Σου περίσσεψαν αυγά από την Κυριακή του Πάσχα;
Σε κάθε περίπτωση, να ξέρεις ότι τα βραστά αυγά διατηρούνται στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες ενώ τα φρέσκα αυγά περίπου ένα μήνα. Για να δεις πόσο φρέσκο είναι ένα πασχαλινό αυγό δεν έχεις παρά να δεις την μικρή λακουβίτσα στην βάση του. Όσο πιο μικρή είναι, τόσο πιο φρέσκο είναι το αυγό.
Τα κλασσικά ολόκληρα αυγά μπορούν να μπουν σε ένα ρολό κιμά ή ψιλοκομμένα σαν συνοδευτικά με καπνιστό σολομό για παράδειγμα. Οι Ιταλοί τα βάζουν ολόκληρα σε πίτες και τάρτες με ανοιξιάτικα λαχανικά κυρίως αγκινάρες και σπαράγγια. Στην κεντρική Ευρώπη τα βρασμένα αυγά τα κάνουν κροκέτες. Τα ανακατεύουν ψιλοκομμένα με σφιχτή μπεσαμέλ, και αφού μείνουν για αρκετές ώρες στο ψυγείο για να σφίξει το μείγμα, τα πλάθουν, τα περνάνε από γαλέτα και τα τηγανίζουν.
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις χόρτα τσιγαριαστά με αυγά και φέτα
Παρακάτω θα βρεις αρκετούς τρόπους για να αξιοποιήσεις τα αυγά που σου περίσσεψαν, από μακαρονοσαλάτα μέχρι άλλειμα για σάντουιτς
Πικάντικη σαλάτα με αυγά
Καθάρισε και ψιλοκόψε 6 βρασμένα αυγά. Βάλε σε ένα μπολ, 1 φλιτζάνι μαγιονέζα, 1 κουταλιά της σούπας χορσράντις, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα κατά προτίμηση πικάντικη, 2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα και 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Αλάτισε, ανακάτεψε και σέρβιρε σε ένα μπολ, περιχύνοντας την σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μακαρονοσαλάτα με αυγά
Βράσε μισό πακέτο ζυμαρικά με μικρό σχήμα (κοφτό, κοχυλάκι, πένες ή ορεκιέτι) και στράγγισέ τα. Άφησέ τα να κρυώσουν και βρέξε τα με λίγο ηλιέλαιο για να μη κολλήσουν. Ψιλοκόψε 1 ψημένη πιπεριά φλωρίνης, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη και 10 ελιές χωρίς κουκούτσι. Βάλε σε ένα μπολ ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, ½ φλιτζάνι μαγιονέζα, λίγο ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και ανακάτεψε. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά, αλατοπίπερο και αρκετό ψιλοκομμένο άνηθο. Βάλε την σαλάτα στο μπολ και βάλε επάνω στην σαλάτα 6 βρασμένα αυγά κομμένα σε φέτες. Γαρνίρεις με λίγες κορυφές από άνηθο. Όπως όλες οι μακαρονοσαλάτες, θα πρέπει να την φτιάξεις λίγο πριν την σερβίρεις για να μη μαλακώσουν τα ζυμαρικά.
Διάβασε ακόμη: H Χριστίνα Παυλίδου ξαναμπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει σολομό..πακέτο (Βίντεο)
Άλειμμα για σάντουιτς
Βάλε στο πολυμίξερ ένα πακέτο (200 γραμ.) τυρί κρέμα, 3 ψιλοκομμένα βραστά αυγά, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πολτοποίησε το μείγμα και θα έχεις ένα πεντανόστιμο άλλειμα για σάντουιτς. Διατήρησε το για 2-3 ημέρες σκεπασμένο στο ψυγείο.
Γεμιστά πικάντικα αυγά
Κόψε στη μέση 8 αυγά και βγάλε τους κρόκους πρσεκτικά χωρίς να σπάσουν τα ασπράδια. Βάλε σε ένα μπολ τους κρόκους, 3 κουταλιές μαγιονέζα, 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδα, λίγες σταγόνες Worcester sauce και 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Ανακάτεψε το μείγμα και μοίρασέ το στα μισά ασπράδια με ένα μικρό κουτάλι ή με το κορνέ ζαχαροπλαστικής. Κόψε λεπτές λωρίδες από αλλαντικά (προσούτο, σαλάμι ή ζαμπόν) και βάλε τις επάνω στα αυγά. Γαρνίρεις με φυλλαράκια μαϊντανού.
Διάβασε ακόμη: Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρως ανά εβδομάδα;