Προστατεύει η χειρουργική μάσκα από τη γρίπη και άλλους ιούς;
Έχε όμως υπόψη σου, πως όταν βραχεί και υγρανθεί μετά από μερικές ώρες που θα την φοράς, μειώνεται η αποτελεσματικότητά της. Και δεν είναι 100% αποτελεσματική! Γι' αυτό θα πρέπει να τηρείς συμπληρωματικά μέτρα προστασίας, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και να μην αγγίζεις με αυτά τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σου.
Τι άλλο μπορείς να κάνεις για την προστασία σου;
Εάν έχεις γρίπη, εσύ ή τα παιδιά σου, το βασικό για εσάς και τους γύρω σας, είναι να μείνετε στο σπίτι μέχρι να γίνετε τελείως καλά.
Όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι να χρησιμοποιείς χαρτομάντιλο μιας χρήσης ή το μέσα μέρος του αγκώνα σου. Επίσης, να κάνεις το εμβόλιο της γρίπης εάν ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες.
Δεν χρειάζεται να κυκλοφορείς στους δρόμους με χειρουργική μάσκα. Περισσότερο ενοχλητική θα είναι παρά βοηθητική. Εάν όμως είσαι άρρωστη και πρέπει να κυκλοφορείς, είναι σημαντικό να τη φοράς για να προστατεύεις τους γύρω σου και να μη διασπείρεις τον ιό της γρίπης. Είναι απαραίτητη σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό όπως π.χ. ασθενείς, ανθρώπους υπό συγκεκριμένες θεραπείες ή μεταμοσχευμένους».
Όσο αφορά τον νέο κορωνοϊό, η αντιμετώπισή του είναι μια μάχη με το άγνωστο για τους γιατρούς. Δεν γνωρίζουν επαρκώς πώς συμπεριφέρεται, πόσο επιθετικός είναι, πόσο μεταδοτικός είναι και πόσο θανατηφόρος. Κάνουν όμως αγώνα δρόμου οι επιστήμονες για να βρουν το εμβόλιο του κορωνοϊού.
Δημοσιεύθηκε και μια μικρού μεγέθους μελέτη, που έγινε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet, και είναι καλά να την διαβάσουμε, καθώς φαίνεται ότι, ο νέος κορωνοϊός, προκαλεί ιογενή πνευμονία, που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική δυσχέρεια και θάνατο. Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτοί που κινδυνεύουν είναι άτομα μεγάλης ηλικίας ή με σημαντικά άλλα υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.
Διάβασε ακόμη: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον κωρονοϊό (βίντεο)
Τι απαντούν οι γιατροί από την Κίνα
Έχοντας πλέον επαρκή αριθμό κρουσμάτων, γιατροί από το νοσοκομείο Jinyintan στην Wuhan της Κίνας, δημοσίευσαν τα παρακάτω, και μας εξηγούν πώς επιτίθεται ο νέος κορωνοϊός στον οργανισμό.
Και οι 99 από τους ασθενείς της μελέτης που νοσηλεύθηκαν είχαν πνευμονία. Οι πνεύμονές τους είχαν φλεγμονή και οι κυψελίδες που μεταφέρουν το οξυγόνο από τον αέρα στο αίμα ήταν γεμάτες με νερό.
Άλλα συμπτώματα που κατέγραψαν στους 99 ασθενείς:
82 από αυτούς είχαν πυρετό
81 από αυτούς είχαν βήχα
31 από αυτούς είχαν δύσπνοια
11 από αυτούς είχαν μυικούς πόνους
9 από αυτούς παρουσίασαν σύγχυση
8 από αυτούς είχαν πονοκέφαλο
5 από αυτούς είχαν πονόλαιμο
Οι πρώτοι θάνατοι
Ο δύο πρώτοι ασθενείς που πέθαναν ήταν φαινομενικά υγιείς. Ήταν όμως μακροχρόνιοι καπνιστές και πιθανότατα αυτό είχε επιβαρύνει τους πνεύμονές τους.
Ο πρώτος, ένας 61χρονος άντρας, είχε σοβαρή πνευμονία όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Παρότι μπήκε σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, δεν κατάφερε να επιβιώσει και πέθανε 11 ημέρες μετά την εισαγωγή του. Ο δεύτερος ασθενής που έχασε τη ζωή του ήταν άντρας 69 ετών, με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και έχασε τη ζωή του εξαιτίας σοβαρής πνευμονίας και σηπτικού σοκ. Μέχρι στιγμής, από τους 99 ανθρώπους της συγκεκριμένης μελέτης, το 10% έχασε τη ζωή του.
Στις 25 Ιανουαρίου, από τους 99 ασθενείς:
57 από αυτούς εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται
31 από αυτούς είχαν πάρει εξιτήριο
11 είχαν πεθάνει
Αυτό δεν σημαίνει όμως πως το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κορωνοϊό είναι 11%, καθώς ορισμένοι από τους ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται και δεν γνωρίζουμε σήμερα την εξέλιξη της υγείας τους και πολλοί άλλοι είχαν τόσο ήπια συμπτώματα ώστε δεν κατέληξαν στο νοσοκομείο.
Διάβασε ακόμη: 11+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον κορωνοϊό
Ποιοί φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι και γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν λιγότερο
Οι περισσότεροι από τους 99 ασθενείς ήταν μέσης ηλικίας, με μέση ηλικία τα 56 έτη, και 67 από αυτούς ήταν άντρες. Ωστόσο, πιο πρόσφατοι αριθμοί δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη «προτίμηση» στο φύλο. Το κέντρο πρόληψης και ελέγχου παθήσεων της Κίνας China Centers for Disease Control and Prevention, εκτιμά πως για κάθε 1 γυναίκα που νοσεί αντιστοιχούν 1,2 άντρες.
Για τη διαφοροποίηση αυτή υπάρχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο πιθανές εξηγήσεις:
- Οι άντρες είναι πιο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία.
- Οι άντρες, για κοινωνικούς και πολιτιστικούς λόγους, μπορεί να έχουν εκτεθεί περισσότερο στον νέο κορωνοϊό στο ξέσπασμα της επιδημίας.
«Οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στις ιογενείς λοιμώξεις χάρη στην προστασία από το χρωμόσωμα Χ και τις ορμόνες του φύλου, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό», σχολίασε ο Dr Li Zhang.
Οι περισσότεροι από τους 99 ασθενείς είχαν ήδη κάποια άλλα νοσήματα τα οποία μπορεί να τους έκαναν πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό, καθώς είχαν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι 40 από αυτούς είχαν αδύναμη καρδιά ή προβλήματα στις αρτηρίες λόγω καταστάσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι 12 από αυτούς είχαν διαβήτη.
Στην Κίνα ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό ξεπέρασε τα 350 άτομα
Είναι μεγάλο όμως επίτευγμα, το γεγονός ότι, μέσα σε 10 ημέρες, κατάφεραν να κτίσουν νοσοκομείο στην πόλη Wuhan (στην πόλη όπου ξεκίνησε ο θανατηφόρος ιός) για να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα στην περιοχή. Σε λίγες ημέρες ανοίγει τις πόρτες του στους ασθενείς.
Δες εδώ ένα μικρό βίντεο, όπου φαίνεται η ταχύτητα με την οποία εργάστηκαν για να το φέρουν εις πέρας.
Διάβασε ακόμη: Κορωνοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί από δέματα; Συναγερμός για τις ...