Thumbnail

O chef Λάμπρος Βακιάρος σού δείχνει πώς θα φτιάξεις İmam bayıldı (Ιμάμ μπαϊλντί) O chef Λάμπρος Βακιάρος σού δείχνει πώς θα φτιάξεις İmam bayıldı (Ιμάμ μπαϊλντί)

Δες με απλά βήματα τη διαδικασία σε βίντεο
Όπως είναι προφανές απ’ το όνομά του, το İmam bayıldı έχει τούρκικες καταβολές ως πιάτο και το συνοδεύει ο μύθος του ιμάμη που μπαΐλντισε (λιποθύμησε), που θα μιλήσουμε άλλη στιγμή γι' αυτόν.

Προς το παρόν, δες πώς μπορείς να φτιάξεις αυτό το πεντανόστιμο φαγητό, μελιτζάνες İmam bayıldı (ιμάμ μπαϊλντί) στο φούρνο!

Διάβασε ακόμη: Αυτή η συνταγή για τοστ έχει 23 εκατoμμύρια προβολές στο TikTok

ασδφ

Προετοιμασία: 35 λεπτά

Μαγείρεμα: 45' λεπτά

Υλικά

  • 8 μεσαίες μελιτζάνες τσακώνικες
  • 120 + 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 30 γρ. πελτέ τομάτας
  • 120 γρ. γλυκό κρασί
  • 600 γρ. ώριμες τομάτες (τριμμένες)
  • 40 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • Αλάτι – πιπέρι

Διάβασε ακόμη: Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

ds

Εκτέλεση

Για το γαρνίρισμα

  1. 300 γρ. γιαούρτι200 γρ. φέτα
  2. 1 πρέζα κανέλα
  3. 2.5 γρ. πάπρικα γλυκιά

Για τις μελιτζάνες

  1. Πλένεις καλά τις μελιτζάνες χωρίς να κόψεις τα κοτσάνια, τις στεγνώνεις καλά και στη συνέχεια με ένα μαχαίρι τις χαράζεις σε δύο ή τρία σημεία κατά μήκος από μια πλευρά. Mε αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να περάσει η θερμοκρασία στο κέντρο της μελιτζάνας, και παράλληλα η μελιτζάνα θα είναι μαγειρεμένη κι ολόκληρη. 
  2. Προθερμαίνεις ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτεις τη 1/2 κούπα ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια, με προσοχή προσθέτεις τις μελιτζάνες στο τηγάνι με τις χαραγμένες πλευρές προς τα κάτω.
  4. Μαγειρεύεις για περίπου 4-6 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος της κάθε μελιτζάνας, πιέζοντας σταδιακά. Στη συνέχεια της αφαιρείς πάνω σε χαρτί κουζίνας έτσι ώστε να απορροφηθούν τα περιττά λάδια.

ds

Για τα κρεμμύδια

  1. Προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε την άλλη 1/2 κούπα ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε για 3 – 5 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και τα μαγειρεύουμε για 20 – 25 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  2. Σε αυτό το σημείο προσθέτεις το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ και ομογενοποιείς με τα κρεμμύδια.
  3. Σβήνεις με το γλυκό κρασί και περιμένεις λίγο μέχρι να εξατμιστεί.
  4. Αποσύρεις την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτεις αλάτι και πιπέρι.

Για τη σύνθεση

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και τις αντιστάσεις.
  2. Προσθέτεις στα κρεμμύδια την τριμμένη τομάτα και τον μαϊντανό και ανακατεύεις καλά. Διορθώνεις τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  3. Σε ένα ταψί του φούρνου (30×40 εκ.) τοποθετείς τις μελιτζάνες με τις χαρακιές προς τα πάνω και στη συνέχεια με δυο κουτάλια τις ανοίγεις ελαφρώς για να δημιουργήσεις χώρο ώστε να τις γεμίσεις.
  4. Μοιράζεις ομοιόμορφα τη γέμιση με τα κρεμμύδια στις μελιτζάνες και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να μελώσουν.

Για το γαρνίρισμα

  1. Προσθέτεις στο μούλτι όλα τα υλικά και πολτοποιείς έως ότου έχεις μια κρέμα. Διορθώνεις τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Ένα λαχταριστό İmam bayıldı έφτιαξε ο Λάμπρος Βακιάρος στην κουζίνα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» και δείχνει βήμα-βήμα τη διαδικασία που θα ακολουθήσεις.

Διάβασε ακόμη: Αυτή η συνταγή από το 1932 έγινε viral (Bίντεο)

Πηγή: star.gr

Home