Thumbnail

8+1 χρυσοί κανόνες της διατροφής για να μη χρειαστείς ποτέ δίαιτα 8+1 χρυσοί κανόνες της διατροφής για να μη χρειαστείς ποτέ δίαιτα

Ακολούθησε τις και η λέξη "δίαιτα" θα είναι παρελθόν
Σήμερα παρουσιάζουμε 9 συνήθειες σωστής διατροφής, στις οποίες έχουν καταλήξει διατροφολόγοι αλλά και διάφορες έρευνες, και θα βοηθήσουν την υγεία, τον οργανισμό και το σώμα σου.

1.Τρώγε ποικιλία τροφών

Δεν έχουμε ταυτοποιήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά και ουσίες στα τρόφιμα που συνεισφέρουν στην καλή υγεία, γι’ αυτό, τρώγοντας μια ποικιλία τροφών, είσαι σίγουρη ότι καταναλώνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έχεις θετική διάθεση για άσκηση; Θα έχεις μακροζωία!

 

2.Ποσότητα

Σε εστιατόρια προτίμησε ένα ορεκτικό, αντί για πολλούς μεζέδες, πριν το κυρίως πιάτο. Όταν διαβάζεις διατροφικές ετικέτες, έλεγχε τις συνιστώμενες μερίδες: Σε κάποιες σχετικά μικρές συσκευασίες αναγράφεται ότι περιέχονται περισσότερες από μία μερίδες, οπότε θα πρέπει να διπλασιάσεις ή να τριπλασιάσεις τις μερίδες, τα γραμμάρια λιπαρών και τα ml νατρίου αν σκοπεύεις να καταναλώσεις όλο το περιεχόμενο.

3.Επίλεξε  τα ολικής αλέσεως

Τουλάχιστον τα μισά σιτηρά σου πρέπει να είναι ολικής αλέσεως ή βρόμη ή κριθάρι. Τα ολόκληρα σιτηρά διατηρούν το πίτουρο (φλοιό) και το φύτρο του σπόρου, επομένως όλα ή σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες του.

4.Πολλά λαχανικά

Τα θρεπτικά συστατικά, οι φυτικές ίνες και άλλα στοιχεία σ’ αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών και κάποιων τύπων καρκίνου. Συμπερίλαβε πράσινα, πορτοκαλί, κόκκινα, μπλε, μοβ και κίτρινα φρούτα και λαχανικά. ‣ Λαχανικά: 2 ½ φλ. τη μέρα

‣ Φρούτα: 2 φλ. τη μέρα

‣ Φρούτα και λαχανικά κατεψυγμένα και σε κονσέρβα επίσης συνιστώνται.

5.Περιόρισε επεξεργασμένα σιτηρά και πρόσθετη ζάχαρη

Στις ετικέτες των τροφίμων, στον κατάλογο συστατικών, έλεγχε για το "αλεύρι σίτου" – ονομάζεται επίσης "λευκό", "εξευγενισμένο" ή "εμπλουτισμένο" αλεύρι. Επίσης, περιόρισε την κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη, όπως αναψυκτικά και γλυκά. Αυτές είναι πηγές κενών θερμίδων, που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Πολλές ζαχαρούχες τροφές έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γι’ αυτό είναι ακόμα πιο αυξημένες σε θερμίδες

6.Μείωσε το ζωικό λίπος

Για να περιορίσεις την πρόσληψη, επίλεξε βιολογικά κρέατα και πουλερικά χωρίς δέρμα. Είναι επίσης καλή ιδέα να αντικαταστήσεις τα κορεσμένα με "καλά" λίπη, που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς και ψάρια, όχι με εξευγενισμένους υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί και σνακ.

 

eating

unsplash.com/photos/Juvw-a-RvvI

 

7.Πρόσεχε τις υγρές θερμίδες

Ορισμένες υγρές θερμίδες προέρχονται από υγιεινά ποτά, όπως γάλα και 100% χυμός φρούτων. Αλλά τα περισσότερα προέρχονται από αναψυκτικά και άλλα γλυκά και οινοπνευματώδη ποτά που έχουν πολλές θερμίδες αλλά πολύ λίγες θρεπτικές ουσίες. Τα αναψυκτικά είναι μια σημαντική πηγή ζάχαρης και θερμίδων για πολλούς, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

8.Περιόρισε το αλκοόλ

 Εάν πίνεις, κράτα το μέτρο. Αυτό σημαίνει όχι περισσότερο από 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες, 2 για τους άνδρες. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να πίνουν ακόμα λιγότερο. 

9.Επίλεγε τροφές αντί για συμπληρώματα

  Τα συμπληρώματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια υγιεινή διατροφή, η οποία παρέχει ευεργετικές ενώσεις, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Από την άλλη, σε πολλούς ανθρώπους ένα βασικό πολυβιταμινούχο χάπι μπορεί να προσφέρει μερικές από τις θρεπτικές ουσίες που ενδέχεται να έχουν έλλειψη.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 tips για να σταματήσεις τις βραδινές λιγούρες

 

Πηγή

 

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/nTZOILVZuOg

Home