Thumbnail

Πώς να κάνεις τη μαγειρική απόλαυση Πώς να κάνεις τη μαγειρική απόλαυση

Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα, με ειδίκευση στη δημόσια υγεία και διατροφή, μας δίνει μια σειρά από αφορμές για να μπούμε στην κουζίνα, ακόμη και με τέτοια ζέστη
Tώρα που διαβάζεις αυτό το κείμενο, πιθανότατα είσαι αραχτή σε κάποια παραλία και από μέσα σου λες, "σιγά μην μπω καλοκαιριάτικα στην κουζίνα". Ωστόσο, αν κάτι μας έμεινε από την καραντίνα, είναι η αξία και η σημασία του σπιτικού φαγητού, που εκτός του ό,τι είναι πιο εύγεστο και υγιεινό, "κτίζει" σχέσεις μέσα σε μια οικογένεια, ενώ μας κάνει να εκτιμάμε τα απλά πράγματα. Τα οποία όπως πολύ σωστά μάθαμε, δεν είναι καθόλου δεδομένα.

Γράφει η Ιωάννα Μασούρα 

Συμβουλές για να αρχίσεις να μαγειρεύεις 

  • Διάβασε πώς να διαλέγεις προϊόντα στην υπεραγορά. Μια απλή πρακτική είναι να αποφεύγεις προϊόντα με πολλά άγνωστα συστατικά για εσένα και να επιλέγεις τρόφιμα με λιγότερη επεξεργασία, συντηρητικά και πρόσθετα. 
  • Να θυμάσαι να έχεις πάντα στο ψυγείο φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρια, γιαούρτι, κοτόπουλο και ψάρι. Επίσης, προμηθεύσου με διάφορα μπαχαρικά που θα προσφέρουν γεύση και στο πιο απλό πιάτο.
  • Δημιούργησε την κουζίνα σου ως χώρο συνάντησης της οικογένειας και φτιάξε την αποκλειστικά για το μαγείρεμα και την κοινωνικοποίηση.
  • Κάνε το μαγείρεμα μια ευχάριστη δραστηριότητα όπου μοιράζεσαι με την οικογένειά σου, ενισχύεις τους δεσμούς και διδάσκεις στα παιδιά σας σημαντικές ικανότητες. Συγκεκριμένα, κάνε τη μαγειρική ομαδικό ‘παιχνίδι’, ζήτησε από τα παιδιά σου τη γνώμη τους, τι θα ήθελαν να φάνε και μπείτε μαζί στην κουζίνα. Άφησε τα να αναλάβουν κάποια καθήκοντα όπως να μετρήσουν τα συστατικά, να φέρουν κάποια υλικά από το ψυγείο ή ακόμα και να κόψουν τα λαχανικά εάν είναι έτοιμα να αναλάβουν αυτό το έργο. 
  • Ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη δικαιολογία για όσους δεν μαγειρεύουν. Σίγουρα αν προσέξεις μια εβδομάδα πόσο χρόνο ξοδεύεις στην τηλεόραση, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ίσως ξεκλέψεις χρόνο και για το μαγείρεμα.
  • Εάν είσαι αρχάρια στην κουζίνα ή οι ικανότητές σου έχουν σκουριάσει, μην αγχώνεσαι. Μην στοχεύεις στην τελειότητα με την πρώτη συνταγή, στόχος είναι να πειραματίζεσαι. Ξεκίνησε με μία απλή συνταγή με λίγα συστατικά και σιγά-σιγά δοκίμασε κάτι πιο περίπλοκο.
  • Ανάτρεξε στο διαδίκτυο για συνταγές, συμβουλές και ό,τι άλλο θέλεις. Θα βρεις τα πάντα, ακόμη και αν έχεις κάποια απορία ρώτησε μέσω e-mail κάποιον ειδικό (σεφ ή διατροφολόγο). 
  • Βάλε φαντασία. Για παράδειγμα, δεν έχεις προγραμματιστεί για το τι θα μαγειρέψεις για δείπνο. Η εύκολη λύση είναι κάτι πρόχειρο και έτοιμο. Ωστόσο, είναι πιο απλό να ανοίξεις το ψυγείο και τα ντουλάπια σου και να κάνεις τους δικούς σου μοναδικούς συνδυασμούς.
  • Το πιο σημαντικό συστατικό για την επιτυχία είναι η διάθεση. Αν θεωρείς ότι η μαγειρική είναι αγγαρεία, να είσαι σίγουρη ότι η προσπάθεια σου δεν θα πετύχει. 

Thumbnail

ΔΙΑΒΑΣΕ: Γιατί να εντάξεις τις φράουλες και τα κεράσια στο διατροφολόγιό σου 

Κάθε επιτυχία στις νέες μαγειρικές σου δημιουργίες!

 * Η Ιωάννα Μασούρα αρθογραφεί για την ιστοσελίδα του chef de cuisine  Γιώργου Ερωτοκρίτου και θα βρεις και άλλες συμβουλές της ΕΔΩ 

 

 

 

Home