Thumbnail

5 απαντήσεις που μπορείς να δώσεις στα παιδιά σου όταν κάνουν «δύσκολες» ερωτήσεις 5 απαντήσεις που μπορείς να δώσεις στα παιδιά σου όταν κάνουν «δύσκολες» ερωτήσεις

Σε βοηθάμε να απαντήσεις στα πιο συχνά τους ερωτήματα
Τα παιδιά κάνουν ασταμάτητες ερωτήσεις σχεδόν για τα πάντα, άλλωστε αυτή είναι η δουλειά τους, να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν. Το δυσκολότερο είναι ότι πρέπει να απαντάς σε χρόνο μηδέν για πολύπλοκα ζητήματα με μόνη βοήθεια την ευρηματικότητά σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελικά το παιδί μου πρέπει να διαβάζει μόνο του τα μαθήματα του σχολείου ή χρειάζεται βοήθεια;

 

Πιο κάτω συγκεντρώσαμε τις 5 πιο συχνές «δύσκολες» ερωτήσεις τους και σου δίνουμε τις απαντήσεις που θα μπορούσες να τους πεις: 

«Πώς γίνονται τα παιδιά;»

Στα γρήγορα: Το παραμύθι με τον πελαργό δεν επιτρέπεται πλέον ούτε σε βρέφη. Πες του απλά ότι τα παιδιά μεγαλώνουν στην κοιλιά της μαμάς. Συνήθως δεν απαιτούν λεπτομερείς εξηγήσεις για το πώς μπαίνουν ή βγαίνουν από εκεί μέσα. Αλλά μπορείς να του δείξεις τον ομφαλό στην κοιλίτσα του και να του μιλήσεις για εκείνο το κορδονάκι που το ένωνε τότε με τη μαμά. Κανονική απάντηση: Αν το παιδί σου είναι γύρω στα 9-10, μπορείς να του πεις την ιστορία με λεπτομέρειες. Μην ξεχνάς ότι έχει ήδη ακούσει ένα σωρό για το σεξ από τα άλλα παιδάκια, άφησε που έχει δει τόσους ανθρώπους να φιλιούνται στην τηλεόραση ή και το ίντερνετ. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να του μιλήσεις για κάτι τέτοιο, όμως αυτή θα είναι η βάση για μια ουσιαστική σχέση που θα αναπτύξετε τώρα και θα διατηρηθεί όσο το παιδί θα ανακαλύπτει τη δική του σεξουαλικότητα. Άρα καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να του μιλήσετε ανοιχτά και χωρίς νευρικότητα. Κυρίως, πείτε τα πράγματα με το όνομά τους.

«Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;»

Στα γρήγορα: Το φως του ήλιου αποτελείται από τα εφτά χρώματα του ουράνιου τόξου, που όλα μαζί μάς δίνουν το λευκό ή πολύ ελαφρύ κίτρινο. Ο αέρας όμως μπλοκάρει όλα τα χρώματα εκτός από το μπλε, κι αυτό είναι που βλέπουμε τελικά. Κανονική απάντηση: Τα μόρια στην ατμόσφαιρα αντανακλούν τα περισσότερα χρώματα του ηλιακού φωτός μακριά από τη γη, επιτρέποντας μόνο στο γαλάζιο να διαπεράσει, αφού το μήκος κύματός του είναι μικρότερο από αυτό των άλλων χρωμάτων. Μια μέρα με συννεφιά υπάρχουν μεγαλύτερα μόρια στην ατμόσφαιρα, τα οποία δημιουργούν διαφορετικό οπτικό εφέ: Διαχέουν και τα εφτά χρώματα του ηλιακού φάσματος, μαζί με το μπλε, κι έτσι ο ουρανός μάς φαίνεται γκρι ή λευκός από τα σύννεφα. Στη διάρκεια ενός ηλιοβασιλέματος ή στην ανατολή ο ήλιος βρίσκεται σε διαφορετική γωνία με τη Γη, κι έτσι αντί για το γαλάζιο ουρανό βλέπουμε κόκκινο, πορτοκαλί και μοβ, τα χρώματα δηλαδή που διαχέονται όταν ο ήλιος βρίσκεται εκεί. 

 

ΠΑΙΔΙΑ

pexels.com/photo/woman-and-little-girl-in-brown-coat-with-their-small-dog-on-green-grass-field-3985278/

 

«Γιατί πρέπει να τρώω λαχανικά;»

Στα γρήγορα: Αν το παιδί σου θέλει να μεγαλώσει και να γίνει δυνατό, θα πρέπει να μάθει να τρώει υγιεινά. Απλό, λιτό και κατανοητό. Κανονική απάντηση: Επειδή τα «βρόμικα» έχουν αστραφτερό παρουσιαστικό και μια ολόκληρη βιομηχανία μάρκετινγκ που στοχεύει στα μικρά παιδιά, όσο μεγαλώνει το μικρό σου τόσο πιο δυνατά επιχειρήματα πρέπει να επιστρατεύεις. Και να τα θέτεις με τρόπο που θα το κάνει να ενδιαφερθεί. Εξήγησε του ότι αυτά τα χρωματιστά λαχανικά με τα μεγάλα φύλλα/τα ψάρια/οι φακές κτλ. θα το κάνουν να βλέπει καλύτερα/να έχει περισσότερη δύναμη/λαμπερά μαλλιά κ.ο.κ.

«Φτάσαμε;»

Στα γρήγορα: «Όχι ακόμα». Δεν υπάρχει θέμα, το παιδί σου ξέρει ότι δεν έχετε πάει ακόμα εκεί που θέλετε, αλλιώς δεν θα οδηγούσες ακόμα. Ρωτώντας (κάθε 90 δευτερόλεπτα) στην πραγματικότητα σας λέει: «Δεν βλέπω την ώρα και τη στιγμή να φτάσουμε». Κανονική απάντηση: Για να κυλήσει αρμονικά το ταξίδι σας, περίγραψε του τη διαδρομή. Ότι, για παράδειγμα, έχετε ακόμα δύο «μεγάλες πινακίδες» να περάσετε ή εξηγήστε το χρονικά, π.χ. δύο φορές σαν να πηγαίνουμε στο σπίτι της γιαγιάς. Ζήτησε του να σε βοηθήσει ως συνοδηγός: να έχει το νου του στις πινακίδες για να μην τις «χάσετε» και τα φανάρια. Δώσε του το χάρτη, δείξε του πού είστε και πού θέλετε να πάτε, ώστε σταδιακά να αντιλαμβάνεται την απόσταση και τη διάρκεια που απομένει. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 tips για να πηγαίνει εύκολα το παιδί σου στο κρεβάτι

 

Πηγή 

πηγή κεντρικής φώτο 

Home