Thumbnail

Πώς το κοινό σαπούνι μάς προστατεύει από τον κορωνοϊό Πώς το κοινό σαπούνι μάς προστατεύει από τον κορωνοϊό

Δεν μπορείς ούτε έναντι ενός εκατομμυρίου να βρεις φάρμακο για τον κορωνοϊό, αλλά το σαπούνι της γιαγιάς σου τον "εξοντώνει"
Γιατί το σαπούνι δουλεύει τόσο καλά με τον κορωνοϊό Sars-CoV-2, αλλά και με τους περισσότερους ιούς;

Οι υγειονομικές αρχές έχουν ξεκαθαρίσει δύο δεδομένα: από τη στιγμή που θα μολυνθείς με τον ιό: 1. Δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να τον "σκοτώσουν. 2. Με το πλύσιμο των χεριών σταματά η διασπορά του.

Η σύντομη εξήγηση είναι επειδή ο ιός είναι ένα ένα αυτο-αρμολογημένο νανοσωματίδιο, στο οποίο ο ασθενέστερος κρίκος είναι η λιπιδική (λιπαρή) διπλή στιβάδα. Το σαπούνι διαλύει τη μεμβράνη του λίπους και ο ιός "καταρρέει" σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και πεθαίνει ή, για να το πούμε πιο σωστά, γίνεται ανενεργός , καθώς οι ιοί δεν είναι στην πραγματικότητα ζωντανοί, επισημαίνει ο Pall Thordarson, καθηγητής χημείας στο Σίδνεϊ. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: 8 ερωτήσεις που έχει κάθε γονιός σε σχέση με τον κορωνοϊό

soap

Τι συμβαίνει όταν αγγίζουμε επιφάνειες με κορωνοϊό; 

Οι ιοί αποτελούνται από τρία βασικά δομικά στοιχεία: το RNA, πρωτεΐνες και λιπίδια. Ένα κύτταρο που έχει μολυνθεί από τον ιό, δημιουργεί πολλά τέτοια δομικά «μπλοκ», που στη συνέχεια αυτοσυναρμολογούνται για να διαμορφώσουν τον ιό. Δεν υπάρχουν ισχυροί δεσμοί που να συγκρατούν μαζί αυτές τις μονάδες, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε απαραίτητα ισχυρά χημικά για να τις διασπάσουμε. 

Όταν ένα μολυσμένο κύτταρο πεθάνει, όλοι αυτοί οι νέοι ιοί δραπετεύουν και μολύνουν άλλα κύτταρα. Κάποια καταλήγουν στους αεραγωγούς των πνευμόνων.  Όταν βήχεις και κυρίως όταν φτερνίζεσαι, μικροσκοπικά σταγονίδια μπορούν να πετάξουν ακόμα και 10 μέτρα μακριά. Τα μεγαλύτερα θεωρούνται οι βασικοί μεταφορείς του κορωνοϊού και μπορούν να ταξιδέψουν τουλάχιστον δύο μέτρα. Αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια καταλήγουν πάνω σε επιφάνειες και συχνά ξεραίνονται γρήγορα. Αλλά οι ιοί παραμένουν ενεργοί. Το ανθρώπινο δέρμα είναι ιδανική επιφάνεια για έναν ιό. Είναι οργανικό και οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα των νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια αλληλεπιδρούν με τον ιό. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός και γυμναστήριο: Μήπως να το "κόψεις" μέρες που είναι;

soap

Όταν αγγίζεις μια μεταλλική επιφάνεια με ένα σωματίδιο ιού πάνω της, αυτό θα κολλήσει στο δέρμα και θα μεταφερθεί στα χέρια σου. Αν μετά αγγίξεις το πρόσωπό σου ειδικά τα μάτια σου, τα ρουθούνια ή το στόμα, μπορεί να μολυνθείς. Και όπως φαίνεται, οι περισσότεροι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους κάθε δύο με πέντε λεπτά.   

Η πλύση με νερό μπορεί να δουλέψει. Αλλά το νερό δεν ανταγωνίζεται στα ίσα τις ισχυρές σαν κόλλα αλληλεπιδράσεις μεταξύ του δέρματος και του ιού. Το νερό δεν είναι αρκετό. Το σαπουνόνερο είναι εντελώς διαφορετικό. Το σαπούνι περιέχει λιπο-ειδείς ουσίες γνωστές ως αμφίφιλες, κάποιες εκ των οποίων είναι δομικά πολύ συγγενείς με τα λιπίδια στν μεμβράνη του ιού. Τα μόρια του σαπουνιού συναγωνίζονται τα λιπίδια στην ιική μεμβράνη. Αυτός είναι πάνω-κάτω ο τρόπος που το σαπούνι αφαιρεί τη συνηθισμένη βρωμιά από το δέρμα.  

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου στο σπίτι ώστε να μην μεταφέρουν μικρόβια

Το σαπούνι δεν χαλαρώνει απλώς την «κόλλα» μεταξύ του ιού και του δέρματος, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις που συγκρατούν τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και το RNA στον ιό. Τα προϊόντα με βάση το αλκοόλ, στα οποία περιλαμβάνονται πρακτικά όλα τα απολυμαντικά προϊόντα, περιέχουν διάλυμα με υψηλό ποσοστό σε αλκοόλ (συνήθως 60%-80%) και σκοτώνει ιούς με παρόμοιο τρόπο. Αλλά το σαπούνι είναι καλύτερο επειδή χρειαζόμαστε μία μικρή ποσότητα σαπουνόνερου που, με το τρίψιμο, καλύπτει εύκολα ολόκληρο το χέρι. Αντίθετα, θα πρέπει να κυριολεκτικά μουλιάσεις τον ιό σε αιθανόλη για μία στιγμή, ενώ τα υγρά μαντιλάκια και τα τζελ στα χέρια δεν εγγυώνται ότι θα καλύψεις κάθε γωνιά του δέρματός σου στα χέρια επαρκώς και αποτελεσματικά.

Οπότε, το σαπούνι είναι το καλύτερο, αλλά παρακαλείσαι να χρησιμοποιείς απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ, όταν δεν υπάρχει σαπούνι ή δεν είναι πρακτικό».   

Πηγή: www.lifo.gr 

Home