Tι πρέπει να ξέρεις για την εποχική γρίπη για το καλό των παιδιών σου
Τι είναι η γρίπη
Σύφμωνα με το Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας Ελλάδος, η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Η εποχική γρίπη εμφανίζεται ιδιαίτερα συχνά και ταλαιπωρεί τα παιδιά κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
Σε επικοινωνία που είχε η offsite με τον πρόεδρο της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Μιχάλη Αναστασιάδη, διευκρίνισε πως η εποχική γρίπη μεταδίδεται συνήθως με τα σταγονίδια του αναπνευστικού δηλαδή με τον βήχα ή το φτάρνισμα. Μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και από λερωμένα χέρια.
Τα βασικά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυαλγίες, βήχας. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο έντονα από ένα κοινό κρυολόγημα.
Πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η εποχική γρίπη στο παιδί;
Στα παιδιά δρα συνήθως λίγο πιο βαριά από ένα κρυολόγημα. Οι επιπλοκές είναι η πνευμονία και η μυοκαρδίτιδα, οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Είναι υπαρκτές, αλλά όχι συχνές.
Το πρόβλημα είναι ότι η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα από παιδιά σε μεγαλύτερους άρα και σε ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Παρόμοια τα συμπτώματα με κορωνοϊό
Η συμπτωματολογία της εποχιακής γρίπης είναι πολύ παρόμοια με αυτή του κορωνοϊού, άρα όταν υπάρχουν συμπτώματα εποχικής γρίπης για να διαπιστώσουμε ότι δεν είναι κορωνοϊός χρειάζεται να κάνουμε διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού.
Πώς να προστατευτεί το παιδί ;
Η πρόληψη πέραν των μέτρων υγιεινής είναι το εμβόλιο της γρίπης το οποίο μπορεί να γίνεται ετήσια. Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, γενικά η σύσταση για πολλά χρονιά στην Κύπρο ήταν να γίνεται ο εμβολιασμός σε παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα είτε του αναπνευστικού είτε του καρδιαγγειακού, είτε θέματα με το ανοσοποιητικό κτλ.
«Ειδικά για φέτος όμως η σύσταση είναι να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά από 6 μηνών ως 15 ετών ακριβώς για προστασία των ευπαθών ομάδων με τα οποία έρχονται σε επαφή τα παιδιά», συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε να περιμένεις τα πρώτα βήματα του παιδιού σου;
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πηγαίνει σχολείο το παιδάκι σου; Δες πώς να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά!
Οδηγίες προστασίας:
Σύφμωνα με το Υπουργείο Υγείας, η αντιμετώπιση της γρίπης περιλαμβάνει μέτρα προσωπικής υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλο τον πληθυσμό και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, εγκυμονούσες, κτλ) και είναι:
- Να φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε.
- Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται να χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι το οποίο να βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.
- Να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.
- Να αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματαλοίμωξης αναπνευστικού.
- Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πρέπει να πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.
- Υγιεινή διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.