Thumbnail

Εσύ ξέρεις πώς να ανακυκλώνεις σωστά; Εσύ ξέρεις πώς να ανακυκλώνεις σωστά;

Γιατί δεν είναι μόνο να ανακυκλώνεις, αλλά να το κάνεις και σωστά
Αν μη τι άλλο είσαι σε καλό δρόμο, γιατί δεν γίνεται εν έτει 2020 να μην ανακυκλώνεις και να σφυρίζεις αδιάφορα για το μέλλον αυτού του πλανήτη. Ειδικά τώρα με την πανδημία, που δυστυχώς βλέπουμε ένα νέο κύμα πλαστικής ρύπανσης.

Το ήξερες, για παράδειγμα, ότι τα μαύρα πλαστικά συσκευασίας δεν ανακυκλώνονται, μιας και δεν αναγνωρίζονται από τους οπτικούς διαχωριστές στις μονάδες ανακύκλωσης; Μη ανακυκλώσιμες είναι και οι συσκευασίες από πατατάκια, γαριδάκια κ.α. Εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, είναι και η ανακύκλωση συσκευασιών από ζυμαρικά και όσπρια, ενώ όσον αφορά στα σελοφάν, αυτά συνήθως γίνονται ένα σώμα με άλλα υλικά και καταλήγουν στο υπόλειμμα της ανακύκλωσης (άρα δεν ανακυκλώνονται στην πράξη).

Αναλυτικά για κάθε προϊόν, ο Οδηγός του WWF Ελλάς μάς ενημερώνει σχετικά με το συνηθέστερο υλικό της συσκευασίας, αν μπορούμε να την ανακυκλώσουμε ή όχι, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να το κάνουμε (πχ καθαρισμός των υπολειμμάτων τροφής) και πώς εναλλακτικά μπορούμε να προμηθευτούμε, ή ακόμα και να φτιάξουμε, το ίδιο προϊόν αποφεύγοντας την πλαστική συσκευασία.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ανακύκλωση στο σπίτι: Χρήσιμες συμβουλές για να την κάνεις σωστά! 

 

Σήμερα, σε ποσοστό πάνω από 40%, στον μπλε κάδο απορρίπτονται μη-ανακυκλώσιμα σκουπίδια. Πρόκειται κυρίως για υπολείμματα τροφών, τα οποία μολύνουν τα υπόλοιπα προϊόντα, γεγονός που όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαλογή, αλλά πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να αχρηστευτεί ολόκληρο το περιεχόμενο του μπλε κάδου. Επιπλέον, πολλά από τα πλαστικά που καταλήγουν στον κάδο -όπως για παράδειγμα καλαμάκια και μεμβράνες τροφίμων- δεν μπορούν να ανακυκλωθούν από τα υφιστάμενα συστήματα ανακύκλωσης, λόγω προβληματικών ιδιοτήτων των πλαστικών πολυμερών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης να δοθεί συγκεκριμένα αυτή την περίοδο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει μαζί της και ένα νέο κύμα πλαστικής ρύπανσης, καθώς χιλιάδες μάσκες και γάντια μιας χρήσης αναμένεται να καταλήξουν στο περιβάλλον, ενώ έχουμε αρχίσει να καταναλώνουμε περισσότερο συσκευασμένα τρόφιμα αντί για χύμα. Ωστόσο,  μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: 5 τρόποι για να χρησιμοποιήσεις ξανά τις άδειες beauty συσκευασίες σου 

Πηγή 

Home