Tα dos & dont's της εξοχικής σου κατοικίας
Της Μαρίας Γεωργίου
Αν έχεις εξοχικό, έχεις το προνόμιο, πέρα από το γεγονός ότι έχεις ένα σπίτι που μπορείς να επισκεφθείς όποτε επιθυμείς, να μην κουβαλήσεις στις διακοπές σου όλη σου την προίκα. Οι περισσότεροι φροντίζουν το εξοχικό τους να έχει σε μόνιμη βάση τα στοιχειώδη, βλέπε σεντόνια, πετσέτες και κουζινικά. Αν υπάρχουν και παιδιά στον ορίζοντα, οι πιο οργανωτικοί, έχουν προνοήσει να υπάρχουν κάποια επιπλέον παιχνίδια, ώστε τα καμάρια τους να μην κουβαλούν όλα τα στρατιωτάκια και τις κούκλες από το σπίτι.
Αφού λοιπόν καλύψαμε τα βασικά, ας δούμε ποιά είναι τα dos & dont's για να περάσεις τέλεια στο εξοχικό σου
Dos
Να φτάσεις νωρίς
Μπορεί να μην χρειάζεται να κάνεις check in -δεν είσαι σε ξενοδοχείο άλλωστε- και δεν σε πιέζει κανείς, αλλά καλό θα ήταν να πας όσο πιο νωρίς γίνεται για να έχεις το φως της μέρας σύμμαχό σου. Μην δυσανασχετείς. Ξέρεις καλά πως την πρώτη μέρα, θα χρειαστεί να τη "θυσιάσεις" ώστε να τακτοποιήσεις το σπίτι και να εφοδιάσεις ψυγείο και ντουλάπια με τα απαραίτητα. Γι' αυτό, μην βιαστείς να κατεβάσεις τα πράγματα από το αυτοκίνητο, για να μην προκληθεί ένα μικρό χάος.
Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά
Ξεκινάς από το φρεσκάρισμα του σπιτιού. Αυτό μεταφράζεται σε σκούπισμα, σφουγγάρισμα, απολύμανση επιφανειών, καθάρισμα μπάνιων, στρώσιμο κρεβατιών και ένα γρήγορο πλύσιμο των οικιακών σκευών που θα χρησιμοποιήσεις άμεσα. Ακολούθως, θα πρέπει να τακτοποιήσεις όσα έφερες μαζί σου. Επειδή όμως βρίσκεσαι σε διακοπές και δεν πήγες να το παίξεις Μαίρη Παναγιωταρά παραλιακά ή στο βουνό -ανάλογα πού είναι το εξοχικό σου- εννοείται πως όλα τα μέλη της οικογένειας θα βοηθήσουν. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει η ομάδα, τόσο πιο νωρίς θα κηρύξετε την έναρξη των διακοπών σας! Εκτός βέβαια και αν μπορείς να αποταθείς για βοήθεια σε μια οικιακή βοηθό της εμπιστοσύνης σου προκειμένου να ετοιμάσει το σπίτι δυο-τρεις μέρες πριν την άφιξή σας.
Αέρισε καλά τους χώρους
Αν το σπίτι ήταν κλειστό το προηγούμενο διάστημα, χρειάζεται να ανανεωθεί ο αέρας. Άρα, μόλις φτάσεις, ανοίγεις διάπλατα παράθυρα και πόρτες. Αν υπάρχουν κλιματιστικά, προτού τα χρησιμοποιήσεις, κάνε τους μια γρήγορη συντήρηση. Αυτό σημαίνει να πλύνεις τα φίλτρα και να τα ψεκάσεις με το ειδικό φάρμακο απολύμανσης.
Δώσε έμφαση στους εξωτερικούς χώρους
Επειδή είναι ο χώρος που θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο των διακοπών, μην τους αμελήσεις. Πέρα από το καθάρισμα, διαμόρφωσε τουλάχιστον μια βεράντα με αναπαυτικά μαξιλάρια και μπόλικα φαναράκια, που είναι μια αρκετά οικονομική επένδυση. Γενικά, ο εξωτερικός φωτισμός μπορεί να αναβαθμίσει και να αναδείξει τον οποιοδήποτε χώρο.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Tips για σωστή ενυδάτωση το καλοκαίρι!
Αγαπημένες σίτες
Ελπίζουμε να έχεις προνοήσει ήδη, διότι ως γνωστόν το καλοκαίρι οι άσπονδοι φίλοι μας, τα έντομα, κάνουν αδιακρίτως επιδρομές και δεν τους πτοούν ούτε τα κλειστά παράθυρα, ούτε τα κλειστά φώτα. Οπότε, οι σίτες αποδεικνύονται σωτήριες, ενώ αερίζουν επαρκώς και το σπίτι. Στην αγορά υπάρχουν οικονομικές, που μπορείς να τοποθετήσεις ακόμη και μόνη σου. Μην ξεχάσεις παρ' όλα αυτά, να έχεις μαζί σου τις απαραίτητες ανακουφιστικές κρέμες αν σε τσιμπήσει κουνούπι ή κάποιο άλλο έντομο. Γενικώς, στο εξοχικό πρέπει να υπάρχει απαραιτήτως ένα κουτί πρώτων βοηθειών, καθώς και παυσίπονα, αχρείαστα να' ναι.
Ψησταριά
Σε περίπτωση που δεν έχεις προνοήσει να έχεις ενσωματωμένη μια στον χώρο της αυλής/βεράντας, προμηθεύσου με μια φορητή. Είναι εξαιρετική η αίσθηση να ψήνεις το ψαράκι που 'χεις πιάσει φρέσκο λίγες ώρες νωρίτερα, κι ακόμα πιο εξαιρετική η αίσθησή του καθώς λιώνει στο στόμα. Γενικώς, καλοκαίρι και barbeque είναι συνυφασμένα, καθώς δεν έχει τίποτα ωραιότερο από εκείνες τις ατελείωτες βραδιές με φίλους, που ψήνεις όλων των ειδών τα κρεατικά, καθώς μοιράζεστε αστείες ιστορίες. Τα κάρβουνα μόνο μην ξεχάσεις, για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή, ειδικά αν η υπεραγορά δεν είναι κοντά.
Επιτραπέζια παιχνίδια και συνδρομητική
Αν θα πας στο εξοχικό με παρέα, να θυμάσαι πως χρειάζεσαι αυτό το "όπλο" στη φαρέτρα σου. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, με πιο διαχρονικές αξίες τα χαρτιά, το τάβλι και τη Μονόπολη. Επίσης, αν έχεις συνδρομητική τηλεόραση, φρόντισε να κάνεις τις απαραίτητες διαδικασίες για το εξοχικό ώστε να μπορείς να διοργανώνεις βραδιές σινεμά με την παρέα, που είναι επίσης must τώρα το καλοκαίρι.
Μπαταρίες και φορτιστές
Αυτά κι αν είναι basic. Πάρε φορτιστές για κινητά, laptops, tablets και όποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή έχεις μαζί σου. Και επειδή το καλό το παλικάρι, πάντα ξέρει και άλλο μονοπάτι, μην ξεχάσεις τις μπαταρίες για τα τηλεκοντρόλ, τον φακό, το φορητό ανεμιστηράκι, ή όποιο άλλο gadget έχεις. Είπαμε, το εξοχικό δεν βρίσκεται στην έρημο, αλλά επειδή πάντα οι μπαταρίες χρειάζονται την πιο ακατάλληλη ώρα -βλέπε όταν είναι κλειστά τα μαγαζιά- προτίμησε να έχεις εφεδρικές στο επιθυμητό μέγεθος σε κάποιο συρτάρι, προς αποφυγή γκρίνιας, ειδικά αν έχεις ανυπόμονα παιδιά.
Αντισηπτικά και μάσκες
Την εποχή του κορωνοϊού, οι μάσκες έχουν αναδειχθεί στο απόλυτο αξεσουάρ. Ακόμη και αν δυσανασχετείς να φορείς μάσκα μες στον καύσωνα, ξέρεις πως είναι απαραίτητη τόσο για τη δική σου προστασία, όσων και των γύρω σου. Άλλωστε, είναι υποχρεωτική σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλους κλειστούς δημόσιους χώρους, οπότε αν δεν σου περισσεύουν 300 ευρώ, φρόντισε να έχεις μάσκες μαζί σου. Παράλληλα, εφοδίασε το σπίτι με αρκετά αντισηπτικά, ώστε να διασφαλίσεις πως όλοι, τηρείτε τα ενδεδειγμένα μέτρα υγιεινής.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Βεράντα και Κήπος… Το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό
Dont's
Μην τα αφήνεις όλα σε κοινή θέα
Αν τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες του εξοχικού δεν διαθέτουν παντζούρια, φρόντισε τουλάχιστον να τοποθετήσεις κουρτίνες ή blinds, έτσι όταν φεύγεις, να μην μπορεί ο κάθε περαστικός να έχει ελεύθερη θέαση στο εσωτερικό, για την καλύτερη προστασία σου. Επίσης, πρέπει να διασφαλίσεις ότι όλα τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες κλείνουν με ασφάλεια ώστε να αποκλείσεις ότι μπορεί κάποιος να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση.
Μην πάρεις μαζί σου πολύτιμα αντικείμενα
Είπαμε, διακοπές πας, δεν χρειάζεται να πάρεις μαζί σου την προίκα σου. Ακόμη και αν έχεις πολύτιμα αντικείμενα και αισθάνεσαι ανασφάλεια να τα αφήσεις στο σπίτι στην πόλη, προτίμησε να τα τοποθετήσεις σ' ένα ασφαλές μέρος παρά να τα πάρεις μαζί σου.
Μην δίνεις κλειδιά δεξιά και αριστερά
Ακόμη και αν σκεφτείς να δώσεις κλειδιά σ' έναν γείτονα για τη διευκόλυνσή σου, αν δεν είναι άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης, μην το κάνεις. Γενικώς, απέφυγε να δώσεις κλειδιά δεξιά και αριστερά σε φίλους και συγγενείς, αν δεν θες ανεπιθύμητες επισκέψεις και παρεξηγήσεις.
Μην καλέσεις όλους τους φίλους και τους γνωστούς σου
Τώρα θα πεις, ποιος ο λόγος να έχω εξοχικό, αν δεν το χαίρομαι; Δεν σημαίνει όμως πως αν καλέσεις όποιον ξέρεις και δεν ξέρεις, θα το χαρείς περισσότερο. Δεν είπαμε να θυσιάσεις την ανεμελιά του καλοκαιριού, αλλά ένεκα της πανδημίας, θα πρέπει να περιορίσεις τον κύκλο των κοινωνικών σου συναναστροφών, τόσο για το δικό σου καλό, όσο και των υπολοίπων.
Μην αφήσεις ανασφάλιστη την περιουσία σου
Προτού βιαστείς να πεις: "Δεν έχω τίποτα αξίας στο εξοχικό μου", σκέψου πως δεν είναι μόνο η κλοπή το ζήτημα. Αν μη κακό γίνει οποιοδήποτε καταστροφή από κάποιο φυσικό φαινόμενο -κούφια η ώρα- είσαι σε θέση να καλύψεις τις ζημιές; Για να μην κλαις λοιπόν μετά, καλύτερα να διασφαλίσεις την ασφάλεια του, γιατί όσο μικρό και αν είναι το εξοχικό σου, δεν παύει να είναι το ησυχαστήριο σου. Οπότε, αν μόλις σου μπήκε η ιδέα, μπορείς κάλλιστα να πάρεις τώρα μία προσφορά για την ασφάλεια της κατοικίας σου εδώ!
ΔΙΑΒΑΣΕ: Στο εξοχικό… όλα λευκά
Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως δεν έχει σημασία το μέγεθος του εξοχικού, ούτε αν βρίσκεται κοντά ή μακριά από την παραλία. Ακόμη και στο βουνό να είναι, ή σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό, δεν παύει να είναι το καταφύγιο σου. Εκεί όπου μπορείς να γεμίσεις τις μπαταρίες σου, όποτε το επιθυμείς. Και αυτό, είναι πραγματικά πολύτιμο!