Thumbnail

Πώς να κάνεις σωστά συνέντευξη για δουλειά μέσω Zoom Πώς να κάνεις σωστά συνέντευξη για δουλειά μέσω Zoom

Δεν είναι μόνο η πανδημία, είναι και η ίδια η εποχή που σε καλεί να εκσυγχρονιστείς
H πανδημία απλώς έκανε την αρχή και έβαλε τα διαδικτυακά meeting για τα καλά στη ζωή μας. Πλέον, έτσι γίνονται ακόμη και οι συνεντεύξεις για δουλειά, που είνα εξίσου -αν όχι περισσότερο- αγχωτικές από τις face to face συναντήσεις.

Μιλώντας στη Guardian, δύο ειδικοί αποκαλύπτουν τους βασικούς κανόνες για μια online συνέντευξη, ώστε να δείχνεις επαγγελματίας,ακόμη και από την άνεση του σπιτιού σου. 

Φρόντισε να έχεις την εφαρμογή μέσω της οποίας θα διεξαχθεί η συνένευξη, ότι έχεις κάνει τις σωστές ρυθμίσεις και ότι ξέρεις να χειρίζεται επαρκώς και σωστά την πλατφόρμα. Δώσε προσοχή στο username σου, καθώς θα πρέπει να "μαρτυρά" επαγγελματισμό και φρόντισε το background να είναι κατάλληλο. Δεν θες πίσω σου να υπάρχει ακαταστασία, ούτε τυχόν κατοικίδια να περιφέρονται. Σε περίπτωση που υπάρχει ενδεχόμενο να μοιραστείς την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου με τον συνομιλητή σου, διασφάλισε ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν θες κάποιος να δει. Επίσης, φρόντισε να υπάρχει επαρκής και κατάλληλος φωτισμός. 

Ο John Lees, career coach και συγγραφέας του «Knockout Interview» τονίζει: "Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι μιλούν κοιτάζοντας το πρόσωπο του συνομιλητή που εμφανίζεται στην οθόνη τους, ενώ θα έπρεπε να κοιτάζουν την κάμερα του υπολογιστή τους. Χρειάζεται εξάσκηση". Οπότε, μια καλή ιδέα είναι να κάνεις εξάσκηση με έναν φίλο και αν μπορείς να βιντεοσκοπήσεις την κλήση ώστε να δεις πώς φαίνεσαι. Αυτό δημιουργεί μια πιο άμεση επικοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς να καθαρίζεις το κινητό σου για να αποφύγεις την εξάπλωση του κορωνοϊού   

zoom

Το ντύσιμο είναι επίσης σημαντικό

«Βλέπουμε πολλά φούτερ. Επειδή είσαι σπίτι, δε σημαίνει ότι πρέπει να βάλεις ό,τι βρεις μπροστά σου -μη βάλεις απαραίτητα σακάκι, αλλά ένα κομψό τοπ ή πουκάμισο ή ό,τι πιστεύεις ότι αρμόζει στην εταιρία σου», αναφέρει η Less. Οι άντρες αποφύγετε τη γραβάτα γιατί στο σπίτι ίσως να φαίνεται παράταιρη και επιλέξτε ένα smart casual look (ένα πουκάμισο, ένα πλεκτό ή μια πόλο μπλούζα). Προτίμησε bold χρώματα γιατί φαίνονται πιο ωραία στην οθόνη -αλλά όχι πολύ εκκεντρικά και όχι busy μοτίβα. Από κάτω, αν θέλεις μπορείς να ολοκληρώσεις το look με ανάλογα παπούτσια και παντελόνι, ώστε να αισθάνεσαι πιο επαγγελματίας και να ανεβεί η αυτοπεποίθησή σου.

Γενικά, προσπάθησε να ξεχάσεις ότι είσαι σπίτι και μην κάνεις οτιδήποτε δεν θα έκανες αν ήσουν σε επαγγελματικό χώρο. Κλείσε το κινητό και μην έχεις κοντά σας σνακ, ώστε να μην μπεις σε πειρασμό.

Άκουσε προσεκτικά τις ερωτήσεις και μην μακρηγορείς με τις απαντήσεις σου

Φυσικά ισχύουν και οι υπόλοιποι κανόνες για μια οποιαδήποτε συνέντευξη για δουλειά.

«Κάντε έρευνα για τον άνθρωπο που θα σας πάρει τη συνέντευξη και την εταιρία, μάθετε τη σωστή προφορά ονομάτων, τόπων κ.ά. Κάντε καλές ερωτήσεις, όχι προβλέψιμες. Μην φοβηθείτε να ζητήσετε επεξήγηση αν δεν έχετε καταλάβει κάτι. Μετά τη συνέντευξη, προσθέστε τους στο LinkedIn και πείτε τους “Απόλαυσα τη συζήτησή μας σήμερα”. Ύστερα από κάθε συνέντευξη είναι καλό να κάνετε ένα follow up για αυτά που συζητήσατε. Για παράδειγμα, μπορείτε να ετοιμάσετε μερικές σημειώσεις ή να στείλτε ένα άρθρο που ίσως αναφέρατε στη συνέντευξη. Το κόλπο είναι να δείχνετε πρόθυμοι, αλλά όχι πολύ πρόθυμοι γιατί θα δείχνετε απεγνωσμένοι. Σχεδόν σαν να σκέφτεστε “Έχω τρεις προτάσεις για δουλειά, θα είστε τυχεροί αν με πάρετε”», συμβουλεύουν οι ειδικοί. 

Φωτό: https://unsplash.com/@magnetme 

Πηγή 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tα 4 πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι που πρέπει να προσέξεις

 

 
Home