται το ζώο, αλλά εσύ!

Αν είσαι έτοιμη λοιπόν να κάνεις τα πιο πάνω και να τα τηρήσεις, σίγουρα θα γίνεις ένας πολύ καλός κηδεμόνας σκύλου! Γιατί τα ζώα, είναι ψυχές, είναι δώρα ζωής, δεν είναι δώρα γιορτών στα παιδιά και παιχνίδια!  

Γι' αυτό σκέψου, πριν υιοθετήσεις! Το δώρο αυτό, αν δεν καταλήξει σε κάποιον που θα το νοιάζεται και θα το φροντίζει, έχει πολλές πιθανότητες να καταλήξει στα σκουπίδια αν δεν έχει κανένας τη διάθεση να το φροντίζει.

Επίσης, καλό είναι να φροντίζεις λίγο και τα αδέσποτα της γειτονιάς σου. Χρειάζονται λίγο φαγητό σε ένα πλαστικό δοχείο και νερό...μην το ξεχνάς! 

Διάβασε ακόμη: Χριστίνα Σορόκου: «Είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε την υφιστάμενη ισορροπία μέσα στο χάος»

Home