Thumbnail

5 προπονητικά προγράμματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει 5 προπονητικά προγράμματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει

Βρες αυτό που είναι ιδανικότερο για τις αντοχές, τη δύναμη και τη ζωή σου για να δεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αυτά είναι 5 από τα πιο hot προπονητικά προγράμματα που θα συναντήσεις. Βρήκαμε τα δυνατά σημεία τους, αλλά και τα τρωτά τους για να κάνεις τη σωστή επιλογή και αυτή τη φορά να μην τα παρατήσεις.

CrossFit

Είναι η προπόνηση που, αν την κάνεις σοβαρά και με πρόγραμμα, ακολουθώντας αυστηρά τις οδηγίες του προπονητή σου, θα σε βοηθήσει όχι μόνο να δεις σταδιακά ένα υγιές και δυνατό σώμα, αλλά και να αποβάλλεις σιγά σιγά τις κακές σου συνήθειες (πρόχειρο φαγητό, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ), αφού CrossFit και ατασθαλίες θα διαπιστώσεις ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Άρα, θα αρχίσεις να υιοθετείς ολοένα και πιο υγιεινές συνήθειες ζωής, που θα σε οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία.

▪ Σε ποιους ταιριάζει: Σε όλους, θεωρητικά, ίσως λίγο περισσότερο στους νεότερους ανθρώπους. Παρ’ όλ’ αυτά, σε κάθε ηλικία μπορείς να κάνεις το πρόγραμμα, αφού οι ασκήσεις WOD (Workout Of the Day) μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε σώμα και κάθε ηλικία, π.χ. ως προς τις επαναλήψεις ή το εύρος κίνησης σε συνδυασμό με προβλήματα υγείας.

 ▪ Πότε αντενδείκνυται: Μόνο σε περίπτωση που προϋπάρχει τραυματισμός ή κάποιο πρόβλημα, όπως μια κήλη, όπου και πάλι θα μπορέσεις να ακολουθήσεις το πρόγραμμα, αλλά προσαρμοσμένο και με λιγότερα κιλά, που θα σου υποδείξει ο γυμναστής σου.

Κολύμβηση

Ενισχύει όχι μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και την ψυχική, καθώς το νερό χαλαρώνει, ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει το μεταβολισμό, ομαλοποιεί τον ύπνο. Η ενέργεια του νερού εξισορροπεί το νευρικό σύστημα προσφέροντας αίσθηση ηρεμίας και αρμονίας.

▪ Σε ποιους ταιριάζει: Σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Προσφέρει οφέλη συνολικά στην υγεία, το σώμα λαμβάνει περισσότερο οξυγόνο, επιταχύνεται ο μεταβολισμός και αυτό οδηγεί σε καύση υποδόριου λίπους, ενώ βελτιώνει την πέψη και ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Στο νερό ο κολυμβητής κάνει κινήσεις με τις οποίες ενεργοποιούνται σχεδόν όλες οι μυϊκές ομάδες. Όταν κολυμπάς, υπάρχει ελάχιστο φορτίο στις αρθρώσεις και έτσι βελτιώνονται η στάση και η αντοχή του σώματος.

 ▪ Πότε αντενδείκνυται: Δεν υπάρχουν πολλές αντενδείξεις, αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι το κολύμπι καλό είναι να αποφεύγεται σε περιπτώσεις κρυολογημάτων, οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, γρίπη, πνευμονία, συγγενείς σοβαρές καρδιακές παθήσεις, επιληψία, δερματικές λοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις στο χλώριο. Επίσης, κάποια στυλ κολύμβησης είναι ίσως επιβαρυντικά σε ανθρώπους με λόρδωση της σπονδυλικής στήλης.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάνεις διατροφή αλλά το νούμερο στη ζυγαριά δεν αλλάζεις; Αυτοί είναι οι λόγοι!

 

Τρέξιμο

Έχει γίνει «μανία», «πάθος» και λατρεία για πολλούς. Γιατί, πέρα από άσκηση, που μας βοηθά να έχουμε καλή υγεία, είναι και εκτόνωση και προσπάθεια να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.

▪ Σε ποιους ταιριάζει: Σε όσους θέλουν να τονώσουν το καρδιοαναπνευστικό τους σύστημα, να εντατικοποιήσουν τη λειτουργία του μεταβολισμού τους, άρα και την καύση θερμίδων, να βελτιώσουν τη συνολικότερη υγεία και την καθημερινότητά τους.

▪ Πότε αντενδείκνυται: Εάν δεν έχεις γυμναστεί για πολλά χρόνια, αν λαχανιάζεις εύκολα λόγω κάποιου αναπνευστικού προβλήματος, π.χ. χρόνια βρογχιολίτιδα, ΧΑΠ, άσθμα κ.λπ., τότε δεν είναι η καλύτερη άσκηση για σένα, υπό την έννοια ότι θα ταλαιπωρηθείς πολύ και θα απογοητευτείς εύκολα. Επίσης, αντενδείκνυται για υπέρβαρα άτομα, άτομα με επιπλοκές υγείας, άτομα με καρδιοπάθειες, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση, ορθοπεδικά προβλήματα, στις έγκυες γυναίκες

yoga

Hot yoga

Σίγουρα είναι πολύ ξεχωριστή μορφή yoga, αφού γίνεται στους 30°C, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην ουσία, πολύ ιδρώτα. Κάτι που από τους περισσότερους μεταφράζεται σε σημαντικό πλεονέκτημα, αφού βοηθά να φύγουν από το σώμα οι τοξίνες, αλλά για τους ειδικούς δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Daria Long Gillespie, κλινικός βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί και αντιπρόεδρος κλινικής στρατηγικής στο ShareCare, μια διαδικτυακή βάση δεδομένων υγείας, εξηγεί. «Μεταβολίζουμε τοξίνες στο σώμα μας μέσω του συκωτιού, των νεφρών και των εντέρων, όχι με τον ιδρώτα». Η αλήθεια είναι ότι το σώμα απομακρύνει τις τοξίνες μόνο του και με τον ιδρώτα φεύγει μόνο νερό και αλάτι.

▪ Σε ποιους ταιριάζει: Για όσους θέλουν μέσω του ιδρώτα να ενισχύσουν τις καύσεις τους, αλλά και να πετύχουν ευλυγισία των μυών τους, κάτι που θα οδηγήσει σε αποφυγή τραυματισμών.

Πότε αντενδείκνυται: Αν υποφέρεις από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, δεν είναι κατάλληλη άσκηση. Ένα ακόμα αρνητικό είναι ότι στο χώρο όπου εκτελούνται οι ασκήσεις δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον ανάπτυξης και μετάδοσης μικροβίων εξαιτίας της ζέστης και της υγρασίας. Εάν την επιλέξεις, φρόντισε να ενυδατώνεσαι επαρκώς πριν και μετά το πρόγραμμα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης που δημιουργεί με τη σειρά του μια σειρά άλλων προβλημάτων

 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ένας θησαυρός, που ονομάζεται βρώμη! 

 

Διαλειμματική προπόνηση

Γνωρίζεις ότι η άσκηση ωφελεί την υγεία, αλλά δεν έχεις χρόνο. Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή να δοκιμάσεις ΗΙΙΤ (High- Intensity Interval Training). Πρόκειται για μια εκρηκτική προπόνηση που διαρκεί μέχρι 30 λεπτά. Περιλαμβάνει σύντομα διαστήματα έντονης άσκησης που εναλλάσσονται με περιόδους άσκησης ήπιας έντασης. Θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική και προσφέρεται για εσένα που δεν μπορείς να αφιερώσεις πολύ χρόνο.

▪ Σε ποιους ταιριάζει; Το ΗΙΙΤ προσφέρει όλα τα οφέλη της άσκησης σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Έτσι, θα σε βοηθήσει να μειώσεις το σωματικό λίπος στο μισό χρόνο από άλλο είδος άσκησης, θα βελτιώσεις τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Μελέτη του 2008 κατέδειξε ότι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 και για καρδιαγγειακά σε υπέρβαρα άτομα, αφού σε άτομα που ασκούνταν τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα με HIIT παρουσιάστηκε μείωση του σακχάρου στο αίμα και βελτιώθηκε η ευαισθησία στην ινσουλίνη.

▪ Πότε αντενδείκνυται: Δεν είναι κατάλληλη άσκηση για αρχάριους, καθώς, λόγω της έντασης και της ταχύτητας, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς ή να σε απογοητεύσει. Επίσης, άτομα παχύσαρκα ή με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας πρέπει, προτού ξεκινήσουν, να μιλήσουν με το γιατρό τους και στη συνέχεια με τον προπονητή τους για διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι πρέπει να τρως κάθε πρωί για να κρατιέσαι σε φόρμα

 

Πηγή

 

Home