Πλάι στους φοιτητές στην Αγγλία
Της Μαρίας Γεωργίου
Είναι κατανοητό πως εάν δεν έχεις παιδί που έχει "εγκλωβιστεί" στο εξωτερικό και μάλιστα στην Αγγλία, μια χώρα που άργησε να πάρει εγκαίρως μέτρα για την αντιμετώπισή της πανδημίας και τώρα ο πληθυσμός της αντιμετωπίζει τις τραγικές συνέπειες, δεν μπορείς να έχεις πλήρη αίσθηση όλων των παραμέτρων και να το αντιληφθείς όπως ένας γονιός που το βιώνει στην πράξη. Μπορείς να συμπάσχεις μαζί του, να κατανοήσεις ως ένα σημείο τι περνά, αλλά μέχρι εκεί.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας γονιός δε θέλει να αισθάνεται το παιδί του κλεισμένο σ' ένα δωμάτιο ή ένα διαμέρισμα στην καλύτερη, σε μια ξένη χώρα, φοβισμένο και να μην είναι δίπλα του να το πάρει μια αγκαλιά και να το καθησυχάσει πως όλα θα πάνε καλά. Γιατί εν μέρει, αυτό είναι το καθήκον ενός γονιού. Ακόμη και αν ο ίδιος είναι τρομοκρατημένος από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε, ακόμη και αν δεν ξέρει πώς και πότε θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο, οφείλει να ηρεμήσει το παιδί του και να το κάνει να δει την αισιόδοξη πλευρά. Γιατί πάντα υπάρχει η θετική οπτική σε καθετί.
Μια συμβουλή που έχει δώσει κάθε γονιός στο παιδί του, είναι να περιορίσει τις μετακινήσεις του στις απολύτως αναγκαίες -όπως όλοι μας- και να προσπαθήσει να κάνει τις αγορές του και γενικότερα τις συναλλαγές του διαδικτυακά. Δε χρειάζεται εννοείται να πηγαίνει στην τράπεζα για να πληρώσει λογαριασμούς, ενώ μπορεί να κάνει ακόμη και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή άλλων αναγκαίων από την ασφάλεια του καναπέ του, όπως οι περισσότεροι άλλωστε, που αυτή τη δύσκολη περίοδο εκμεταλλευόμαστε τις διευκολύνσεις της τεχνολογίας προς όφελός μας.
Βέβαια, όταν συνήθως υπάρχει χρέωση γύρω στo 3% για τις συναλλαγές με κάρτα, αναγκαστικά, γίνεσαι πιο φειδωλός στη χρήση της, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας και πρέπει να σκέφτεσαι και το παραμικρό έξοδο. Ειδικά, αν αναλογιστείς πως οι περισσότεροι γονείς είχαν υπολογίσει πως τα παιδιά τους θα επέστρεφαν κοντά τους ένεκα των γιορτών του Πάσχα, άρα θα μειώνονταν εν μέρει τα έξοδά τους. Τώρα που αυτό δεν ισχύει και τα παιδιά τους βρίσκονται αναγκαστικά ακόμη στη χώρα σπουδών τους, ο γονιός έχει να επωμιστεί παράλληλα και το άγχος για το οικονομικό κομμάτι. Νομίζω είναι περιττό να αναλύσω πόσο έχουν στριμωχτεί τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο, και πως κάθε προϋπολογισμός απλά δεν υφίσταται πλέον.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Ο 7χρονος πιανίστας που του κάνει αφιέρωμα μέχρι και ο Guardian
ΔΙΑΒΑΣΕ: Ποιος είναι ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, που βλέπουμε κάθε απόγευμα στην τηλεόραση;
Γι΄αυτό και η Τράπεζα Κύπρου, συναισθανόμενη πλήρως τη δύσκολη αυτή κατάσταση, θέλησε να στηρίξει με τη σειρά της τους φοιτητές. Έχει αποφασίσει λοιπόν πως μέχρι τις 31 Μαϊου θα υπάρχει μηδενική χρέωση στις συναλλαγές με την κάρτα 18-25, την οποία χρησιμοποιούν κυρίως οι φοιτητές. Μάλιστα, σε περίπτωση που το παιδί σου δεν έχει κάρτα και εκδόσει μια, καθώς έτσι θα μπορεί να κάνει τις αγορές του με περισσότερη ασφάλεια, οι νέοι συνδρομητές θα έχουν δωρεάν συνδρομή για έναν ολόκληρο χρόνο.
Σε τέτοιες στιγμές, είναι πραγματικά πολύτιμο να στηρίζει ο ένας τον άλλον, με όποιο τρόπο μπορεί. Το να μην υπάρχει, για ένα εύλογο διάστημα, οποιαδήποτε χρέωση για τους φοιτητές στο εξωτερικό που χρησιμοποιούν τη συγκεριμένη κάρτα της Τράπεζα Κύπρου, είναι μια ανάσα, τόσο για τους ίδιους, όσους και τους γονείς τους, καθώς δε χρειάζεται να ανησυχούν ακόμη και γι' αυτό.
Λένε πως μετά το τέλος της πανδημίας, η ανθρωπότητα, δε θα είναι πια η ίδια. Ας φροντίσουμε λοιπόν, να μας βρει αλλαγμένους όντως, αλλά προς το καλύτερο και στο επίκεντρο να μη βρίσκεται αποκλειστικά ο εαυτός μας, αλλά και ο συνάνθρωπός μας. Και αυτή είναι μια ακόμη κίνηση που δείχνει πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Η Miss Αγγλία που έγινε γιατρός και επιστρέφει στη χώρα της να βοηθήσει εν μέσω πανδημίας
Για περισσότερες πληροφορίες αν είσαι γονιός ή φοιτητής, πάτα εδώ .