Thumbnail

Κορωνοϊός: Γιατί κολλάει τόσο εύκολα αυτός ο ιός; Κορωνοϊός: Γιατί κολλάει τόσο εύκολα αυτός ο ιός;

Νέο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για τον νέο κορωνοϊό, κάνοντας για πρώτη φορά λόγο για πανδημία
Αναρωτιέσαι κι εσύ το μυστικό πίσω από τον κορωνοϊό, αλλά και το γιατί κολλάει τόσο εύκολα αυτός ο ιός; Ας δούμε αναλυτικά όλα όσα έχουν γίνει γνωστά.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού ξεπέρασε τις 120,000 παγκοσμίως , οι ερευνητές αγωνίζονται να κατανοήσουν τι είναι αυτό που κάνει τον νέο κορωνοϊό να εξαπλώνεται τόσο εύκολα.

Μελέτες που διεξήχθησαν μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού, ανέδειξαν κάποια μικροσκοπικά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του ιού τα οποία πιθανόν να είναι υπεύθυνα για την υψηλή μολυσματικότητά που είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν του ιού SARS.

Το σημαντικό είναι ότι τα μόρια αυτά στην επιφάνεια του ιού μπορεί να αποτελέσουν στόχο μελλοντικών φαρμάκων κατά του ιού. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Οι τελευταίες γενετικές και δομικές αναλύσεις έχουν ανακαλύψει ένα χαρακτηριστικό κλειδί για την δράση του ιού: Πρόκειται για μη πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού η οποία μπορεί να εξηγήσει γιατί μολύνει τόσο εύκολα τα ανθρώπινα κύτταρα, και η οποία μοιάζει με ακίδα.

Ο κορωνοϊός για να διεισδύσει και και να μολύνει ένα κύτταρο χρησιμοποιεί μια «ακίδα», μια πρωτεΐνη δηλαδή η οποία δεσμεύεται στην επιφάνεια του κυττάρου του ξενιστή και το «γάντζωμά» της αυτό αποτελεί την απαρχή της λοίμωξης. 

Αναλύσεις στο γονιδίωμα του νέου κορωνοϊού αποκάλυψαν ότι η πρωτεΐνη-«ακίδα» του Covid-19 διαφέρει από αυτές πολύ συγγενικών προς αυτόν ιών καθώς επίσης ότι η πρωτεΐνη αυτή ενεργοποιείται από ένζυμα του ξενιστή που καλούντα φουρίνες.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι φουρίνες βρίσκονται σε πολλούς ανθρώπινους ιστούς μεταξύ αυτών ο πνεύμονας, το ήπαρ και το λεπτό έντερο γεγονός που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός έχει το δυναμικό να προσβάλει ταυτόχρονα πολλά όργανα του ανθρώπινου σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Σημαντικές οδηγίες σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε σχέση με τον κορωνοϊό

Οι ερευνητές επίσης έχουν ταυτοποιήσει ακόμα ένα χαρακτηριστικό το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο νέος κορωνοϊός μολύνει τόσο εύκολα σε σχέση ακόμα και με τον SARS τα ανθρώπινο κύτταρα.

Τα πειράματα τους λοιπόν έχουν δείξει, ότι, η πρωτείνη ακίδα δεσμεύεται σε έναν υποδοχέα στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων γνωστό σαν Μετατεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2) — τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρά από ότι συμβαίνει με την πρωτεΐνη-ακίδα του SARS. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά καθώς τόσο η πρωτεΐν-ακίδα, όσο και ο υποδοχέας των κυττάρων μπορούν να αποτελέσουν στόχο μελλοντικών εμβολίων και δυνητικών θεραπειών.

Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που θα μπλόκαρε τον κυτταρικό υποδοχέα θα έκανε πολύ πιο δύσκολη την είσοδο του ιού στα κύτταρα και άρα θα εμπόδιζε την μόλυνση από τον ιό.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Σταμάτα να αγγίζεις το πρόσωπό σου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός είναι πανδημία

σδ

Πανδημία χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη φονική νόσο Covid-19.

Κάθε τομέας και κάθε άτομο πρέπει να συμμετέχει στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.

«Η πανδημία δεν είναι λέξη που χρησιμοποιείται ελαφρά ή απρόσεκτα. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, μπορεί να οδηγήσει σε παράλογο φόβο ή σε παράδοση ότι η μάχη τελείωσε, που μπορεί να προξενήσει αχρείαστο πόνο και θάνατο» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πρόσθεσε επίσης, πως ο χαρακτηρισμός του κορωνοϊού ως πανδημία «δεν αλλάζει την αξιολόγηση του ΠΟΥ σχετικά με τον κίνδυνο που συνιστά ο κορωνοϊός. Δεν αλλάζει τι κάνει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζουν αυτά που θα πρέπει να κάνουν οι χώρες».

Ο ΠΟΥ κάλεσε όλες τις χώρες να ενεργοποιήσουν και να διευρύνουν τους μηχανισμούς αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

Προειδοποίησε, δε, πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, ωστόσο προειδοποίησε πως και άλλες χώρες ενδέχεται να βρεθούν σε δεινή θέση.

Από σήμερα στην Ιταλία ισχύει η παραίνεση Tutti a casa (όλοι στο σπίτι) για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον, εξόν εάν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για λόγους υγείας, ή επαγγελματικούς, προκειμένου να ανασχεθεί η μεγαλύτερη έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι αυτή τη στιγμή, οι νεκροί από τον Covid-19 αριθμούν σε 4.300, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 122.000 - σε πάνω από 118 χώρες.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σημαντική έξαρση του Covid-19 στην Ευρώπη, με εκατοντάδες νέα κρούσματα κυρίως στην Ιταλία.

Διάβασε ακόμη: Πότε κηρύσσεται πανδημία και ποιές ήταν οι πιο ιστορικές μέχρι σήμερα;

Πηγή

Home