Thumbnail

Πώς να βοηθήσεις κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα Πώς να βοηθήσεις κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα

Ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος (31 Μαΐου), τα «φώτα» πέφτουν στους νέους και στο πώς μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα ή, ιδανικά, να μην το αρχίσουν καν
Τα τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, η οποία είναι εθιστική. Προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο και το άτομο την ζητά περισσότερο. Όταν σταματήσει κάποιος το κάπνισμα, το σώμα αντιδρά και τον κάνει να μην αισθένεται καλά. Αυτό είναι γνωστό συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης. Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο στο κάπνισμα από τη νικοτίνη.

Σημαντική πηγή υποστήριξης και κινήτρου για ένα άτομο που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα, είναι η οικογένεια και οι φίλοι του.

Την περίοδο του εγκλεισμού λόγω του νέου κορωνοϊού, διαπιστώσαμε όλοι ότι το μέγιστο αγαθό για το ευ ζην είναι η υγεία και ότι η καλή υγεία χρειάζεται καθημερινή συνέπεια και προσπάθεια σε όλους τους σημαντικούς τομείς που την ρυθμίζουν, με άσκηση, υγιεινή διατροφή, επαρκή και ποιοτικό ύπνο, καλή ψυχική υγεία και, φυσικά, μακριά από τσιγάρο.

Δυστυχώς, οι λάτρεις του καπνίσματος, αναφέρουν ένα σωρό λόγους για τους οποίους δεν εγκαταλείπουν την επιβλαβή αυτή συνήθεια. Η ανάγκη για διαφυγή από το στρες της καθημερινότητας, για χαλάρωση και ξεγνοιασιά είναι από τους πιο βασικούς.

Διάβασε ακόμη: Οι 6 συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου

nosmoking

Αυτό που, δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι η συσχέτιση του καπνίσματος με τον καρκίνο του λάρυγγα. Πρόσφατα η Δρ. Ανατολή Παταρίδου χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής - τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονικός συνεργάτης Υγεία-Μητέρα, είπε σχετικά: 

«Ο καρκίνος του λάρυγγα αποτελεί το 2% των καρκίνων του σώματος και το 75% των λαρυγγικών καρκίνων εντοπίζονται στις φωνητικές χορδές. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του λάρυγγα, είναι το κάπνισμα. Πάνω από το 95% των ασθενών που προσβάλλονται από καρκίνο του λάρυγγα, καπνίζει. Οι πιθανότητες κάποιος καπνιστής να αναπτύξει καρκίνο του λάρυγγα αυξάνονται, όχι μόνο από το πόσο καπνίζει, αλλά και από τη συνολική χρονική διάρκεια που καπνίζει. Επίσης το αλκοόλ, που δρα σε συνέργεια με τον καπνό, μεγεθύνει τις αρνητικές του επιδράσεις. Τα άτομα που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ, έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του λάρυγγα, παρά το απλό άθροισμα και των δύο κινδύνων μαζί».

Όπως, επίσης, ανέφερε η κα Παταρίδου, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανία καπνού έχει στόχο τη νεολαία, αφού οκτώ στους δέκα νέους καπνιστές είναι παιδιά ή έφηβοι: «Είναι γεγονός ότι σε όλες τις εποχές το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την ανεξαρτησία, με τη σεξουαλικότητα, τη μεγάλη δημοτικότητα και γενικώς αυτό που λέει ο λαός, με την μαγκιά. Περίπου το ένα τέταρτο των νέων σήμερα, καπνίζει. Και οι έφηβοι που καπνίζουν, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να καταναλώνουν αλκοόλ, ενώ είναι συχνό φαινόμενο να κάνουν και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ακόμη, από σοβαρές επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, το κάπνισμα συνδέεται με επιθετική και βίαιη συμπεριφορά και με την αποφυγή μέτρων προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή».

Διάβασε ακόμη: Συνδυάζεις κανονικό με ηλεκτρονικό τσιγάρο; Δες από τι κινδυνεύεις!

nosmoking

Γιατί είναι δύσκολο να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα;

Οι περισσότεροι καπνιστές δεν το πετυχαίνουν με την πρώτη φορά. Αυτό ονομάζεται υποτροπή. Αν το άτομο για το οποίο ενδιαφέρεσαι, αρχίσει και πάλι το κάπνισμα, μην απογοητευτείς και μη το κάνεις να αισθάνεται ένοχος.

Γνωρίζοντας γιατί οι καπνιστές υποτροπιάζουν μπορεί να σε βοηθήσει να στηρίξεις το άτομο, ώστε να αποφευχθεί η υποτροπή. Να ξέρεις λοιπόν ότι, οι άνθρωποι συχνά αρχίζουν και πάλι να καπνίζουν όταν:

  • Έχουν συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης
  • Νιώθουν ένταση ή κατάθλιψη λόγω των προβλημάτων στη ζωή τους.
  • Έχουν χάσει την ευχαρίστηση του καπνίσματος στις καλές στιγμές της ζωής τους, όπως σε γιορτές και γενικά κατά τη διασκέδαση.
  • Έχουν εύκολη πρόσβαση στα τσιγάρα.
  • Όταν πίνουν αλκοόλ

Διάβασε ακόμη: Πώς να βάλεις τον μεταβολισμό σου σε λειτουργία αφύπνισης

smoke

Πώς μπορείς να βοηθήσεις ένα άτομο να «κόψει» το τσιγάρο;

Χρησιμοποίησε αυτές τις απλές στρατηγικές για να βοηθήσεις κάποιον δικό σου άνθρωπο να «κόψει» το τσιγάρο κι αν αποτύχει την πρώτη φορά, στήριξέ τον:

Άκουσε τον προσεκτικά

Ένα από τα βασικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τον βοηθήσεις, είναι να τον ακούς!  Άκουσε με κατανόηση τις ανησυχίες, τις έντονες επιθυμίες και την πίεση που νιώθει, θα κατανοήσεις καλύτερα την κατάστασή του ενώ εκείνος θα νιώθει καλύτερα που μοιράζεται τις σκέψεις του μαζί σου, περιορίζοντας τους πειρασμούς.

Απόσπασε την προσοχή του

Είναι από τις πιο χρήσιμες στρατηγικές, αν θες να μην σκέφτεται συνέχεια το κάπνισμα, στην προσπάθειά του να το κόψει. Αποσπώντας του την προσοχή και κάνοντάς τον να ξεχάσει την έντονη επιθυμία για τσιγάρο, του προσφέρεις πραγματικά μεγάλη βοήθεια. 

Αλλάξτε δραστηριότητες και περιβάλλον

Εάν γνωρίζεις ότι είναι πιθανό να νιώσει την ανάγκη για ένα τσιγάρο όταν βρίσκεται σε έναν συγκεκριμένο χώρο, πρότεινε κάποιον άλλον όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Το αλκοόλ είναι συχνά ένα έναυσμα. Αν είναι δυνατόν, κράτησέ το πρόσωπο που αγαπάς, μακριά από χώρους με αλκοόλ. Προσπάθησε να παρέχεις εναλλακτικές λύσεις για δραστηριότητες που προηγουμένως σχετίζονταν με το κάπνισμα.

Διάβασε ακόμη: Κόψε το κάπνισμα, αν θες να μείνεις έγκυος - Κάνει κακό (και) στη γονιμότητα! 

Μην μιλάς συνεχώς για τη διακοπή του καπνίσματος

Αν θες να τον κουβεντιάζεις συνεχώς γι' αυτό το θέμα, μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό. Κάποιος που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα αισθάνεται ενοχλημένος και αναζητά παρηγοριά σε ένα τσιγάρο. Μιλώντας για το κάπνισμα, απλώς το υπενθυμίζεις διαρκώς και αυτό μπορεί πραγματικά να τον τρελάνει. Απλώς, συνέχισε να μιλάς θετικά και ενθαρρυντικά.

Ανταμοιβή

Όταν επιτύχει κάποιο στόχο να το επιβραβεύεις. Η θετική ενθάρρυνση μπορεί να είναι το κλειδί για την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος. Μπορείς ενδεχομένως να θέσεις μια σειρά από στόχους με συναφείς ανταμοιβές, των οποίων το επίπεδο θα αυξάνεται κάθε φορά που θα επιτυγχάνεται ένας στόχος. Τόνισε τις θετικές αλλαγές που βλέπεις. 

Ενθάρρυνε τις υγιεινές επιλογές

Όταν ενθαρρύνεις κάποιο άτομο να κόψει το κάπνισμα, να τον ενθαρρύνεις επίσης να κινείται, ώστε να αρχίσει να απολαμβάνει τα νέα επίπεδα ενέργειας που θα χαρίσει στον οργανισμό του η αποχή από το τσιγάρο. Με την υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής, είναι πιθανό να αισθάνεται καλύτερα με τον εαυτό του και λιγότερο πιθανό να αρχίσει ξανά το κάπνισμα.

Η αποτυχία δεν είναι επιλογή

Η σκληρή κριτική δεν θα του κάνει καλό, εάν στην προσπάθειά του να σταματήσει το κάπνισμα έχει παρασυρθεί και κάπνισε ένα τσιγάρο. Αντί να εκνευριστείς, και να τον κάνεις να αισθανθεί άσχημα (πιθανότατα αισθάνεται ήδη έτσι), δώσε του υποστήριξη και ενθάρρυνση ώστε να επιστρέψει στο στόχο του.

Διάβασε ακόμη: Και όμως, στο μάσημα της τσίχλας μπορεί να οφείλεται το φούσκωμά στο στομάχι σου

Πηγή

Home