Thumbnail

3 tips για να μπει η κουζίνα σε μια τάξη (επιτέλους) 3 tips για να μπει η κουζίνα σε μια τάξη (επιτέλους)

Οργάνωσε σωστά το χώρο σου και κέρδισε ενέργεια και χρήματα
Η κουζίνα είναι ένας χώρος που πρέπει να παραμένει πάντα τακτοποιημένος, καθώς αποθηκεύεις τρόφιμα που χρειάζονται συνεχώς αναπλήρωση ή αντικατάσταση.

Η Marie Kondo, στο βιβλίο της The Life-Changing Magic of Tidying Up, διακρίνει δύο τύπους: μία γιορτή τακτοποίησης στην οποία αποφασίζεις ποια αντικείμενα σου σού φέρνουν χαρά και το καθημερινό συμμάζεμα όπου συνεπάγεται η κανονική συντήρηση του χώρου και παραθέτει τις προτάσεις της για να δημιουργήσεις μία κουζίνα που θα σου φέρνει χαρά αλλά και θα ελαχιστοποιεί τα σπατάλη τροφίμων (και συνεπώς της ενέργειας και των χρημάτων σου).

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οργάνωσε τα ντουλάπια της κουζίνας σου όπως το Hollywood

 

Κάνε το τεστ της "χαράς"

Όπως ακριβώς αξιολογείς τα ρούχα ή τα αξεσουάρ που σε κάνουν χαρούμενη, έτσι μπορείς να κινηθείς και με τα τρόφιμα. Εξέτασε σε ποια φρούτα, λαχανικά, κρέατα και σνακ ανταποκρίνεται καλά το σώμα σου. Αγόρασε προϊόντα που είσαι ενθουσιασμένη να δοκιμάσεις. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις κάποια συγκεκριμένα λαχανικά μόνο και μόνο επειδή νιώθεις υποχρέωση να τα φας γιατί κάνουν καλό στην υγεία σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αυξήσεις τα απορρίμματα.  Ωστόσο, μπορεί να μαλακώσουν στο πίσω μέρος του ψυγείου σας, επειδή δεν έχετε την πρόθεση να τα φάτε ποτέ. Ερευνήστε και δοκιμάστε εναλλακτικά φρούτα και λαχανικά που μπορεί να παρέχουν τις ίδιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά απολαμβάνετε το φαγητό! Ή, εξοικειωθείτε με διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος του ίδιου λαχανικού, που μπορεί να σας προσελκύσει περισσότερο.

 

vsd

 

Γνώριζε τι έχεις ήδη

Η ψύξη και η κατάψυξη των τροφίμων που θέλουμε να μαγειρέψουμε αργότερα μπορεί να μας οδηγήσει να ξεχάσουμε αυτό που ήδη έχουμε όταν αγοράζουμε νέα είδη στο super market. Επιπλέον, επειδή τα βάζα, οι κονσέρβες και τα αποξηραμένα προϊόντα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αισθανόμαστε ότι δεν πειράζει αν αγοράσουμε περισσότερα και τα αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι. Ωστόσο, αυτές οι πρακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε διπλές ή και περισσότερες αγορές, έλλειψη χώρου και τελικά σπατάλη τροφίμων.

Για να αποφύγεις τη συσσώρευση τροφίμων που δεν θα χρησιμοποιήσεις, κάνε τακτικές απογραφές στην κουζίνα σου. Λάβε υπόψη σου τις ημερομηνίες λήξης και ποια προϊόντα μπορεί να χρησιμοποιήσεις σε μια επερχόμενη συνταγή. Τέλος, προτίμησε τρόφιμα τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε πολλές και διαφορετικές συνταγές.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάκτος: Η νέα τάση στη διακόσμηση σπιτιού που υπόσχεται πολλά

 

Οργάνωσε τον χώρο σου στρατηγικά

Τοποθέτησε τα αντικείμενα στα ντουλάπια και τα συρτάρια σου  έτσι ώστε αυτά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά να είναι εύκολα προσβάσιμα. Κράτησε τα υπόλοιπα αντικείμενα που αγαπάς, αλλά δεν χρησιμοποιείς τόσο συχνά – ίσως κάποιο σερβίτσιο, σε ένα μέρος που θα θυμάσαι αλλά δεν θα παρεμβαίνει στην καθημερινή σου ρουτίνα.

Τέλος, κάνε την κουζίνα σου να αντικατοπτρίζει τα πάθη σου. Αν, για παράδειγμα,  είσαι λάτρης του καφέ, ξεχώρισε ένα μέρος στον πάγκο που θα σε ενθαρρύνει να απολαμβάνεις το χόμπι σου, αλέθοντας τους κόκκους καφέ και προετοιμάζοντάς τον.  Η τακτοποίηση του χώρου σου δεν είναι παρά το μέσο για να απολαμβάνεις τη ζωή που οραματίζεσαι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: To καλύτερο brunch είναι στο σπίτι

 

Πηγή

 

Home