3 tips για να σταματήσεις (επιτέλους) να είσαι αναβλητική
Συνήθως συμβαίνει όταν έχουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό που μας φοβίζει ή μας αγχώνει, οπότε καταλήγουμε να χρονοτριβούμε.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρίξ’ το στο τραγούδι για να είσαι πιο…υγιής
Οι περισσότεροι ψυχολόγοι βλέπουν την αναβλητικότητα σαν συμπεριφορά αποφυγής, ένα λάθος μηχανισμό αντιμετώπισης στον οποίο "υποκύπτουν κάποιοι άνθρωποι για να νιώσουν καλά", σύμφωνα με τον Timothy Pychyl, καθηγητή που μελετά το φαινόμενο στο Πανεπιστήμιο Κάρλετον του Καναδά.
Οι ειδικοί συμφωνούν πως η τυπική συμβουλή "σταμάτα να χάνεις το χρόνο σου και στρώσου στη δουλειά" είναι αναποτελεσματική, αφού η αναβλητικότητα δεν ελέγχεται εύκολα. Μπορείς όμως να τη διαχειριστείς.
unsplash.com/photos/3sgir4ErK5U
Tips για να τα καταφέρεις:
1. Σε έρευνά του ο Τ. Pychyl διαπίστωσε ότι φοιτητές που ανέφεραν πως συγχώρεσαν τους εαυτούς τους για την αναβλητικότητα στο διάβασμα για την εξεταστική κατάφεραν να είναι πιο επιμελείς στο επόμενο εξάμηνο.
2. "Οι περισσότεροι πιστεύουμε ενδόμυχα πως η συναισθηματική μας κατάσταση θα πρέπει να ταιριάζει με τη δουλειά" εξηγεί ο Timothy Pychyl. Αυτό όμως δεν ισχύει. "Μπορεί να έχεις σπάνια διάθεση να δουλέψεις, αλλά και πάλι πηγαίνεις κάθε μέρα στην εργασία σου" τονίζει ο καθηγητής.
3. Σπάσε μια μεγαλύτερη δουλειά σε μικρότερες εργασίες. Οι άνθρωποι που χρονοτριβούν είναι εξαιρετικοί οραματιστές, αλλά δεν οργανώνουν τη δουλειά τους.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίσεις πανικού: Συμβουλές για να τις διαχειριστείς σωστά (Βίντεο)