Πώς να φτιάξεις Baba Ganoush (λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα)
Η πιο διάσημη μελιτζανοσαλάτα του κόσμου!
Υλικά
- 3-4 μελιτζάνες φλάσκες (μεγάλες)
- 2 κ.σ ταχίνι
- 3 κ.σ ξίδι
- λίγες σταγόνες λεμόνι
- 2-3 σκ. σκόρδο (κατά βούληση)
- λίγη σκόνη τσίλι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο κόλιανδρο
- αλάτι
- ρόδι καθαρισμένο
- πίτες αραβικές για το σερβίρισμα
- Παραλλαγές για μελιτζανοσαλάτα
- μαγιονέζα
- γιαούρτι
- καρυδόψιχα
- φυστίκι Αιγίνης ψίχα
- πιπεριά Φλωρίνης ψητή
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις πικάντικη σαλάτα κινόα
Εκτέλεση
- Για τη λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα baba ganoush, πρώτα προθερμαίνεις το φούρνο στους 200ºC.
- Αν θέλεις να δώσεις καπνιστό άρωμα στη μελιτζάνα, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τρυπήσεις με πιρούνι ολόγυρα και να την καρφώσεις στο πιρούνι. Χρησιμοποίησέ το σαν λαβίδα και καψάλιζε για 5-10′ σε ανοιχτή φλόγα.
- Αν δεν σου αρέσει η διαδικασία καπνίσματος ή το άρωμα καπνού, απλά βάλε τις μελιτζάνες σε ταψί και ψήσε τες μέχρι να μαλακώσουν καλά περίπου για 30′.
- Αφήνεις να γίνουν χλιαρές και τις καθαρίζεις.
- Τις βάζεις σε μπολ και προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά.
- Με πιρούνι τις λιώνεις ή μπορείς να τις πολτοποιήσεις στο μπλέντερ να γίνουν αλοιφή.
- Σερβίρεις την baba ganoush δροσερή, ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζεις λίγη σκόνη τσίλι και σπόρους ρόδι, καθώς και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.
- Μπορείς να τις συνοδεύσεις με ψητές αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα και ψημένες να τραγανίσουν.
- Για τις παραλλαγές, μπορείς να αντικαταστήσεις το ταχίνι με γιαούρτι ή μαγιονέζα και να προσθέσεις ψιλοκομμένη ψητή πιπεριά ή ξηρό καρπό χοντροκομμένο.
Διάβασε ακόμη:
Ποια υλικά να προσθέσεις στη σαλάτα σου για να γίνει πιο θρεπτική .