Thumbnail

Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Η Θέμις Καρδιόλακα μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε σπιτική granola Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Η Θέμις Καρδιόλακα μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε σπιτική granola

Γιατί η μάνα (τα πάντα) ξέρει!
H granola τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στη διατροφή μας. Άσε εκείνες του εμπορίου στην άκρη και φτιάξε τη δική σου granola στο σπίτι.

Τι χρειαζόμαστε:

Απαραίτητα συστατικά:

  • νιφάδες βρώμης (3 κούπες) 
  • μπορείς να προσθέσεις μια-δύο κ.σ. quinoa, που ψήνει ωραία και τραγανά.
  • ξηροί καρποί (1-1 ½ κούπα) Αμύγδαλα, φιστίκια (Αιγίνης, Αράπικα), φουντούκια, καρύδια, κάσιους, πεκάν. Μπορείς να τα αναμείξεις κιόλας, αν θέλεις
  • γλυκαντικό (1/2 -1 κούπα)
  • μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης 
  • λάδι (¼ - ½ κούπα)
  • ελαιόλαδο (το προτιμάμε πάντα) ή όποιο άλλο θέλεις
  • αλάτι (¾ κ.γλ.)

Όχι απαραίτητα συστατικά (τα παραλείπεις αν θες, αλλά –μεταξύ μας- δε θα βγει τόσο γευστική η granola σου)

  • σπόροι (1-2 κούπες) 
  • κολοκυθόσπορος (πασατέμπος), ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, σουσάμι, κεχρί. 
  • καρύδα (1 κούπα)
  • μεγάλες νιφάδες ή τσιπς καρύδας. 
  • αποξηραμένα φρούτα (1 κούπα)
  • αποξηραμένα βερίκοκα, σύκα, μήλα, ανανά, μάνγκο, μπανάνες. Τα κόβεις σε μικρά κομματάκια.
  • σταφίδες, cranberries, αποξηραμένα κεράσια, αποξηραμένα βατόμουρα. Δεν τα κόβεις. *Αν χρησιμοποιήσεις αποξηραμένα φρούτα, θα τα αναμείξεις με τα υπόλοιπα υλικά ΜΕΤΑ το ψήσιμο! 
  • μπαχαρικά (1 κ.γλ.) κανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο ή τζίντζερ. 
  • σοκολάτα (¼ κούπας κακάο ή /και 1 κούπα σταγόνες σοκολάτας)
  • Πρόσθεσε 1/4 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη, μαζί με τα άλλα ξηρά συστατικά πριν το ψήσιμο. Ή προσθέστε 1 κούπα κομματάκια σοκολάτας ΑΦΟΥ έχει ψηθεί η granola και έχει κρυώσει λίγο (εκτός και αν θέλεις να λιώσει). 
  • Ασπράδι αυγού (περίπου 2 κ.σ.)
  • Μπορείς να αντικαταστήσεις λίγο από το λάδι (2-4 κ.σ.) με χτυπημένο ασπράδι αυγού. Θα βοηθήσει να “δέσει” η granola και να γίνει πιο τραγανή. 

Διάβασε ακόμη: Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Η Θέμις Καρδιόλακα μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε french toast

Τι κάνουμε:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτουμε το γλυκαντικό, το λάδι και το ασπράδι (αν χρησιμοποιήσετε) και ανακατεύουμε.
  • Απλώνουμε τη granola σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε απλώσει ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα).
  • Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά. Στα 30 λεπτά την ανακατεύουμε. 
  • Τη βγάζουμε μόλις ροδίσει. Θα το καταλάβουμε επίσης γιατί η κουζίνα θα έχει μοσχομυρίσει (η granola δε θα είναι τραγανιστή μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο. Θα γίνει τραγανιστή όταν θα κρυώσει).
  • Την αφήνουμε να κρυώσει και την αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
  • Tην τρώμε μαζί με γάλα ή γιαούρτι.

Μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τη συνεργάτιδά μας Θέμις Καρδιόλακα στη συνέντευξή της ΕΔΩ 

Διάβασε επίσης: Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Η Θέμις Καρδιόλακα μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε carrot cake

 

 

Home