Thumbnail

Απολαυστικό παγωτό βανίλια με καραμέλα και φουντούκια Απολαυστικό παγωτό βανίλια με καραμέλα και φουντούκια

Τώρα που ο καιρός έφτιαξε ποιά επιλογή είναι καλύτερη από ένα παγωτό;
Αφιέρωσε 30 λεπτά σήμερα και φτιάξε παγωτό βανίλια με βουτυρένια καραμέλα! Δες βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία! 

Υλικά

Για την αλατισμένη σάλτσα καραμέλας-βουτύρου

  • 240 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 30 γρ. αμαρέτο ή ουίσκι
  • 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 2 γρ. αλάτι

Διάβασε ακόμη: Στο Milk Train για το πιο cool soft παγωτό

δσ

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

  • 150 γρ. φουντούκια
  • 120 γρ. καστανή ζάχαρη

Για τη βάση παγωτού

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 1 ξυλάκι βανίλιας

Εκτέλεση

Για την αλατισμένη σάλτσα καραμέλας-βουτύρου

  1. Προθερμαίνεις ένα μεγάλο τηγάνι ή μια μεσαία κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις έχει ζεσταθεί αρκετά χαμηλώνεις τη θερμοκρασία σε μέτρια και προσθέτεις όση ζάχαρη μπορείς να πιάσεις με τα δυο σου δάχτυλα στο κέντρο του σκεύους. Μόλις αυτή αρχίσει να λιώνει, συνεχίζεις προσθέτοντας περισσότερη ποσότητα ζάχαρης πάνω και περιμετρικά της καραμέλας. Αν δεις ότι λιώνει πολύ γρήγορα, αποσύρεις προσωρινά το σκεύος από την εστία συνεχίζοντας να προσθέτεις ζάχαρη στα σημεία πού λιώνει πολύ γρήγορα.
  2. Παράλληλα σε ένα μικρότερο κατσαρολάκι προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και το αλκοόλ και ζεσταίνεις σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού. Προσοχή αν η κρέμα γάλακτος ξεκινήσει να βράζει υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεχειλίσει από το σκεύος και να χυθεί.
  3. Περιστρέφεις το τηγάνι έτσι ώστε η καραμέλα να περιστραφεί μέσα σε αυτό και να λιώσει ακόμα περισσότερο. Μόλις δεις ότι όλοι οι κόκκοι της ζάχαρης έχουν λιώσει, αποσύρεις προσωρινά το τηγάνι από την εστία και προσθέτεις το βούτυρο, το οποίο έχεις κόψει σε μικρούς κύβους και το αλάτι. Ανακατεύοντας περιστροφικά το τηγάνι ή με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, προσέχοντας πολύ, καθώς η καραμέλα είναι πολύ επικίνδυνη για εγκαύματα.
  4. Μόλις δεις ότι το βούτυρο έχει ενσωματωθεί προσθέτεις σε πολύ σταθερή και σιγανή ροή την κρέμα γάλακτος μέχρι να την προσθέσεις όλη ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη.
  5. Αποσύρεις από την εστία και αφήνεις την καραμέλα να κρυώσει για περίπου 1 ώρα.
  6. Για όλη την ποσότητα του παγωτού θα χρησιμοποιήσεις το 1/2 της σάλτσας. Την υπόλοιπη μπορείς να την αποθηκεύσεις σε ένα βάζο στο ψυγείο για άλλη χρήση.

Διάβασε ακόμη: 'Summer Vibes' με ένα κλικ από το Pahit Ice στη Λεμεσό!

δσ

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις, προσθέτεις τα φουντούκια σε ένα ταψί και τα βάζεις στο φούρνο για 10 - 12 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστούν ελαφρώς.
  2. Παράλληλα προθερμαίνεις ένα μεσαίο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία με τη ζάχαρη όπως στο ΒΗΜΑ 1 της αλατισμένης σάλτσας καραμέλας-βουτύρου.
  3. Μόλις έχει σχηματιστεί η καραμέλα και η ζάχαρη έχει λιώσει προσθέτεις τα καβουρδισμένα φουντούκια και με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ή μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύεις έτσι ώστε να κολλήσει η καραμέλα περιμετρικά των φουντουκιών.
  4. Αποσύρεις το σκεύος από την εστία και μεταφέρειςε τα φουντούκια με την καραμέλα σε ένα ταψί, στο οποίο έχεις βάλει χαρτί ψησίματος.

Διάβασε ακόμη: Παγωτό σοκολάτας από τον Άκη Πετρετζίκη

b

Για τη βάση παγωτού και τη σύνθεση

  1. Προσθέτεις στον κάδο το μίξερ την κρέμα γάλακτος και κτυπάς σε υψηλή ταχύτητα με το ‘φουέ’ για 3 - 4 λεπτά ή μέχρι η κρέμα γάλακτος να αρχίζει να πήζει ελαφρώς. Σε αυτό το σημείο προσθέτεις το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και συνεχίζεις το κτύπημα.
  2. Παράλληλα σε μία επιφάνεια εργασίας ψιλοκόβεις τα καραμελωμένα φουντούκια αφήνοντας μεγαλύτερα αλλά και πιο θρυμματισμένα κομμάτια.
  3. Μόλις το παγωτό έχει σχεδόν πήξει κλείνεις το μίξερ και προσθέτεις 1 κ.σ. από την καραμέλα και όλα τα ψιλοκομμένα καραμελωμένα φουντουκιά και ανακατεύεις.
  4. Σε ένα φελιζόλ για παγωτά ή σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ προσθέτεις 2-3 μεγάλες κουτάλες από το παγωτό και στη συνέχεια καλύπτεις με 2-3 κ.σ. από την καραμέλα βούτυρο. Με ένα ξυλάκι για σουβλάκια ή ένα μαχαίρι ζωγραφίζεις νοητούς κύκλους στην επιφάνεια του παγωτού έτσι ώστε η καραμέλα να απλωθεί ομοιόμορφα σε αυτό.
  5. Συνεχίζεις προσθέτοντας το υπόλοιπο παγωτό και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία με την καραμέλα.
  6. Μεταφέρεις το παγωτό στην κατάψυξη και το αφήνεις να παγώσει για τουλάχιστον 8 ώρες.

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις παγωτό σε λίγα λεπτά

Πηγή: star.gr

Home