Thumbnail

Μετακόμιση τώρα: Ο απόλυτος οδηγός για να τα κάνεις όλα σωστά, με προγραμματισμό Μετακόμιση τώρα: Ο απόλυτος οδηγός για να τα κάνεις όλα σωστά, με προγραμματισμό

Βάλε το ομώνυμο τραγούδι της Ελεονώρας Ζουγανέλη να ακούγεται στο background και ξεκινάμε
Παρόλο που ο Σεπτέμβριος δεν είναι ο πρώτος μήνας του χρόνου, εντούτοις σηματοδοτεί την έναρξη κάθε νέας σεζόν. Επιστροφή στη δουλειά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές -τα κεφάλια μέσα- άνοιγμα των σχολείων -επιτέλους, τα καμάρια μας θα μάθουν και τίποτα, εκτός από τα άπαντα του Netflix- νέες σειρές και ούτω καθεξής. Οπότε, αν είχες στο μυαλό σου να μετακομίσεις, τώρα είναι η καταλληλότερη περίοδος. Δεδομένου ότι έχεις βρεις το ιδανικό σπίτι, εμείς θα σε βοηθήσουμε στο κομμάτι της μετακόμισης. Όχι, δεν εννοούμε πως θα κουβαλήσουμε μαζί σου κούτες, αλλά αν μη τι άλλο, θα σου υποδείξουμε πώς να οργανωθείς σωστά, για να μην ξεχάσεις τίποτα.

Της Μαρίας Γεωργίου 

Πρώτα απ' όλα, για να γίνει η μετακόμιση ωραία και περιποιημένα, χρειάζεται να μπεις στο κατάλληλο mood. Μην την αντιμετωπίσεις ως αγγαρεία. Μην ξεχνάς καθ΄όλη τη διάρκεια πως "στήνεις" το νέο σου σπιτικό. Τον χώρο που θα αποτελέσει το καταφύγιο σου τα κρύα βράδια του χειμώνα, που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Άρα, νεύρα και φωνές, δεν χρειάζονται. Μόνο μεθοδικότητα και οργάνωση. Βάλε λοιπόν μουσική να παίζει για έχεις ανεβασμένη διάθεση και επιστράτευσε τους καλούς σου φίλους, που θα σε βοηθήσουν στην επιχείρηση, με το κωδικό όνομα "μετακόμιση"

Θέσε προτεραιότητες

Αν το σπίτι είναι εντελώς καινούργιο, φροντίζεις πριν την άφιξή σου να είναι συνδεδεμένα φως και νερό, για ευνόητους λόγους. Επίσης, αν θα κουβαλήσεις ηλεκτρικές συσκευές, προτίμησε να μεταφερθούν πρώτες, έτσι ώστε το σπίτι να είναι λειτουργικό από την πρώτη κιόλας μέρα, μιας και θα χρειαστείς μέρες μέχρι να τακτοποιήσεις τα πάντα. Παρόλο που ζούμε στην εποχή των 4G -οσονούπω και των 5G- κι έχεις μονίμως ενωμένο το κινητό με το διαδίκτυο, προτίμησε να κάνεις τη σύνδεση του ίντερνετ στο σπίτι προτού πας. Μίλησε με την εταιρεία που θα συνεργαστείς ώστε να γίνει η απαραίτητη διαδικασία on time. Ειδικά αν δουλεύεις από σπίτι, θα θες να έχεις ίντερνετ αμέσως. 

Βάλε reminders, για να μην ξεχάσεις τίποτα

Πριν αρχίσεις να πακετάρεις, κάνε λίστες. Όσες χρειάζονται. Έτσι, όποτε θα τακτοποιείς κάτι, θα βάζεις τικ και θα προχωράς. Αντί να γεμίσεις το παλιό σπίτι με post it δεξιά και αριστερά, πάρε ένα σημειωτάριο και χώρισε ανά κατηγορίες όσα πρέπει να κάνεις. Για παράδειγμα, σε μια λίστα θα σημειώσεις τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσεις προτού εγκαταλείψεις το σπίτι που μένεις τώρα, τις διευθετήσεις που χρειάζεται να κάνεις για το νέο, με Αρχή Ηλεκτρισμού, Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας, εταιρεία για τηλεφωνική σύνδεση και ίντερνετ και πάει λέγοντας. Σε μια άλλη, θα σημειώσεις όσα πρέπει να πάρεις μαζί σου, όσα πρέπει να αγοράσεις και γενικώς, τα πάντα. 

moving

Κάνε ένα πλάνο με όσες κούτες μπορείς να μεταφέρεις εσύ και οι φίλοι σου 

Αν δεν θα μετακομίσεις έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, και θα πάρεις μαζί σου απλώς τα υπάρχοντά σου, ενδέχεται να μπορείς να μετακομίσεις χωρίς να χρειαστεί να κλείσεις κάποια μεταφορική εταιρεία. Σε αυτή την περίπτωση, υπολογίζεις πόσες κούτες θα χρειαστείς και πόσες μπορείς να μεταφέρεις με το αυτοκίνητό σου και πόσες με τα αυτοκίνητα της παρέας σου. Στην περίπτωση που θα συνεργαστείς με κάποια μεταφορική εταιρεία, θα πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες διεργασίες πριν το καθορισμένο ραντεβού. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να δεις τι μπορείς να μεταφέρεις μόνη σου με τη βοήθεια των φίλων σου, ειδικά αν υπάρχει ενδεχόμενο να εξοικονομήσεις χρήματα. Ακόμη όμως και αν δεν παίζει αυτό το σενάριο, μπορεί να αισθάνεσαι καλύτερα αν μεταφέρεις εσύ κάποια εύθραστα και πολύτιμα για σένα αντικείμενα. Αν τα σπάσεις όμως, θα φέρεις αποκλειστικά εσύ την ευθύνη. Να έχεις το νου σου να βρεις μια αξιόπιστη μεταφορική εταιρεία -γιατί η τιμή δεν είναι πάντα το παν- γι' αυτό μη διστάσεις να ζητήσεις γνώμες και κριτικές από πηγές που εμπιστεύεσαι. 

Βρες την ημέρα της μετακόμισης

Δεν ξυπνάς μια καλή μέρα και λες "Σήμερα μετακομίζω". Πρέπει να βρεις μια μέρα που βολεύει τους πάντες: Εσένα, τους φίλους και τη μεταφορική. Φρόντισε να πάρεις μερικές μέρες άδεια από τη δουλειά, θα τις χρειαστείς. Επίσης, προνόησε ώστε η μέρα που θα επιλέξεις να μην είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη για τη νέα σου γειτονιά. Αυτό σημαίνει να μην έχει πολλά παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή πολλή κίνηση στον δρόμο του σπιτιού. Αυτό θα το ξέρεις αν παρατηρήσεις νωρίτερα την περιοχή ή αν ζητήσεις καθοδήγηση από τους νέους σου γείτονες. Ελπίζουμε μόνο να είναι φιλικοί και ευγενικοί. 

movingout

Κλείσε παλιούς λογαριασμούς και γενικώς ό,τι έχει να κάνει με το προηγούμενο σου σπίτι 

Όποιος λογαριασμός του σπιτιού είναι στο όνομά σου, πρέπει για ευνόητους λόγους να διακοπεί. Επειδή ενδέχεται να χρειαστεί κάποιος χρόνος, φρόντισε να κάνεις εγκαίρως τις απαραίτητες διευθετήσεις και πρόσεξε μην μείνεις χωρίς ρεύμα και νερό στο παλιό σπίτι πριν την ημερομηνία μετακόμισης. Επίσης, δεν χρειάζεται να κουβαλήσεις μαζί σου φαγώσιμα. Προνόησε επίσης εγκαίρως. Ό,τι δεν προλάβεις να το ξεφορτωθείς, κανόνισε μια μίνι μάζωξη πριν το μεγάλο φευγιό και μαζί με την παρέα, καταναλώστε άφοβα τα πάντα, μιας και θα κάψεις τις περιττές θερμίδες στη μετακόμιση. Εννοείται πως δεν θα πας σούπερ μάρκετ πριν. Θα πας με το καλό όταν μετακομίσεις στο νέο σπίτι. Τη λίστα με τα ψώνια μην ξεχάσεις να γράψεις. 

Μην πάρεις μαζί σου αχρείαστα πράγματα 

Όχι, αν δεν έβαλες τα τελευταία 3 χρόνια εκείνο το κασμιρένιο πουλόβερ, δεν θα το βάλεις το ερχόμενο φθινόπωρο. Ούτε θα χάσεις ως δια μαγείας δέκα κιλά για να βάλεις τα φορέματα που έχεις από τα φοιτητικά σου χρόνια και τόσο καιρό σκονίζονταν στη ντουλάπα. Βάλε σε κούτες όσα μπορείς να δωρίσεις, σε άλλες όσα μπορείς να ανακυκλώσεις και σε άλλες όσα είναι σπασμένα και χρειάζονται πέταμα, αλλά εσύ για έναν ανεξήγητο λόγο αδυνατούσες να πράξεις τόσο καιρό. Να θυμάσαι πως τα σκουπίδια του ενός, είναι ο θησαυρός του άλλου, όπως επίσης ότι το περιβάλλον δε σου φταίει σε τίποτα επειδή εσύ αποφάσισες να μετακομίσεις. Άρα, κάνε καθετί με σεβασμό προς αυτό. 

Ακόμη και οι κούτες θέλουν τη διαρρύθμισή τους

Ξεκίνα συγκεντρώνοντας τους αποθηκευτικούς χώρους, τις κούτες και οτιδήποτε μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φυλάξεις τα πράγματά σου. Μην ξεχνάς ότι τα μεγάλα πολυκαταστήματα αφήνουν πάντα απ’ έξω κούτες. Διαφορετικά, μπορείς να αγοράσεις. Μην αρχίσεις όμως να πετάς μέσα τα πράγματά σου. Σκέψου έξυπνα. Τα βιβλία είναι πιο ελαφριά σε βαλίτσα με ροδάκια, οι δίσκοι και τα πιάτα πιάνουν λιγότερο χώρο και είναι πιο ασφαλή κάθετα αντί οριζόντια, ενώ τα ποτήρια χρειάζονται ένα καλό αυτοσχέδιο περιτύλιγμα (bubble wrap, χαρτί κουζίνας, φύλλα εφημερίδας, πλαστικές σακούλες). Σφράγισε καλά ό,τι μπορεί να ανοίξει, με καταστροφικές συνέπειες, όπως οδοντόπαστα, καφές και λάδι. Να θυμάσαι πως τα παπούτσια πιάνουν λιγότερο χώρο μέσα σε σάκους. Τα κουτιά των παπουτσιών μπορείς κάλλιστα να τα χρησιμοποιήσεις για να αποθηκεύσεις μικρά πραγματάκια, από αλατοπίπερο μέχρι κεράκια ρεσό.

Ετικέτες παντού

Ακόμη και αν δεν φημίζεσαι για την οργανωτικότητά σου, καιρός να πρωτοτυπήσεις. Θα αντιληφθείς την αξία των ετικέτων όταν αρχίσεις το ξεπακετάρισμα και την τακτοποίηση στο νέο σπίτι. Άρα, την ώρα της μετακόμισης, θα ξέρεις ποιά κούτα πάει σε ποιο δωμάτιο, ώστε να μην καταλήξουν τα φλιτζάνια του καφέ στο μπάνιο. Προνόησε να έχεις σε μια τσάντα όσα θα χρειαστείς το διάστημα πριν, καθώς και τις πρώτες μέρες μετά τη μετακόμιση. Αυτό, για να μην ψάχνεις εσώρουχα την τελευταία μέρα πριν την αναχώρηση και μετά, γιατί θα σου πάρει κάποιες μέρες μέχρι να τακτοποιηθείς πλήρως και δεν θες να πας σούπερ μάρκετ χωρίς να πλύνεις δόντια και να βάλεις αποσμητικό. Ούτε εσύ, ούτε οι γύρω σου. 

moving

Kάνε έναν τελικό έλεγχο 

Προτού κλείσεις το παλιό σπίτι και παραδώσεις τα κλειδιά, αφιέρωσε κάποιο χρόνο για να επιθεωρήσεις τους χώρους. Βεβαιώσου ότι έχεις κλείσει τους διακόπτες και ότι δεν έχεις αφήσει τίποτα πίσω. Και όταν λέμε τίποτα, εννοούμε μην αφήσεις πίσω ένα μικρό βουνό από ακαθαρσίες. Φρόντισε να αφήσεις το προηγούμενο σου σπίτι καθαρό και περιποιημένο από σεβασμό. Ακόμη και αν δεν το αξίζει ο σπιτονοικύρης σου, από σεβασμό για όσα πέρασες σε εκείνο το σπίτι. 

Πρώτες μέρες στο καινούργιο σπίτι

Όσο απασχολημένη και αν είσαι με την τακτοποίηση, ξέκλεψε λίγο χρόνο για να μάθεις τη γειτονιά. Ειδικά αν έχεις παιδιά, σκυλιά, γατιά, κάνε γύρους να δεις τι παίζει, ποιοι είναι οι καινούργιοι γείτονες, το μίνι μάρκετ που είναι ανοιχτό τις Κυριακές και όσα θα κάνουν γενικώς τη μετάβαση σου πιο ομαλή. Επίσης, τσέκαρε τι θορύβους κάνει το νέο σπίτι και, κυρίως, τι θορύβους δε θα έπρεπε να κάνει. Οι ζημιές και τα ελαττώματα φαίνονται στην πορεία πάντα. Ωστόσο, ό,τι μπορείς να προλάβεις ή προβλέψεις από νωρίς, είναι καλό για σένα και την τσέπη σου. Οπότε, το καλύτερο που έχεις να κάνεις, ειδικά αν είναι δικό σου το σπίτι, είναι να το ασφαλίσεις εύκολα και γρήγορα online στην Hellas Direct! Mε μια ομάδα στη διάθεσή σου 24/7 για ό,τι χρειάζεσαι. Έτσι θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο για να χαρείς το νέο σου ησυχαστήριο, όπως σου αξίζει! 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tα dos & dont's της εξοχικής σου κατοικίας 

 

Home