Thumbnail

Πώς να μην κακομάθεις το παιδί σου Πώς να μην κακομάθεις το παιδί σου

Όλοι οι γονείς λέμε πως δεν θα κάνουμε αυτό το λάθος και όλοι "πέφτουμε" στην παγίδα
Στην προσπάθεια μας να ευχαριστήσουμε τα παιδιά μας, ίσως και για να μη στερηθούν όσα ενδεχομένως στερηθήκαμε εμείς όταν ήμασταν στην ηλικία τους, φτάνουμε στο άλλο άκρο και τα κακομαθαίνουμε. Αυτό όμως, είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να τους "διδάξουμε" ως γονείς, γιατί τους τα "σερβίρουμε" όλα έτοιμα αντί να τους στηρίξουμε να σταθούν στα πόδια τους και τις δικές τους δυνάμεις.

Nα δέχεσαι, αλλά πάντα υπό προϋποθέσεις 

Μην φτάσεις στο άλλο άκρο να αρνείσαι το καθετί, από φόβο μην το κακομάθεις. Απλώς, δίδαξε του ότι πάντα, σε καθετί, υπάρχουν όρια. Ναι, θα φάει γλυκό, αλλά ένα τη βδομάδα. Ναι, θα δεις παιδικά, αλλά σε προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο. Θα το πάρεις στο λούνα παρκ, αλλά δικαούται να παίξει 4 παιχνίδια και όχι σε όλα. Το μέτρο είναι ένα πολύτιμο μάθημα που οφείλεις να δώσεις στο παιδί σου. 

Να είσαι σταθερή στις απόψεις σου 

Αυτό προϋποθέτει να κάνεις μια συζήτηση με τον σύντροφό σου, καθώς με τους παππούδες και τις γιάγιαδες. Γιατί μόλις το παιδί εισπράξει άρνηση, ή ξέρει πως εσύ δεν θα υποκύψεις εύκολα στα θέλω του, τότε αυτομάτως θα πάνε στον ενήλικα που ξέρουν πως μπορούν να διαχειριστούν. Άρα, πρέπει να αντιληφθεί ότι το "όχι" ισχύει από όλους μέσα στο σπίτι, το ίδιο και οι όροι που έχετε θέσει εξ αρχής. Επίσης, φρόντισε να μην υποκύψεις στους συναισθηματικούς του εκβιασμούς. Ειδικά, όταν είναι μικρότερα σε ηλικία ξέρουν πως με το κλάμα θα κερδίσουν τα πάντα. Αν ξεκινήσεις έτσι με το σκεπτικό ότι είναι πολύ μικρό και δεν καταλάβει, τότε έχασες από νωρίς το "παιχνίδι". 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προστάτεψε τα παιδία σου από το διαζύγιο

Thumbnail

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προστάτεψε τα παιδία σου από το διαζύγιο 

Βοήθησε το να γίνει υπεύθυνο

Επίσης, πρέπει να ξεκινήσεις από νωρίς. Πρέπει να αντιληφθεί πως δεν έχει μόνο προνόμια, αλλά έχει και υποχρεώσεις. Αυτό μεταφράζεται στο ότι μαζεύει τα παιχνίδια του αν θέλει να δει την αγαπημένη του σειρά, τελειώνει τα μαθήματα του αν θέλει να πάει στο πάρκο, και πάει λέγοντας. 

Μην το παίρνεις κατάκαρδα 

Το παιδί στην προσπάθεια του να γίνει το δικό του, θα γίνει πιο πεισματάρικο, θα κατεβάσει τα μούτρα του, ενδεχομένως να σε κατηγορήσει για διάφορα. Μην το πάρεις προσωπικά και μην αυτομαστιγωθείς ότι δεν είσαι καλός γονιός. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Απλώς εσύ είσαι ο ενήλικας στην προκειμένη και εναπόκειται σε σένα να θέσεις όρια, κυρίως για το δικό του καλό. Μπορεί τώρα να μην σε παρηγορεί, αλλά μεγαλώνοντας θα αντιληφθεί γιατί έκανες πολλά όσο ήταν μικρό. Το ίδιο ακριβώς όπως συνέβη με σένα και τους δικούς σου γονείς. 

 

 

 

Home