Το 2023, θα βάλεις στόχους και…θα τους πετύχεις
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπάρχουν 7 κέντρα συνείδησης, σε ποιο ανήκεις;
Γράφει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Το έργο αυτό μας είναι γνωστό από προηγούμενες χρονιές και αρχίζει κάπως έτσι: ξεκινάμε τη νέα χρονιά όλο κίνητρο και αποφασιστικότητα έχοντας στο μυαλό μας ότι έφθασε η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα και ότι αυτή είναι επιτέλους η χρονιά που θα πετύχουμε τους στόχους μας όπως για παράδειγμα να κόψουμε μια και καλή το κάπνισμα, να μπούμε σ’ ένα πρόγραμμα τακτικής άσκησης, να χάσουμε τα περιττά μας κιλά καθώς και άλλους τέτοιους κοινούς στόχους. Αργότερα κάτι πάει στραβά∙ ξεχνάμε τους στόχους που έχουμε θέσει και χωρίς να το αντιληφθούμε βουλιάζουμε πίσω στις ίδιες παλιές συνήθειες και καταλήγουμε να αισθανόμαστε ακόμη πιο απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι που για άλλη μια φορά δεν καταφέραμε τίποτα απ’ όσα σκοπεύαμε.
Βέβαια υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό το φαινόμενο όπως επίσης και τρόποι να θέσουμε στόχους έξυπνους και υλοποιήσιμους αν λάβουμε υπόψιν συγκεκριμένους παράγοντες. Ας δούμε πρώτα γιατί οι στόχοι μας δεν πετυχαίνουν.
Οι στόχοι για τη νέα χρονιά δεν πετυχαίνουν γιατί:
Δεν είναι ρεαλιστικοί:
Συνήθως θέλουμε ένα ιδανικό αποτέλεσμα στο εδώ και τώρα κάτι που δεν είναι εφικτό επειδή είναι πέρα από τις ανθρώπινες μας δυνατότητες (π.χ., να θέλουμε να χάσουμε δέκα κιλά σε λιγότερο από ένα μήνα). Είναι βέβαιο πως ένας τόσο εξωπραγματικός στόχος θα έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση απέναντι στον εαυτό μας και την αρνητική αυτοκριτική που μας οδηγεί σε ακόμη πιο αρνητικά συναισθήματα. Την επόμενη φορά που θα κάνουμε μια νέα απόπειρα θα είμαστε ακόμη πιο απαισιόδοξοι με χαμηλότερο κίνητρο.
Τείνουν να είναι γενικοί και ασαφείς:
Για παράδειγμα βάζουμε ως στόχο την υγιεινή διατροφή χωρίς να ξεκαθαρίζουμε στον εαυτό μας ποια τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Είναι απαγορευτικοί (και πιεστικοί):
Βομβαρδίζουμε δηλαδή τον εαυτό μας με πολλά «πρέπει» και «απαγορεύεται» και καταλήγουμε να κουραζόμαστε ψυχολογικά, να χάνουμε τη θέλησή μας και να εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες.
Επιδιώκονται με αυστηρότητα και όχι με θετική στάση απέναντι στον εαυτό μας:
Συνήθως οι στόχοι που βάζουμε ακολουθούνται από αυτο-τιμωρητική διάθεση και συμπεριφορά. Καταδικάζουμε δηλαδή τον εαυτό μας για όσα δεν πέτυχε αντί να του πιστώσουμε τις επιτυχίες του όσο μικρές κι αν είναι.
Χαρακτηριστικά έξυπνων στόχων
Για να είναι υλοποιήσιμοι οι στόχοι μας πρέπει να είναι:
Ρεαλιστικοί:
Αυτό θα πει ένας στόχος που βάζουμε δεν πρέπει να είναι ένα ιδανικό όνειρο αλλά να είναι μέσα στα πλαίσια των ανθρώπινων δυνατοτήτων μας ώστε να είναι εφικτός.
Συγκεκριμένοι:
Για το προηγούμενο παράδειγμα που έδωσα με τη διατροφή μπορεί για αρχή να στοχεύσω συγκεκριμένα να αυξήσω την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που καταναλώνω κάθε μέρα και αφού το πετύχω να βάλω ένα επόμενο διατροφικό στόχο. Σπάζω δηλαδή το στόχο σε μικρότερους στόχους, ένα βήμα τη φορά έτσι προχωρώ σταθερά.
Σημαντική επίσης είναι η στήριξη και η επιβράβευση:
Ζητούμε τη στήριξη από τα αγαπημένα μας πρόσωπα εξηγώντας τους με πιο τρόπο ακριβώς μπορούν να μας βοηθήσουν.Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας γιορτάζοντας κάθε μικρό βήμα μπροστά κατά την πορεία. Έτσι διατηρούμε το κίνητρο και τη θέλησή μας για τη συνέχεια.
Ένα μυστικό είναι να μην βάζουμε πολλούς στόχους για τη νέα χρονιά αλλά μόνο δυο τρεις γιατί μια μικρότερη λίστα είναι περισσότερο ενθαρρυντική από μια μεγαλύτερη που στην όψη της μπορεί να χάσουμε το κίνητρο προτού καν ξεκινήσουμε. Ακόμη χρειαζόμαστε αυτογνωσία, να γνωρίζουμε δηλαδή καλά τον εαυτό μας, τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες του, καθώς και οποιαδήποτε ψυχικά εμπόδια μπορεί να προβάλουμε ανά πάσα στιγμή. Σοφό επίσης να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού αν χρειαστεί.
Καλή επιτυχία και καλή εποικοδομητική νέα χρονιά!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ήρθε η ώρα να σταματήσεις την…καταστροφολογία
Instagram: @gia_tin_ithaki_psychotherapy
@anthia_christodoulou_theofilou