Thumbnail

Πώς επηρεάζει τον ύπνο μας ο κορωνοϊός;  Πώς επηρεάζει τον ύπνο μας ο κορωνοϊός; 

Πού οφείλονται τα περίεργα όνειρα; Οι ειδικοί εξηγούν γιατί η πανδημία, ο κορωνοϊός και η καραντίνα επηρεάζουν το υποσυνείδητό μας
Η καραντίνα και η ριζική αλλαγή της καθημερινότητάς μας έχει αποδιοργανώσει το πρόγραμμα ύπνου σε πολλούς. Αν δεν εργάζεσαι αυτήν την περίοδο, μπορεί να έχεις αρχίσει να έχεις ακαθόριστα ωράρια ύπνου και το άγχος να μη σε αφήνει να κοιμηθείς καθόλου καλά. Το άγχος της δυσάρεστης κατάστασης που βιώνουμε και όλα τα μεταβαλλόμενα μοτίβα ύπνου έχουν οδηγήσει σε αύξηση περίεργων και ζωντανών ονείρων. Φαίνεται ότι, ο κορωνοϊός άρχισε να ζει και στα όνειρά μας... και αυτά τα όνειρα είναι παράξενα, όπως αναφέρει σε άρθρο του το βρετανικό Wired.

εσ

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αναζητήσεις στο Google περιλαμβάνουν λύματα όπως «Covid-19 όνειρα» και «όνειρα από κορωνοϊό». Οι αναζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τους «εφιάλτες» βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά. Στο subreddit r / dreams, όπου οι χρήστες μπαίνουν για να συζητήσουν τα όνειρά τους, οι περισσότερες απαντήσεις είναι χρήσιμες.

Μια πρόσφατη όμως καταχώρηση στο forum, όπου ο χρήστης ρωτούσε άλλους χρήστες εάν είχαν περίεργα όνειρα, δέκτηκε πάνω από 200 απαντήσεις.  Ένας λογαριασμός στο Twitter, συγκέντρωσε σχετικές αναρτήσεις. Το ένα έχει ως εξής: «Ονειρευόμουν ότι η Michelle Obama μού έδωσε μια αγκαλιά που συνήθως θα ήταν ένα τόσο ωραίο όνειρο, εκτός από το ότι λάμβανε χώρα στο παρόν, οπότε μετατράπηκε σε εφιάλτη καθώς ανησύχησα ότι μπορεί να της μετέδωσα κορωνοϊό ή vice versa».

Διάβασε ακόμη: Μήπως έχεις πολύ άγχος και δεν μπορείς να κοιμηθείς;

σσ

Μεταξύ των πιο απλών εξηγήσεων για το φαινόμενο αυτό, είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να παρακολουθήσουν μαθήματα με φυσική παρουσία, κοιμούνται περισσότερο – ή τουλάχιστον απλώς κοιμούνται.

«Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται απλώς για ελαφρώς στερημένους από τον ύπνο και ανθρώπους που αφήνουν τους εαυτούς τους να κοιμούνται ένα φυσικό ποσό τη νύχτα όλο και που όλο και περισσότερο ονειρεύονται», λέει ο Deirdre Barrett, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard Medical School.

Διάβασε ακόμη: Πώς να κοιμηθείς σαν πουλάκι

φρ

Πώς το εξηγούν οι ειδικοί

Αυτό, εξηγεί ο Barrett, επηρεάζει την ποσότητα ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Σε έναν τυπικό κύκλο ύπνου, το REM ακολουθεί μια περίοδο βαθύ ύπνου και τα όνειρα τείνουν να είναι πιο ζωντανά. Με τους περισσότερους ανθρώπους να κοιμούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και να μην ξυπνούν τεχνητά με ξυπνητήρια, αντιμετωπίζουν πιο ολοκληρωμένους κύκλους ύπνου – και ως εκ τούτου περισσότερα REM.

Το άγχος που σχετίζεται με την εργασία, οι ανησυχίες για τους αγαπημένους ή οι ευρύτερες υπαρξιακές κρίσεις που συνδέονται με την αβεβαιότητα που συνοδεύει την πανδημία του κορωνοϊού συμβάλλουν στην αυξημένη συναισθηματικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο ζωντανές εμπειρίες ονείρου. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το γεγονός ότι πολλά από τα όνειρα είναι λιγότερο ευχάριστα.

Ο Barrett έχει ζητήσει από τους ανθρώπους να υποβάλουν απολογισμό των ονείρων τους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και η πρώιμη ανάλυσή του είναι ότι «είναι πιο ανήσυχα κατά μέσο όρο από ένα κανονικό σύνολο ονείρων».

Διάβασε ακόμη: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι ανάλογα με την ηλικία σου;

Πηγή

Home