Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Η Θέμις Καρδιόλακα μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε σπιτική granola
Γιατί η μάνα (τα πάντα) ξέρει!
Τι χρειαζόμαστε:
Απαραίτητα συστατικά:
- νιφάδες βρώμης (3 κούπες)
- μπορείς να προσθέσεις μια-δύο κ.σ. quinoa, που ψήνει ωραία και τραγανά.
- ξηροί καρποί (1-1 ½ κούπα) Αμύγδαλα, φιστίκια (Αιγίνης, Αράπικα), φουντούκια, καρύδια, κάσιους, πεκάν. Μπορείς να τα αναμείξεις κιόλας, αν θέλεις
- γλυκαντικό (1/2 -1 κούπα)
- μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης
- λάδι (¼ - ½ κούπα)
- ελαιόλαδο (το προτιμάμε πάντα) ή όποιο άλλο θέλεις
- αλάτι (¾ κ.γλ.)
Όχι απαραίτητα συστατικά (τα παραλείπεις αν θες, αλλά –μεταξύ μας- δε θα βγει τόσο γευστική η granola σου)
- σπόροι (1-2 κούπες)
- κολοκυθόσπορος (πασατέμπος), ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, σουσάμι, κεχρί.
- καρύδα (1 κούπα)
- μεγάλες νιφάδες ή τσιπς καρύδας.
- αποξηραμένα φρούτα (1 κούπα)
- αποξηραμένα βερίκοκα, σύκα, μήλα, ανανά, μάνγκο, μπανάνες. Τα κόβεις σε μικρά κομματάκια.
- σταφίδες, cranberries, αποξηραμένα κεράσια, αποξηραμένα βατόμουρα. Δεν τα κόβεις. *Αν χρησιμοποιήσεις αποξηραμένα φρούτα, θα τα αναμείξεις με τα υπόλοιπα υλικά ΜΕΤΑ το ψήσιμο!
- μπαχαρικά (1 κ.γλ.) κανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο ή τζίντζερ.
- σοκολάτα (¼ κούπας κακάο ή /και 1 κούπα σταγόνες σοκολάτας)
- Πρόσθεσε 1/4 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη, μαζί με τα άλλα ξηρά συστατικά πριν το ψήσιμο. Ή προσθέστε 1 κούπα κομματάκια σοκολάτας ΑΦΟΥ έχει ψηθεί η granola και έχει κρυώσει λίγο (εκτός και αν θέλεις να λιώσει).
- Ασπράδι αυγού (περίπου 2 κ.σ.)
- Μπορείς να αντικαταστήσεις λίγο από το λάδι (2-4 κ.σ.) με χτυπημένο ασπράδι αυγού. Θα βοηθήσει να “δέσει” η granola και να γίνει πιο τραγανή.
Διάβασε ακόμη: Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Η Θέμις Καρδιόλακα μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε french toast
Τι κάνουμε:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε το γλυκαντικό, το λάδι και το ασπράδι (αν χρησιμοποιήσετε) και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε τη granola σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε απλώσει ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα).
- Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά. Στα 30 λεπτά την ανακατεύουμε.
- Τη βγάζουμε μόλις ροδίσει. Θα το καταλάβουμε επίσης γιατί η κουζίνα θα έχει μοσχομυρίσει (η granola δε θα είναι τραγανιστή μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο. Θα γίνει τραγανιστή όταν θα κρυώσει).
- Την αφήνουμε να κρυώσει και την αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
- Tην τρώμε μαζί με γάλα ή γιαούρτι.
Μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τη συνεργάτιδά μας Θέμις Καρδιόλακα στη συνέντευξή της ΕΔΩ
Διάβασε επίσης: Τι θα φάμε σήμερα μαμά; Η Θέμις Καρδιόλακα μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε carrot cake