Thumbnail

Σωστή διατροφή στον θηλασμός Σωστή διατροφή στον θηλασμός

Ο διατροφολόγος Κώστας Χαρή γράφει όσα πρέπει να ξέρει μια γυναίκα που θηλάζει
Είναι αδιαμφησβήτητο ότι η καλή ποιότητα διατροφής της μητέρας οδηγεί σε καλή ποιότητα γάλακτος. Η διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού πρέπει να έχει ποικιλία αφού κανένα φαγητό ή ομάδα τροφίμων μπορεί να μας δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από μόνο του. Δεν διαφέρει πολύ από μια ισορροπημένη διατροφή που συστήνετε στον γενικό πληθυσμό και έχει ως βασικούς πυλώνες την κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, αμυλούχα φαγητά όπως ρύζι, μακαρόνια και δημητριακά και καλές πηγές πρωτεΐνης χωρίς λιπαρά όπως κοτόπουλο, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται κατά 400-500 θερμίδες ημερησίως. Οι γυναίκες σε αυτή τη περίοδο θα πρέπει επίσης να καταναλώνουν 30-35μλ υγρών ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει πως μια γυναίκα γύρω στα 60 κιλά χρειάζεται να καταναλώνει περίπου 2λίτρα υγρά την ημέρα τουλάχιστον. Υγρά όπως αλκοόλ και καφεΐνη εντούτοις θα πρέπει να αποφεύγονται από τη θηλάζουσα μητέρα αφού ενδεχομένως αυτά να κάνουν το μωρό νευρικό και να διαταράξουν τον ύπνο του.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να μάθεις στα παιδιά σου να τρώνε υγιεινά

Προσοχή επίσης στα πολλά ψάρια αφού αν και είναι καλές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων, περιέχουν και μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου όπου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του νεογέννητου. Επομένως αποφύγετε όπως και στη εγκυμοσύνη ψάρια όπως σκουμπρί, ξιφία, καρχαρία και μειώστε τη κατανάλωση τόνου και σολομού σε 170γρ ανά βδομάδα (ένα φιλέτο σολομού που βρίσκουμε στις υπεραγορές και ψησταριές είναι περίπου 220γρ).

Καλό θα ήταν επίσης να περιορίσετε στο ελάχιστο την πρόσληψη εσπεριδοειδών και μπαχαρικών αφού σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί αναστάτωση στο νεογνό μετά τον θηλασμό σε μητέρες που τα κατανάλωσαν.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως το μητρικό γάλα υστερεί σε βιταμίνη Δ και έτσι οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να δίνουν σταγόνες βιταμίνης Δ στο νεογνό κάθε μέρα.

Ο θηλασμός παρέχει ζωτικής σημασίας πλεονεκτήματα όχι μόνο στο νεογνό αλλά και στη μητέρα.

Για το νεογνό- αντισώματα στο μητρικό γάλα που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. έχει παρατηρηθεί μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης παιδικών παθήσεων όπως άσθμα, μολύνσεις στα αυτιά αλλεργίες και παχυσαρκία αργότερα σε νεογνά που είχαν θηλαστεί.

Για τη μητέρα- μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, και οστεοπόρωσης. Η μητέρα επαναφέρετε πιο εύκολα στο φυσιολογικό της βάρος και φυσικά μειωμένο κόστος σε σύγκριση με το βρεφικό γάλα εμπορίου. Και για τους 2- ισχυρός συναισθηματικός δεσμός.

Τεχνικές θηλασμού

Η ενεργειακή σύσταση του μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού διαφέρει. Στην αρχή είναι χαμηλό σε λιπαρά και ψηλό σε λακτόζη και έτσι ξεδιψάει το νεογνό. Αργότερα, η σύσταση σε ενέργεια και λίπος αυξάνετε και στο τέλος η μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος χορταίνει το νεογνό.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 tips για να μετατρέψεις την αυλή σου σε παιχνιδότοπο

Οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αφήνουν το νεογνό να πάρει όσο περισσότερο γάλα γίνετε από το πρώτο στήθος πριν να γίνει η αλλαγή για να πάρουν το ψηλής περιεκτικότητας γάλα στο τέλος. Το νεογνό μπορεί να καταναλώσει λιγότερο ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις καθόλου γάλα από το δεύτερο στήθος. Σε κάθε σίτιση το στήθος που προσφέρετε πρώτο θα πρέπει να αλλάζει.

κη

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει οι μητέρες να χαϊδεύουν τα νεογνά αφού πολλές φορές αποκοιμούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 

O Κώστας Χαρή είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος. Βρες τον στα social media  ή κλείσε ραντεβού στο 25378080

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προστάτεψε τα παιδία σου από το διαζύγιο

Home