Thumbnail

Κορωνοϊός: Γιατί όλοι τρέχουν σαν του τρελούς να αγοράσουν χαρτί υγείας; Κορωνοϊός: Γιατί όλοι τρέχουν σαν του τρελούς να αγοράσουν χαρτί υγείας;

Στην Αυστραλία, δυο κυρίες έπαιξαν κυριολεκτικά ξύλο για ένα πακέτο. Μα για ποιό λόγο οι άνθρωποι εκδηλώνουν αυτή την ανάγκη; Και όμως, υπάρχει λογική εξήγηση
Δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις όταν βλέπεις απελπισμένους συνανθρώπους σου να τσακώνονται για ένα πακέτο χαρτί υγείας. Γιατί όμως οι άνθρωποι σε περίοδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε ένεκα κορωνοϊού, αισθάνονται την ανάγκη να αποθηκεύουν το χαρτί υγείας;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έχει παρατηρηθεί αυτή την περίοδο είναι η μεγάλη αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Σε πολλές χώρες, οι αγοραστές φοβούμενοι τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν μαζέψει προμήθειες για μία με δύο εβδομάδες «απομόνωσης». Εκτός από τα αντισηπτικά, πολλά σούπερ μάρκετ έχουν άδεια τα ράφια στο τμήμα με τα χαρτιά υγείας. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: H ανακοίνωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου

Μάλιστα, σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ υπάρχει και έλλειψη στις αποθήκες σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Γιατί όμως οι καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν σε τόσο μεγάλες ποσότητες αυτό το είδος;

ΔΙΑΒΑΣΕ: Αν θες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, θα καλέσεις σε αυτόν τον αριθμό

Τέσσερις ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις τους στο βρετανικό theconversation…

Άλεξ Ράσελ: Σχολή Υγείας, Ιατρικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Πανεπιστήμιο Central Queensland

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Οι άνθρωποι φοβούνται. Αγοράζουν ό,τι χρειάζονται και ένα από τα αυτά τα αντικείμενα είναι το χαρτί υγείας. Νομίζω ότι παρατηρούμε ότι το χαρτί τουαλέτας λείπει περισσότερο από τα άλλα προϊόντα γιατί τα πακέτα με το χαρτί τουαλέτας είναι μεγάλα αντικείμενα που καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο ράφι. Ένας άλλος παράγοντας είναι το γεγονός ότι αν βρουν έλλειψη σε ένα σούπερ μάρκετ , νιώθουν ότι δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν με κανένα άλλο προϊόν τόσο καλά. Σίγουρα υπάρχουν και τα χαρτομάντηλα ή οι χαρτοπετσέτες, αλλά δεν είναι το ίδιο, έτσι δεν είναι;».

Ντέιβιντ Σαβατζ: Σχολή Επιχειρήσεων του Newcastle, Πανεπιστήμιο Newcastle

«Νομίζω ότι θεωρείται το… τέλειο προϊόν. Κι αυτό γιατί δεν φθείρεται όταν το αποθηκεύεις σε μεγάλες ποσότητες. Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα, αλλά υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν χαρτί υγείας επειδή είναι κάτι που αν τελειώσει, αποτελεί πρόβλημα αν πρέπει να μείνεις απομονωμένος για δύο εβδομάδες».

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς το κοινό σαπούνι μάς προστατεύει από τον κορωνοϊό

Xartiigeias

Νίκι Έντουαρντς: Σχολή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Εργασίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Queensland

«Το χαρτί υγείας συμβολίζει τον έλεγχο. Το χρησιμοποιούμε για “τακτοποίηση” και “καθαρισμό”. Ασχολείται με μια σωματική λειτουργία που είναι κάπως ταμπού. Όταν οι άνθρωποι ακούνε για τον κορωναϊό, αυτόματα φοβούνται μήπως χάσουν τον έλεγχο. Και το χαρτί υγείας είναι σαν ένας τρόπος να διατηρηθεί ο έλεγχος της υγιεινής και της καθαριότητας. Μάλιστα δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για υποκατάστατα, καθώς τα ράφια είναι ακόμα γεμάτα από χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα».

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου στο σπίτι ώστε να μην μεταφέρουν μικρόβια

Μπράιαν Κουκ: Τμήμα αντιμετώπισης για τη μείωση του κινδύνου των καταστροφών, Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης

«Υποπτεύομαι πως έχει να κάνει με το πώς οι άνθρωποι αντιδρούν στο στρες: Θέλουν να έχουν ένα στοιχείο άνεσης και ασφάλειας. Για πολλούς Δυτικούς υπάρχει ο “παράγοντας yuck” (η αηδία). Το χαρτί τουαλέτας είναι ένα προϊόν που πιάνει πολύ χώρο και επομένως δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι έχουν αποθηκεύσει σε μεγάλες ποσότητες. Πολλοί άνθρωποι πιθανότατα χρησιμοποιούν επίσης το χαρτί υγείας σαν χαρτομάντηλο και επομένως φαντάζονται ότι χρειάζονται πολλά εάν έχουν τη γρίπη ή μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Η δημιουργία αποθεμάτων χαρτιού είναι μια σχετικά φθηνή αγορά με τους ανθρώπους να θέλουν να αισθάνονται ότι κάνουν κάτι όταν υπάρχει κίνδυνος».

ΔΙΑΒΑΣΕ: "Μένουμε Σπίτι": Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού του κορωνοϊού

Άλεξ Ράσελ: Σχολή Υγείας, Ιατρικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Πανεπιστήμιο Central Queensland:

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Οι άνθρωποι φοβούνται. Αγοράζουν ό,τι χρειάζονται και ένα από τα αυτά τα αντικείμενα είναι χαρτί υγείας. Νομίζω ότι παρατηρούμε ότι το χαρτί τουαλέτας λείπει περισσότερο από τα άλλα προϊόντα γιατί τα πακέτα με το χαρτί τουαλέτας είναι μεγάλα αντικείμενα που καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο ράφι. Ένας άλλος παράγοντας είναι το γεγονός ότι αν βρουν έλλειψη σε ένα σούπερ μάρκετ νιώθουν ότι δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν με κανένα άλλο προϊόν τόσο καλά. Σίγουρα υπάρχουν και τα χαρτομάντηλα ή οι χαρτοπετσέτες, αλλά δεν είναι το ίδιο, έτσι δεν είναι;».

ΔΙΑΒΑΣΕ: Γιατί οι νέες ασθένειες εμφανίζονται στην Κίνα; (Βίντεο)

Πηγή 

Home