Thumbnail

Πώς να φτιάξεις πατατοσαλάτα με ροβίτσα, αρακά και ταχίνι με μυρωδικά Πώς να φτιάξεις πατατοσαλάτα με ροβίτσα, αρακά και ταχίνι με μυρωδικά

Μια πατατοσαλάτα μπορεί να έχει κάθε φορά διαφορετικά υλικά, ώστε να μη γίνει ποτέ βαρετή!
Όσο πετυχημένη μπορεί να είναι μια πατατοσαλάτα, άλλο τόσο μπορεί να είναι και αδιάφορη. Τί μπορεί να φταίει γι΄αυτό;

Οι μικρές και απλές λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά!

Αρχικά, δώσε βάση στο βράσιμο: Για την πατατοσαλάτα διαλέγεις πατάτες ίδιου μεγέθους, τις καθαρίζεις καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τις βράζεις σε κρύο, άφθονο αλάτισμένο νερό με τη φλούδα, ώστε οι πατάτες να βράσουν σωστά μέχρι την «καρδιά» τους. Κατόπιν τις αφήνεις μερικά λεπτά και τις ξεφλουδίζεις.

Η πατατοσαλάτα θέλει και το κρεμμύδι της, γι' αυτό μη το τσιγκουνευτείς. Βάλε μυρωδικά, άνηθο, μαϊντανό, ρίγανη ή όποιο άλλο μυρωδικό σου αρέσει ώστε να αποκτήσει άρωμα. Διάλεξε λαχανικά εποχής! Θα δεις πόσο θ΄αναβαθμιστεί και πόσους ευφάνταστους συνδυασμούς μπορείς να φτιάξεις. 

Διάβασε ακόμη:  Σαλάτα με ρόκα και τυρί μοτσαρέλα

patatosalata

Υλικά:

– 4 πατάτες

– 100 γρ. βρασμένο αρακά

– 50 γρ. βρασμένη ροβίτσα

– 1 πράσο

– 1 κρεμμύδι

– 1 πράσο

– 2 φρέσκα κρεμμυδάκια

– 1 κουταλιά της σούπα κάπαρη

– 20 ml. ελαιόλαδο

– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

– Αλάτι

Για τη σάλτσα ταχίνι με μυρωδικά

– 60 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι

– 4-5 φύλλα δυόσμο

– 4-5 κλωναράκια μαϊντανό

– 1 σκελίδα σκόρδο

– 20 ml. ελαιόλαδο

– 50 ml. χλιαρό νερό

– 2 κουταλιές της σούπα λευκό ξύδι

– Χυμό από ένα λάιμ και ένα λεμόνι

– Αλάτι

Διάβασε ακόμη:  Σαλάτα με σπανάκι, μήλο και μανούρι

Εκτέλεση:

1. Πλένεις καλά τις πατάτες και τις βράζεις σε άφθονο αλατισμένο νερό με τις φλούδες τους. Μόλις μαλακώσουν καλά, τις αφαιρείς, τις ξεφλουδίζεις και μ΄ένα πιρούνι τις σπας σε χοντρά κομμάτια. Ραντίζεις με ελαιόλαδο και τις κρατάς στην άκρη.

2. Κόβεις το πράσο σε φέτες και το σωτάρεις με το ελαιόλαδο, μόλις μαλακώσει προσθέτεις τη ροβίτσα και τον αρακά, ανακατεύεις  για 1 λεπτό και αποσύρεις. Ψιλοκόβεις τα φρέσκα κρεμμυδάκια, όπου για την πατατοσαλάτα κρατάς μόνο τα πράσινα μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ενώ τα λευκά τα χρησιμοποιειίς για τη σάλτσα ταχινιού.

3. Στον πολυκόφτη τοποθετείς τα μυρωδικά, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τους χυμούς, πολτοποιείς καλά και προσθέτεις το ταχίνι. Συνεχίζεις την ανάμειξη, σε αυτή τη φάση η σάλτσα θα πήξει γι' αυτό αραιώνεις με επιπλέον χλιαρό νερό μέχρι να έχεις ένα παχύρευστο αποτέλεσμα. Δοκιμάζεις και ρυθμίζεις τη γεύση με αλάτι.

4. Τέλος, σ’ ένα μπωλ αναμειγνύεις όλα τα υλικά της πατατοσαλάτας, καρυκεύεις με αλάτι, πιπέρι και περιχύνεις με τη μισή σάλτσα ταχινιού. Η πατατοσαλάτα σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μαζί με φρυγανισμένο ψωμί και την υπόλοιπη σάλτσα από ταχίνι.

 

Ξύδι ή λεμόνι; Και τα δύο σε σωστή αναλογία, γενικά προτίμησε λευκό ξύδι μηλόξυδο ή λευκό βαλσαμικό.

Ελαιόλαδο! Όσο η πατάτα είναι ζεστή ράντισέ την με λίγο ελαιόλαδο θα της δώσει νοστιμιά και όταν κρυώσει θα παραμείνει τρυφερή και νόστιμη. Μη χρησιμοποιήσεις βούτυρο ή άλλο λάδι, διότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην σου αρέσει.

Όσο αφορά το dressing ή οι σάλτσες, τόσο το ταχίνι, όσο η μουστάρδα και η μαγιονέζα της πάνε γάντι.

Σημειώσεις για τη συνταγή

– Στη σάλτσα ταχινιού μπορείς να προσθέσεις πικάντικη μουστάρδα

– Τη ροβίτσα μπορείς να την αντικαταστήσεις με άλλο όσπριο, κινόα ή φαγόπυρο

– Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια λαχανικά έχεις στο ψυγείο σου

– Εκτός από αρακά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φασολάκια στρογγυλά

– Η κάπαρη μπορεί ν΄αντικατασταθεί από αγγουράκι τουρσί

– Στην πατατοσαλάτα ταιριάζει και ο άνηθος

Διάβασε ακόμη: Σαλάτα με φακές και φέτα

Πηγή

Home