Thumbnail

3+1 πράγματα που δεν ήξερες για την ασιατική κουζίνα 3+1 πράγματα που δεν ήξερες για την ασιατική κουζίνα

Και έφτασε η ώρα φυσικά να τα μάθεις
Η ασιατική κουζίνα αναμφίβολα είναι από τις πιο ιδιαίτερες, με μακρά παράδοση. Αν ζητούμενο για σένα είναι να ανακαλύπτεις νέους κόσμους μέσα από τη γεύση, τότε να ξέρεις πως θα ξεδιπλωθεί στο τραπέζι σου η κουλτούρα και η ιστορία ενός αξιοσέβαστου λαού.

1. Η ασιατική κουζίνα ξεχωρίζει για την ποικιλία των γεύσεων, ενώ θεωρείται δικαίως από τις πιο υγιεινές σε όλο τον κόσμο, καθώς έχει ως βάση το ρύζι και το ψάρι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αν όχι το μεγαλύτερο και σύμφωνα με μελέτες ένας από τους βασικούς λόγους είναι η διατροφή! Φυσικά, δε λείπουν από αυτήν και πιάτα με κοτόπουλο και κόκκινο κρέας. Σημείωσε πως για την παρασκευή των ασιατικών πιάτων χρησιμοποιείται ελάχιστο λάδι, το οποίο περιορίζεται σε σαλάτες και λαχανικά. Αν λοιπόν ψάχνεις ένα θρεπτικό γεύμα και συνάμα φροντίζεις τη σιλουέτα σου, τότε η ασιατική κουζίνα ενδείκνυται για σένα. 

asiancuzine

2. Στην ασιατική κουζίνα, οι πρώτες ύλες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκτέλεση των συνταγών. Κάθε πιάτο ετοιμάζεται με ολόφρεσκα υλικά την ίδια ώρα, στοιχείο που διασφαλίζει την ποιότητα και ότι οι γεύσεις παραμένουν αναλλοίωτες. Για να βγει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, είναι σημαντικό στην κουζίνα να βρίσκεται ένας άρτια καταρτισμένος σεφ. 

asiancuzine

 

3. Ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ασιατική κουζίνα αποτελεί το λατρεμένο sushi. Για την ιστορία, το sushi πωλείτο αρχικά σε πάγκους. Κάπως έτσι, προέκυψε η σημερινή εξέλιξη των sushi bar. Μπορεί φαινομενικά να είναι ένα απλό πιάτο, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή τέχνης, καθώς ζητούμενο είναι να υπάρξει η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στα υλικά. Εννοείται πως ο σωστός τρόπος για να το απολαύσεις, είναι με τα chopsticks και όχι με μαχαιροπίρουνα (Μπορείς ΕΔΩ να μάθεις πώς να τα χρησιμοποιείς με τον σωστό τρόπο).

Σερβίρεται σχεδόν πάντα με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι και τζίντζερ. Μην επαναλάβεις το λάθος αρκετών και βάλεις το wasabi μέσα στη σόγια.  Yπόψη, η ποσότητα του wasabi είναι καθορισμένη απ’ τον sushi chef. Αν θέλεις όμως παραπάνω, θα πρέπει να βάλεις λίγο πάνω στο ψάρι απευθείας. Τo nigiri sushi είναι εκείνο που έχει ρύζι από κάτω και ένα κομμάτι ψάρι από πάνω. Για να το φας, πιάνεις το κομμάτι με τα chopsticks, το γυρίζεις στο πλάι και βουτάς λίγο το ψάρι στη σόγια. Πρόσεξε όμως να μην βουτήξεις το ρύζι στη σόγια γιατί αφενός θα ποτίσει και θα αλλοιώσει τη γεύση, αφετέρου υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί το κομμάτι σου. Όλα τα sushi, τα τρως μια μπουκιά και όχι δαγκώνοντας το αρχικά την άκρη. Το sashimi είναι μόνο ψάρι, χωρίς ρύζι και το τρως επίσης με τα chopsticks, αφού πρώτα το βουτήξεις λίγο στη σόγια. Φυσικά και αυτό το τρως με τη μια, χωρίς να το κομματιάσεις! Tα maki rolls, το sushi που έχει το φύκι απ’ έξω και το ρύζι μαζί με το ψάρι στο εσωτερικό, παραδοσιακά τρώγεται με τα χέρια. Μπορείς φυσικά να το φας και με chopsticks. Αν θα προτιμήσεις την πρώτη λύση, να θυμάσαι ότι δεν πρέπει τα χέρια σου να έρχονται σ’ επαφή με το ψάρι για να μην αλλάξεις τη θερμοκρασία του. Το sushi με ρύζι έξω, φύκι, ψάρι και λοιπά υλικά μέσα, χρειάζεται ιδανικά chopsticks, γιατί διαφορετικά το ρύζι θα κολλάει πάνω σου. Δώσε βάση στο πού πρέπει ν’ ακουμπάνε τα chopsticks σου. Μην πιάσεις το sushi απ’ το ρύζι, αλλά στο πλάι, από εκεί που βλέπεις το ψάρι. Το ginger τρώγεται αποκλειστικά ανάμεσα στις μπουκιές για να καθαρίσει η γεύση και ποτέ δεν το ανακατεύεις με το sushi ή τη σόγια. Εάν δεν σου αρέσει, μην προσπαθήσεις να βρεις τρόπους να το εντάξεις στο sushi. Απλώς, αγνόησέ το!

sushi

4. Είπαμε πως το sushi αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ασιατική κουζίνα, δεν είναι όμως και το μοναδικό. Εξίσου καθοριστική σημασία έχουν και τα noodles, τα οποία είναι επίσης συναφασμένα μαζί της. Μπορούν να συνδυαστούν κυριολεκτικά με τα πάντα. Το ίδιο και το ρύζι, που επίσης συνδυάζεται με μια μεγάλη ποικιλία υλικών. Η ασιατική κουζίνα είναι τόσο ευέλικτη που έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει γλυκιές, αλμυρές, πικάντικες και ξινές γεύσεις, "παντρεύοντας" μεταξύ τους διαφορετικά υλικά. Έτσι, ακόμη και ο πιο απαιτητικός γευσιγνώστης, δε θα μείνει παραπονεμένος. 

ASIANCUZINE

Αν υπάρχει ένα μέρος στην Κύπρο που μπορείς να βρεις συγκεντρωμένα όλα όσα κάνουν την ασιατική κουζίνα να ξεχωρίζει, δε χωράει συζήτηση πως αυτό δεν είναι άλλο από το Akakiko . Η γνωστή αλυσίδα εστιατόριων και οι εμπνευσμένοι σεφ της, δημιουργούν σε τακτική βάση νέα πιάτα και ανανεώνουν το μενού. Αυτό σημαίνει πως αν είσαι τακτικός επισκέπτης ή παραγγέλνεις συχνά φαγητό στο σπίτι, δεν προλαμβαίνεις να βαρεθείς το μενού, αφού πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο για να ανακαλύψεις. 

Απόδειξη ότι πρόσφατα προστέθηκαν 40 καινούργια πιάτα, που υπόσχονται να ικανοποιήσουν κάθε λάτρη της αυθεντικής ασιατικής κουζίνας. Έτσι, έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις συνολικά πάνω από 120 πιάτα με σούσι, νούντλς, σαλάτες, σούπες, χορτοφαγικά γεύματα, καθώς επίσης υπάρχουν προτάσεις με βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλο, πάπια και πολλά άλλα. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Οι γεύσεις του Akakiko και Εlliniko «προσγειώθηκαν» στην Πάφο

AKAKIKO

Στο Akakiko.δίνεται τεράστια σημασία στην ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών, αφού ως γνωστόν στη μαγειρική όσο πιο καλά προϊόντα χρησιμoποιείς, τόσο πιο άρτιο και νόστιμο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Κάτι που τηρούν ευλαβικά, ενώ η ποιότητα συνδυάζεται πάντα με την ταχύτητα προετοιμασίας και παράδοσης των φαγητών, είτε εντός του εστιατορίου, είτε έχεις παραγγείλει για το σπίτι. Σε αυτό συμβάλλουν οι επαγγελματίες σεφ του Akakiko.

Εστιατόρια Akakiko μπορείς να βρεις στη Λευκωσία (Nicosia Mall), Λεμεσό (The Royal Apollonia), Πόλη Χρυσοχούς (Polis 1907) και Αγία Νάπα (Λεωφ. Νίσσι). Για παραγγελίες και κατ’οίκον παράδοση, επισκέψου την ιστοσελίδα  akakiko.com.cy ή κάλεσε στο 77778022. Γιατί πάνω απ' όλα στο Akakiko έχει σημασία όχι απλώς να δημιουργεί ποιοτική και υψηλού επιπέδου ιαπωνική κουζίνα, αλλά αυτή να είναι προσιτή σε όλο τον κόσμο! 

akakiko

 

 

Home