Πώς να μειώσεις το άγχος για τα οικονομικά σου κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο να επηρεάζεται το μέλλον σου, ή και το μέλλον των παιδιών σου και εσύ να μην μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα γι΄αυτό. Αντ΄αυτού, πρέπει να μένεις σπίτι, γεγονός που σου δίνει άπλετο χρόνο να σκεφτείς και να αγχωθείς ακόμη περισσότερο.
Το να μην αγχώνεσαι καθόλου, είναι ανέφικτο και ουτοπικό. Αν μη τι άλλο όμως, μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα για να το περιορίσεις και να μην αρρωστήσεις στην τελική από το άγχος σου.
ΔΙΑΒΑΣΕ: O Κύπριος σεφ Ανδρέας Μαυρομάτης δίνει δωρεάν γεύματα σε γιατρούς και νοσηλευτές (Βίντεο)
Μην ελέγχεις συνέχεια το εισόδημά σου εάν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας
Με τέτοιες ασταθείς μεταβολές στην αγορά, είναι λογικό το εισόδημά της επιχείρησή σου να μην είναι σταθερό. Μην ελέγχεις λοιπόν καθημερινά τον λογαριασμό σου, δε βοηθά. Ακριβώς το αντίθετο.
Ξεκίνα ή προσπάθησε να δημιουργήσεις ταμείο έκτακτης ανάγκης.
Αν είσαι από τους προνοητικούς κι έχεις ήδη ένα μικρό κομπόδεμα, ξέρεις καλά πως στην παρούσα φάση, σε βοηθά να μην πανικοβληθείς. Σίγουρα, το κομπόδεμα δεν είναι άπειρο και κάποια στιγμή θα τελειώσει, αλλά τουλάχιστον σε βγάζει από τα δύσκολα αυτή την περίοδο. Σε περίπτωση που δεν έχεις κομπόδεμα και έχεις απώλειες στο εισόδημά σου, όπως οι περισσότεροι, σίγουρα το τελευταίο που σκέφτεσαι ή σε παίρνει, είναι να κάνεις οικονομία. Και όμως, δεν είναι εντελώς ανέφικτο, αν αναλογιστείς ότι και τα έξοδά σου έχουν μειωθεί. Δεν είπαμε να στερηθείς πράγματα που έχεις ανάγκη, αλλά μεταξύ μας, σχεδόν όλοι τείνουμε να κάνουμε υπερβολές στο σούπερ μάρκετ. Οπότε, κάθε φορά, πήγαινε με λίστα και προσπάθησε να αποφύγεις τον πειρασμό για αρχείαστα έξοδα. Το ίδιο κάνε και με τους λογαριασμούς του σπιτού. Κάνε οικονομία στο ρεύμα και το νερό. Ίσως με αυτόν τον τρόπο, να καταφέρεις μέχρι το τέλος του μήνα να βάλεις ένα μικρό ποσό στην άκρη. Δε θα σε σώσει, αλλά θα κάνεις ένα συμμάζευμα των οικονομικών σου, το οποίο θα χρειαστεί να υιοθετήσεις για καιρό.
Κάνε ένα οικονομικό πλάνο
Αν κάτι μας έμαθε καλά η πανδημία είναι να μην κάνουμε σχέδια. Κάνε όμως έναν προυπολογισμό με τα μηνιαία έσοδα και έξοδα. Πάντα το δεύτερο γέρνει έναντι του πρώτου, αλλά βρες τρόπο όχι μόνο να τα ισοσκελίσεις, αλλά τα έξοδα σου είναι λιγότερα από τα έσοδά σου, ακολουθώντας τα μικρά βήματα πιο πάνω. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός θα σου προσφέρει ένα αίσθημα ελέγχου, που θα σε κάνει να ηρεμήσεις κάπως.
Γενικώς, προσπάθησε όσο είσαι σπίτι να μην κάνεις περιττά έξοδα σε μια προσπάθεια να περάσεις τον χρόνο σου, αλλά επένδυσε σε πράγματα που θα σε βοηθήσουν στο μέλλον. Για παράδειγμα, αν έχεις αυλή, μπορείς να αρχίσεις το φύτευμα εποχικών φρούτων και λαχανικών. Οπότε, ασχέτως αν ξοδέψεις κάποια χρήματα τώρα, θα τα εξοικονομήσεις αργότερα, αφού στόχος θα είναι να αποκτήσεις το δικό σου μποστάνι, που θα σε βοηθήσει να περάσεις και δημιουργικά τον χρόνο σου.