Thumbnail

Τι να τρως στην καραντίνα σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας Τι να τρως στην καραντίνα σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας

Όσα τρόφιμα χρειάζεται να έχεις κατά νου την επόμενη φορά που θα πας σούπερ μάρκετ
Η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να χρειαστεί να αμυνθεί. Γι' αυτό καλύτερα άφησε τα σνακ στα… ντουλάπια! Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι χρήσιμο να γίνει σωστή οργάνωση στα ψώνια σου. Δύο στοιχεία είναι βασικά εδώ, να υπάρχει επάρκεια και να αποφύγεις τροφές με κενές θερμίδες.

Αν επιλέγεις τα σωστά τρόφιμα κάθε φορά που πας στο σούπερ μάρκετ θα μπορείς να συνεχίσεις να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή. 

das

Επειδή είμαστε πολλές ώρες σπίτι, κινδυνεύουμε, λόγω ανίας ή αμηχανίας ή απλά από συνήθεια, να καταφεύγουμε συχνά σε τσιμπολογήματα. Πρέπει να κρατήσουμε μακριά από το… οπτικό πεδίο μας τα τρόφιμα που είναι εύκολα στην κατανάλωση!  Προκειμένου να μας ενθαρρύνει να τρώμε υγιεινά κατά τη διάρκεια της αυτοαπομόνωσης και της καραντίνας, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έφτιαξε μια λίστα με τα καλύτερα τρόφιμα που μπορούμε να αγοράσουμε. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Διάβασε ακόμη: Παγκόσμιος οργανισμός υγείας: Οδηγίες πώς θα χρησιμοποιήσεις σωστά τη μάσκα

ds

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι ανθεκτικά

Ο ΠΟΥ συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον 400 g (δηλ. 5 μερίδων) φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ είναι καλές επιλογές, καθώς και οι μπανάνες και τα μήλα, τα οποία μπορούν επίσης να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια και να καταψυχθούν για μετέπειτα κατανάλωση ή να προστεθούν σε smoothies. Λαχανικά όπως τα καρότα και τα παντζάρια, καθώς και το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι σχετικά ανθεκτικά. Το σκόρδο, το τζίντζερ και τα κρεμμύδια είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές για να τα φυλάξεις στο σπίτι, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσεις γεύση σε πολλά γεύματα.

Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Όλα τα κατεψυγμένα φρούτα όπως τα μούρα, ο ανανάς και το μάνγκο είναι εξαιρετικές επιλογές, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ινών και βιταμινών και συχνά είναι λιγότερο ακριβά από τις φρέσκες εκδοχές. Αυτά τα κατεψυγμένα φρούτα μπορούν να προστεθούν σε χυμούς, smoothies και στη βρώμη ή να καταναλωθούν μαζί με γιαούρτι.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι θρεπτικά, γρήγορα στην προετοιμασία, ενώ σου δίνουν την ευκαιρία να απολαύσεις ακόμη και λαχανικά που δε βρίσκεις εύκολα φρέσκα.

Αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα όσπρια

Τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές και γενικά τα όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για σούπες αλλά και σαλάτες.

Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις τη διάθεσή σου όσο η πανδημία του COVID-19 συνεχίζεται 

ds

Τρόφιμα ολικής άλεσης

Το ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, η βρώμη, το φαγόπυρο, η κινόα και άλλα μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής άλεσης είναι εξαιρετικές επιλογές, καθώς η διάρκεια ζωής τους είναι μεγάλη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το ψωμί ολικής άλεσης μπορεί εύκολα να καταψυχθεί για μετέπειτα χρήση, ιδανικά σε φέτες για ευκολότερη απόψυξη.

Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

Όταν είναι χωρίς αλάτι και χωρίς ζάχαρη,  μπορούν να καταναλωθούν ως υγιεινά σνακ ή να προστεθούν στη βρώμη, σε σαλάτες και άλλα γεύματα.

Κονσέρβες λαχανικών

Αν και τα φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά είναι μια καλή εναλλακτική με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Θυμήσου να επιλέξεις, όταν αυτό είναι εφικτό, λαχανικά χωρίς πρόσθετο αλάτι.

Διάβασε ακόμη:  Κορωνοϊός: Τι να κάνεις πριν μπεις στο σπίτι ώστε να μη μεταφέρεις μικρόβια

sd

Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών και είναι απίστευτα ευπροσάρμοστα. Μπορείς να τα βράσεις, να τα τηγανίσεις, να τα κάνεις ομελέτα ή όπως αλλιώς τα προτιμάς.

Ψάρια σε κονσέρβα

Οι κονσέρβες τόνου, οι σαρδέλες και τα άλλα ψάρια είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και καλών λιπαρών. Μπορούν να λειτουργήσουν ως μια υγιεινή προσθήκη σε σαλάτες ή ζυμαρικά. Εάν είναι εφικτό, επίλεξε ψάρι σε κονσέρβα στο νερό και όχι σε λάδι ή άλμη.

Πηγή

Home