Η Μύκονος στην εποχή του κορωνοϊού
Βέβαια, αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Μύκονο, αλλά και για πολλά άλλα αγπημένα νησιά, αφού ο τουρισμός, σε όλο τον κόσμο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ένεκα της πανδημίας.
Αλλά όσο και να πεις, να βλέπεις ένα νησί που άλλοτε "πλημύριζε" από κόσμο σχεδόν άδειο, είναι μια εικόνα που σε πονάει, έστω και αν ποτέ δεν ήσουν φαν της κοσμοπολίτικης Μυκόνου και προτιμούσες τα πιο ήσυχα μέρη.
Το φετινό καλοκαίρι, εκατοντάδες μαγαζιά, μικρά και μεγάλα, βρίσκονται στον αέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την έξοδο από την καραντίνα.
Η απαγόρευση σχεδόν κάθε είδους event που προκαλεί συνωστισμό εκατοντάδων ατόμων μέσα σε λίγα τετραγωνικά και το stop στη λειτουργία των κλειστών μπαρ, κλαμπ και εστιατορίων, αλλάζει άρδην με δραματικό τρόπο το σκηνικό της διασκεδάσης.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Εικονικά ταξίδια με τρένο που θα σε συναρπάσουν!
Η Χώρα της Μυκόνου δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με αυτή που ήταν πριν από τον κορωνοϊό, όταν τα πολύβουα σοκάκια της και τα μικρά μπαρ γέμιζαν ασφυκτικά τα σαββατοκύριακα.
Είναι κοινή παρδοχή για όλους τους εμπλεκόμενους ότι το φετινό καλοκαίρι αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά τις επόμενες εβδομάδες, θα μείνει πραγματικά αξέχαστο σε όλους.
Κυρίως όμως οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τις Σπέτσες, τη Χερσόνησο στην Κρήτη, τον Λαγανά στη Ζάκυνθο, το Φαληράκι στη Ρόδο κ.α., με μικρά ή μεγάλα μαγαζιά, έχουν κάτι κοινό. Στην πλειοψηφία τους είναι «κλειστά», με μικρούς εξωτερικούς χώρους, τους μόνους πλέον που μπορούν να λειτουργούν και συνήθως δεν έχουν παραπάνω από τρία-τέσσερα έως έξι τραπέζια.
Αν προσθέσουμε σε αυτό τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται και τον μέγιστο αριθμό πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα, είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος το αυτονόητο. Ότι το «Άρωμα» για παράδειγμα, απέναντι από το κοσμηματοπωλείο του Κώστα Καίσαρη στα Ματογιάννια, με τρία τραπεζάκια όλα κι όλα έξω, δεν θα ζήσει τις δόξες πρότερων σεζόν.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν φέτος σε δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας
Είναι πλέον κατανοητό σε όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο διαφορετικό από όσα έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια.
Όχι μόνο γιατί μέχρι στιγμής δεν ξέρουν αν η σεζόν θα υπάρξει από τα μέσα Ιουλίου και μετά, αλλά και γιατί πολλοί από αυτούς «τρέχουν» μαγαζιά «κλειστά» σε νησιά. Μαγαζιά με ελάχιστα τραπέζια έξω, στα μόνα τα οποία θα επιτρέπεται να σερβίρουν, τηρουμένων φυσικά των αποστάσεων ασφαλείας, κάτι που πρακτικά τα θέτει ήδη εκτός λειτουργίας.
Στη Χώρα είναι άπειρα τα μπαράκια των είκοσι και τριάντα τετραγωνικών μέτρων, τα οποία με τα νέα μέτρα πλήττονται άμεσα σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία τους.
Ωστόσο, και τα φημισμένα sea side στέκια του νησιού ετοιμάζονται να ζήσουν φέτος με τα μέχρι τώρα δεδομένα μια πρωτόγνωρη πτώση, της τάξης του 60%-70%, έστω και αν αλλάξει η κατάσταση από τα μέσα του Ιουλίου.
Πολύ δύσκολη διαφαίνεται η σεζόν και για το εμβληματικό Cavo Paradiso, που κάθε βράδυ το καλοκαίρι συγκέντρωνε ένα παλλόμενο πλήθος που ξεσάλωνε μέχρι τις δέκα το πρωί, υπό τους ήχους διάσημων DJ από το εξωτερικό.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Παραπορτιανή Μυκόνου, ένα κτίσμα εξαίρετης πλαστικότητας