Thumbnail

Τι είναι η dark kitchen και πώς η πανδημία ευνοεί την ανάπτυξή της Τι είναι η dark kitchen και πώς η πανδημία ευνοεί την ανάπτυξή της

Aν προτιμάς, μπορείς να τη λες ghost kitchen. Δεν κάνει διαφορά, πάλι είναι το νέο best thing στην κουλτούρα του φαγητού
Μπορεί τα εστιατόρια να ετοιμάζονται να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και να προσαρμόζονται ανάλογα στα νέα δεδομένα, αλλά φαίνεται πως η ορολογία dark kitchen -που προϋπήρχε του κορωνοϊού- θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, τι σημαίνει dark kitchen. Πρόκειται για εστιατόρια που βασίζουν τη λειτουργία τους αποκλειστικά ή κυρίως στην υπηρεσία delivery. 

Υπάρχουν πολλά ονόματα πέρα από το dark kitchen, για να περιγράψεις αυτό το μοντέλο εστίασης. Virtual kitchens, cloud kitchens, ghost kitchens ή delivery-only restaurants. Το concept παραμένει το ίδιο. Ο τρόπος ετοιμασίας του φαγητού γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καταναλωθεί οπουδήποτε αλλού από τον χώρο παρασκευής του. 

Μη νομίζεις βέβαια πως το να λειτουργείς μια dark kitchen είναι πιο εύκολο απ' ό,τι ένα εστιατόριο με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Το ά και το ώ είναι να προσαρμόζεσαι ανάλογα με την τεχνολογία και τις νέες τεχνικές μάρκετινγκ ώστε να ανταποκρίνεσαι στις εύλογα αυξημένες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού. Οι ποιοτικές πρώτες ύλες, οι ευφάνταστες συνταγές και η υπεροχή της γεύσης, δεν αρκούν. Χρειάζεσαι ευελιξία και να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά. 

Εκτός όμως από τις απαιτήσεις, υπάρχουν εννοείται αρκετά πλεονεκτήματα για ένα εστιατόριο να λειτουργεί ως dark kitchen.  Θα χρειαστείς εκ των πραγμάτων έναν μικρότερο χώρο, καθώς δε θα φιλοξενείς σε αυτό πελάτες, άρα αυτομάτως πέφτει το μηνιαίο ποσό που θα καταβάλλεις κάθε μήνα σε ενοίκιο. Επίσης, δε χρειάζεσαι σερβιτόρους και σερβιτόρες, παρά μόνο διανομείς, επενδύοντας ουσιαστικά στην αγορά του food delivery .

Παράλληλα, διευθύνοντας μια κουζίνα στο μοντέλο του dark, έχεις τη δυνατότητα και το περιθώριο να πειραματίζεσαι με νέα  brands, menus και concepts. Ανά πάσα στιγμή, μπορείς να προσαρμόσεις το μενού σου, ανάλογα με την εποχικότητα των υλικών και φυσικά τη δημιουργικότητά σου. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Marc Lanteri: Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ που κάνει delivery με μάσκα στην Ιταλία

darkkitchen

Το επιχειρηματικό μοντέλο των dark kitchen, τουλάχιστον στο εξωτερικό γιατί αυτή η τάση είναι σχετικά καινούργια για τα κυπριακά δεδομένα, ποικίλλει. Κάποια εστιατόρια, επιλέγουν να κάνουν ένα συνδυασμό κανονικού εστιατορίου και dark kitchen, μοντέλο που ισχύει αρκετά στη χώρα μας. Άλλοι πάλι προτιμούν να μαγειρεύουν αποκλειστικά στην ιδιωτική του ghost κουζίνα, με τους ιδιοκτήτες άλλοτε να είναι οι ίδιοι οι σεφ και άλλοτε business men που επενδύουν στο food industry. 

Όποιος αποφασίσει όμως να επενδύσει τα χρήματα και τη δημιουργικότητά του σε μια dark kitchen, θα πρέπει αυτομάτως να εστιάσει και στο delivery, γιατί θα πρέπει το φαγητό να καταφθάνει στους πελάτες όσο πιο γρήγορα γίνεται, στην καλύτερη δυνατόν ποιότητα. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ημερολόγιο καραντίνας: Γυναίκες από όλο τον κόσμο δείχνουν μέσα από φωτογραφίες πώς είναι η νέα ζωή τους

darkkitchen

Οπώς αντιλαμβάνεσαι, με την πανδημία και την κοινωνική αποστασιοποίηση που ήρθε πλέον για τα καλά στη ζωή μας, με κανέναν να μη γνωρίζει πότε θα επιστρέψουμε στην πρότερη κανονικότητα και αν θα επιστρέψουμε πλήρως ποτέ, η dark kitchen φαίνεται ότι θα είναι το νέο best thing στην κουλτούρα του φαγητού.

Παράλληλα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τους millennials -αυτοί που γεννήθηκαν από το 1981 μέχρι το 2001- ως κυρίαρχους καταναλωτές, που καθοδηγούν με τις τάσεις και τις ανάγκες του την παγκόσμια αγορά σε όλους τους τομείς, φαίνεται ότι η dark kitchen ήρθε για να μείνει. Αν αναλογιστείς ότι για τους millennials η αναμονή δεν είναι επιλογή, αφού αρέσκονται σε άμεσες online πληρωμές και το overnight shipping είναι το ζητούμενο στις αγορές τους, η dark kitchen είναι λες και δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τις απαιτήσεις τους. Εύκολα, γρήγορα, στην πόρτα τους, κάνοντας την καθημερινότητά τους ακόμη πιο εύκολη! 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Eτοιμάσου για το Jamie Oliver’s Diner

Home