Thumbnail

Στόχος μαμάς σε καραντίνα: Να πάει τουαλέτα με κλειστή την πόρτα Στόχος μαμάς σε καραντίνα: Να πάει τουαλέτα με κλειστή την πόρτα

Όποια μάνα-κουράγιο ταυτίζεται, να σηκώσει το χέρι...και να κλείσει την πόρτα
Αν είσαι μάνα κι έχεις μιλήσει με τη single κολλητή στο τηλέφωνο, το πρόσωπό σου συσπάται ασυναίσθητα, σχηματίζοντας ένα μειδίαμα, όταν την ακούς να λέει πως δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δύσκολο είναι που είναι εντελώς μόνη. Ότι κοντεύει να χάσει το μυαλό της και σε λίγο θα αρχίσει να μιλά σε πόμολα και βραστήρα. Συμπάσχεις μαζί της. Αλήθεια. Ξέρεις ότι εσύ είσαι τυχερή που σε αυτή την κοινωνική απομόνωση έχεις παρέα και μάλιστα επί μονίμου βάσεως...ακόμη και στην τουαλέτα.

Της Μαρίας Γεωργίου 

Aυτό το διάστημα στο σπίτι έχεις διαβάσει άπειρα άρθρα για το "Πώς να περάσεις επικοδομητικά τον χρόνο στο σπίτι με τα παιδιά", "Πώς να φτιάξεις ντουλάπες τώρα που έχεις άπλετο χρόνο". Πώς να κάνεις το ένα και πώς να κάνεις το άλλο. Δόξα τω Θεώ, εμείς εδώ στο MyLife σού δώσαμε ατελείωτες ιδέες. Αν είσαι μάνα όμως και μάλιστα με περισσότερα από ένα παιδιά, ειδικά στα άρθρα με το πώς να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου, πώς να αξιοποιήσεις την καραντίνα ως περίοδο περισυλλογής και προσωπικής ενδοσκόπησης, μετά βίας συγκρατήθηκες να μη βάλεις τα γέλια. Γιατί για μια μάνα, οι λέξεις προσωπικός χρόνος, me time, -πες το σε όποια γλώσσα θες, δεν κάνει διαφορά- είναι κάτι άγνωστο, που ξέχασε από τη μέρα που εκείνο το πλασματάκι -ή πλασματάκια- μπήκαν στη ζωή της. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς θα εξηγήσεις στα παιδιά γιατί μένουμε σπίτι, με ένα τρυφερό βίντεο

quarantinegoals

Και μην με παρεξηγάς, κάθε μάνα λατρεύει τα παιδιά της. Για την ακρίβεια, η λέξη λατρεύει είναι πολύ λίγη για να περιγράψει με ακρίβεια όλα όσα νιώθει για εκείνα. Πονάνε τα παιδιά της, πονάει εκείνη στο δεκαπλάσιο. Κλαίνε τα παιδιά της, σπαράζει εκείνη. Αν τολμήσει κανένας να τα πειράξει, είναι έτοιμη να τον κατασπαράξει σαν λέαινα. Ακόμη κι εκείνες που πίστευαν πως δεν έκαναν για μάνες, πως δεν είχαν το λεγόμενο μητρικό φίλτρο, αναθεώρησαν με το που τα κράτησαν στην αγκαλιά τους. Ναι, υπάρχουν και οι μάνες που δεν ένιωσαν έτσι αμέσως, που χρειάστηκε καιρός να αισθανθούν το δέσιμο, υπάρχουν και αυτές, που δεν το ένιωσαν ποτέ. Αλλά αυτό, δεν είναι επί της παρούσης το θέμα. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς οφείλουμε να μιλάμε στα παιδιά μας

Το θέμα είναι ότι οι πλείστες μάνες ξέρουν πόσο τυχερές είναι. Και που έχουν αυτά τα πλασματάκια στη ζωή τους και που "πάγωσε" η καθημερινότητα, και κλείστηκαν στο σπίτι μαζί τους. Ακόμη και αν δουλεύουν αυτή την περίοδο, ειδικά από το σπίτι, μπορούν να τα χαρούν περισσότερο. Και το κάνουν, πίστεψέ με. Όσο τίποτα άλλο. Είναι το μόνο που τις κρατάει στα λογικά τους αυτή την παράλογη περίοδο που διανύουμε. Αλλά δεν παύουν να υπάρχουν οι δύσκολες στιγμές. Στιγμές που κουράζονται να συμμαζεύουν το ένα χάος μετά το άλλο, να φτιάχνουν μονίμως κάτι για να φάνε τα καμάρια τους, να στήνουν "οχυρά" εκεί που κάποτε ονομαζόταν σαλόνι, να πλένουν μπλούζες με λεκέδες που δεν φαντάζονταν ποτέ ότι υπήρχαν, να σφουγγαρίζουν, να απολυμαίνουν, να διαβάζουν παραμύθια, να τα λούζουν και να απαντάνε συνεχώς σ' ένα παρατεταμένο 'μαμααααά". 

ΔΙΑΒΑΣΕ: «Μια οικογένεια σε περιμένει»: Ώρα για παραμύθι με την Μαρίνα Μιχαηλίδου Καδή (βίντεο)

mum

Γιατί ασχέτως αν υπάρχει και ο πάτερ φαμίλιας στο σπίτι (εδώ να στείλω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς στις μάνες-μονογονιούς, που μόνο οι ίδιες ξέρουν πώς τα βγάζουν πέρα) η αγαπημένη λέξη-καραμέλα των παιδιών ήταν και θα είναι εσαεί μαμαααά. Μες σε όλο αυτόν τον πανικό, εσύ το μόνο που ζητάς κι έχεις θέσει ως στόχο, είναι να πας τουαλέτα, με κλειστή την πόρτα, χωρίς να ακούς εκείνα τα ρυθμικά βηματάκια να σε παίρνουν -με μαθηματική ακρίβεια- στο κατόπι. Ονειρεύεσαι να κάνεις ένα μπάνιο, επίσης με κλειστή την πόρτα. Να αφήσεις το νερό να τρέχει στο πρόσωπό σου, καθώς έχεις τα μάτια σου κλειστά, για να πάρεις μια ανάσα. Αλλά πάντα, πάντα, κάποιος θα χτυπήσει την πόρτα -στην σπάνια περίπτωση που δεν την ανοίξει κατευθείαν- και θα φωνάξει "Μαμά, να σε ρωτήσω κάτι"; 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Οδηγός επιβίωσης: Δουλεύοντας από το σπίτι εάν είσαι μάνα-κουράγιο

Οπότε, αν ρωτήσεις μια μάνα πώς τα περνά στην καραντίνα, ξέρεις τι παράπονο θα ακούσεις; Πιθανότατα, κανένα. Γιατί ακόμη και αν είναι κουρασμένη, γιατί ακόμη και αν παρακαλά να έχει έστω κι ένα λεπτό ησυχίας, εκείνη η αγκαλιά, μ' εκείνα τα χεράκια να τη σφίγγουν λες και είναι όλος τους ο κόσμος, την κάνει να ξεχνά μεμιάς τα πάντα. Αν είσαι μάνα, ξέρεις ακριβώς σε ποια αγκαλιά αναφέρομαι...Οπότε, αυτή η ρημάδα η πόρτα, μπορεί να μείνει ανοιχτή. Για σήμερα, τουλάχιστον! 

ΔΙΑΒΑΣΕ: 8 ερωτήσεις που έχει κάθε γονιός σε σχέση με τον κορωνοϊό

 

 

 

 

Home