Thumbnail

Πότε να περιμένεις τα πρώτα βήματα του παιδιού σου; Πότε να περιμένεις τα πρώτα βήματα του παιδιού σου;

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς - Μην σε πιάνει πανικός νωρίτερα!
Μία από τις πιο συχνές απορίες κάθε νέας μαμάς είναι πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα το μωράκι της και πότε θα αρχίσει να περπατάει, χωρίς να χρειάζεται το χεράκι σου, για να στηριχθεί.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πώς κάθε παιδί διαφέρει για το πότε και με ποιο τρόπο θα περπατήσει. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από την κληρονομικότητα, από τα ερεθίσματα που του παρέχονται, αλλά και από το τι θεωρεί προτεραιότητα του. Για παράδειγμα, μερικά παιδιά μιλάνε πιο γρήγορα, ενώ περπατούν αργότερα και το αντίθετο. Επίσης, τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα δικαιολογείται να έχουν μια καθυστέρηση στο χρόνο ολοκλήρωσης του περπατήματος, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται ως “διορθωμένη ηλικία”.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πηγαίνει σχολείο το παιδάκι σου; Δες πώς να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά!

 

Πότε, θα αρχίσει να περπατάει;

Αρχικά, γύρω στους 8-10 μήνες, το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει και σταδιακά αρχίζει να πιάνεται από τα έπιπλα και να σηκώνεται. Μετά τους 12 μήνες, αρχίζει σιγά – σιγά να στέκεται στα πόδια του, έστω και στηριζόμενο σε αντικείμενα ή στο χέρι κάποιου. Συνήθως, μετά τους 18 μήνες σταθεροποιείται πολύ καλά και “φεύγει” μόνο του.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σνακ για το σχολείο του παιδιού σου: Εύκολες και θρεπτικές ιδέες

steps

Πότε θα ανησυχήσεις;

Είναι σύνηθες, αν ένα παιδί έχει πρόβλημα και δεν μπορέσει να περπατήσει στο μέλλον, να έχει εμφανίσει από πριν και άλλα προβλήματα κινητικά, τα οποία θα υποψιάζουν και τους γονείς, αλλά και τον παιδίατρο, που παρακολουθεί τακτικά το παιδί, ότι κάτι δεν πάει καλά με τον μυϊκό ή κινητικό ή νευρολογικό σύστημα του παιδιού αποφασίζοντας πως πρέπει να ελεγχθεί. Από πολύ νωρίς, από τους πρώτους μήνες, δηλαδή, εν ζωή, φαίνεται αν το νεύρο – μυϊκό σύστημα του παιδιού είναι φυσιολογικό από τον τρόπο που κουνάει τα χέρια, τα πόδια του, το κεφάλι του, από το πότε αρχίζει να στηρίζει το κεφάλι του, αλλά και από άλλους παράγοντες, τα οποία εξετάζει ο παιδίατρος σε κάθε εξέταση ρουτίνας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις, η συχνή χρήση οθονών από μαθητές Δημοτικού;

 

Πηγή

 

Home