Τι είναι το σύνδρομο cabin fever που μπορεί να προκαλέσει η κοινωνική απομόνωση;
Τι είναι το cabin fever;
Αν η απομόνωση σού έχει προκαλέσει ένα αίσθημα κλειστοφοβίας, νιώθεις ενόχληση και ανησυχία, ίσως να αντιμετωπίζεις το λεγόμενο cabin fever. Ονομάζεται έτσι κυρίως γιατί τα συμπτώματά του προκαλούνται από μεγάλες περιόδους μέσα σε κλειστούς χώρους. Ενδέχεται μάλιστα να οδηγήσει και σε κατάθλιψη, αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί.
Το cabin fever δεν περιλαμβάνεται στις ψυχικές διαταραχές και για αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να διαγνωστεί ως ψυχολογική ή ψυχιατρική νόσος, σύμφωνα με τον Dr Meg Arroll και όσα ανάφερε στο Red. Παρόλα αυτά, σημείωσε πως μπορεί να χαρακτηριστεί ως σύνδρομο.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να φτιάξεις τη διάθεσή σου όσο η πανδημία του COVID-19 συνεχίζεται
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Σύμφωνα με τον Dr Arroll, χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν:
*Ανησυχία
*Ανυπομονησία
*Υπνηλία
*Μειωμένη διάθεση
*Μειωμένα κίνητρα
*Γνωστικά ζητήματα (πχ. δυσκολία συγκέντρωσης)
*Θέματα ύπνου
*Αυξημένη όρεξη για φαγητό
*Ανικανότητα διαχείρισης του στρες
ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς μπορείς να δουλέψεις στο σπίτι αν και σε «καραντίνα»
Πώς θα το αντιμετωπίσεις;
Η υποχρεωτική καραντίνα δεν είναι και ο πιο εύκολος τρόπος να το αντιμετωπίσεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να καταφέρεις να βγεις από την κατάσταση αυτή. Το πρώτο βήμα είναι να το αναγνωρίσεις και να δεις πώς επηρεάζει εσένα και το σώμα σου. "Ρώτησε τον εαυτό σου τι αίσθηση έχει κάθε συναίσθημα στο σώμα σου. Είναι σε συγκεκριμένα σημεία; Το κεφάλι ή το στήθος για παράδειγμα; Επενδύοντας σε κάθε αίσθηση, θα βρεις τους μηχανισμούς να ελαχιστοποιήσεις και τα όσα σου προκαλεί. Άλλωστε είναι γνωστή η σύνδεση ψυχολογικών ζητημάτων με σωματικά συμπτώματα.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: Tι κάνεις εάν αρρωστήσει ένα άτομο στο σπίτι σου
Επιπλέον, είναι καθοριστικό να διατηρήσεις επαφή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, έστω και μέσω της τεχνολογίας. Να θυμάσαι, μπορεί να είστε μακριά, αλλά η αγάπη μεταξύ σας δε χάνεται.
Προσπάθησε να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα και μην κυκλοφορείς από το πρωί μέχρι τη νύχτα μες τις πυτζάμες. Αυτό δε βοηθά στην ήδη πεσμένη ψυχολογία σου. Βρες πράγματα που σε ενεργοποιούν, που σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και θα σε κρατήσουν δημιουργικά απασχολημένη.
Δεν είναι εύκολο να είσαι κλεισμένη όλη μέρα σπίτι, ειδικά αν αυτό είναι ένα μικρό διαμέρισμα και είσαι εντελώς μόνη. Παρ΄όλα αυτά, αντιμετώπισε το ως μια πρόκληση. Μια δοκιμασία. Είναι και μια ευκαιρία παράλληλα, να τα βρεις με τον εαυτό σου και να κάνεις όσα τόσο καιρό ανέβαλλες. Κάνε ό,τι χρειάζεται για να μην πέσεις ψυχολογικά, γιατί και η ψυχική μας υγεία είναι το εξίσου πολύτιμη με τη σωματική!
ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός και άσθμα: Τι πρέπει να γνωρίζεις