Πώς να φτιάξεις γιουβέτσι με θαλασσινά και πλιγούρι
Είναι το τέλειο φαγητό για το ταπεράκι του γραφείου αλλά και για ένα γεύμα με αγαπημένα πρόσωπα.
Χρόνος Μαγειρέματος: 25′
Μερίδες:
Υλικά
- 200 gr. πλιγούρι
- 500 gr. διάφορα θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρι)
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 ντομάτες
- 200 ml. κρασί λευκό
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Βασιλικό ή μαϊντανό
- 5-6 ντοματίνια
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις κεφτέδες με καλαμαράκια και πλιγούρι
Εκτέλεση:
- Αν χρησιμοποιήσεις χταπόδι το βράζεις μέχρι να μαλακώσει και το κόβεις σε μικρότερα κομμάτια, τα μύδια τα αχνίζεις για μερικά λεπτά, το ίδιο και τις γαρίδες.
- Ψιλοκόβεις το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις ντομάτες.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα σωτάρεις σε ελαιόλαδο τα καλαμαράκια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Προσθέτεις τον τοματοπελτέ και σβήνεις με το κρασί.
- Προσθέτεις τις ψιλοκομμένες ντομάτες και σιγοβράζεις για 10 λεπτά.
- Προσθέτεις το πλιγούρι και τα υπόλοιπα θαλασσινά, εκτός από τα μύδια.
- Συνεχίζεις να βράζεις το φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι, σύμφωνα με τα γούστα σου, αν χρειαστεί προσθέτεις επιπλέον καυτό νερό.
- Τέλος προσθέτεις τα μύδια και ψιλοκομμένο μαϊντανό, διορθώνεις το αλάτι, προσθέτεις πιπέρι και ραντίζεις με ελαιόλαδο.
- Σερβίρεις με ντοματίνια και βασιλικό ξερό.
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις κεφτέδες με καλαμαράκια και πλιγούρι
Σημειώσεις για την συνταγή:
~ Αν δεν νηστεύεις, μπορείς να προσθέσεις λίγο κοτόπουλο ή μπέικον. ~ Αν δεν σου αρέσει το πλιγούρι χρησιμοποίησε κριθαράκι, απλά πρόσθεσε όσο νερό επιπλέον χρειάζεται για να βράσει. ~ Αν θέλεις μπορείς να αρωματίσεις με εστραγκόν ή κοπανισμένους σπόρους γλυκάνισου. ~ Το πλιγούρι θα πρέπει να είναι σπυρωτό γιατί από την ώρα που θα το αποσύρεις από την φωτιά θα «φουσκώσει».
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις μακαρονάδα με βούτυρο και μανιτάρια