Thumbnail

Αρνητική πρωτιά της Κύπρου στην αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών Αρνητική πρωτιά της Κύπρου στην αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών

Εντείνονται οι προσπάθειες ενημέρωσης και αφύπνισης του κοινού για την ορθή και υπεύθυνη λήψη των αντιβιοτικών
Με μήνυμα «Αντιβιοτικά: Προστατευτείτε με τη συμβουλή του ιατρού σας» η Παθολογική Εταιρεία Κύπρου, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και η Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων, ενώνουν δυνάμεις στη μάχη της ενημέρωσης για την ορθή  και υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών.

Σε Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο, ανακοινώθηκε η έναρξη Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης και Διαφώτισης του κοινού, από τις 4 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Η Εκστρατεία τελεί υπό την Αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και διοργανώνεται με την πολύτιμη αρωγή της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie.

Δυστυχώς η Κύπρος κατέχει τα τελευταία χρόνια την αρνητική πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη, με τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην έλλειψη θεραπείας αλλά και σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

O Πρόεδρος της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Αντρέας Στυλιανού ανέφερε, ότι σε ετήσια βάση, 1 στους 2 πολίτες παίρνει αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερα αντιβιοτικά, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Υπέδειξε επίσης, ότι οι λοιμώξεις που εμφανίζονται τόσο σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, όσο και σε ασθενείς που βρίσκονται εκτός νοσοκομείου,  προκαλούνται, σε σημαντικό βαθμό, από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τόνισε μάλιστα, ότι 80% των πολιτών πιστεύουν λανθασμένα ότι τα αντιβιοτικά είναι δραστικά έναντι των ιώσεων. Σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών επιστημόνων, είπε ο Δρ Στυλιανού, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, μέχρι το 2050 θα πεθαίνουν κάθε χρόνο 10.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως, από λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια. 

5

Ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, υπέδειξε ότι το ζήτημα της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών και η συνεπακόλουθη μικροβιακή αντοχή είναι μείζον υγειονομικό πρόβλημα που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής  προσέγγισης. Την ίδια στιγμή αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 5 εκατομμύρια θάνατοι σχετίστηκαν με την αντιμικροβιακή αντοχή το 2019,  συμπεριλαμβανομένων 1,27 εκατομμυρίων θανάτων που προκλήθηκαν άμεσα από αυτήν. Στην Ευρώπη περίπου 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Κυπριακής Εταιρίας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων & Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ Γιώργος Πετρίκκος τόνισε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά είναι ευάλωτοι στο να αποικιστούν ή να εμφανίσουν λοίμωξη από ανθεκτικά παθογόνα. Επίσης, ανέφερε ο Δρ Πετρίκκος, αποτελούν τη δεξαμενή από την οποία πιθανότατα θα μεταδοθούν ανθεκτικά μικρόβια στο οικείο περιβάλλον ή στους συν-νοσηλευόμενους με αυτούς τους ασθενείς. Σημείωσε μάλιστα, ότι η χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, τη γεωργία και της ιχθυοκαλλιέργειες έχει συμβάλει σημαντικά στην επιδείνωση του δυσάρεστου αυτού γεγονότος και μαζί με την κλιματική αλλαγή και τις μετακινήσεις των πληθυσμών καθιστά την επίλυση του προβλήματος ακόμα πιο δύσκολη.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι η χρήση των αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και με βάση τις οδηγίες των ειδικών. Παράλληλα, κάλεσε τους μεν ασθενείς, να δίδουν τον χρόνο που χρειάζεται στον οργανισμό τους για να θεραπευθεί και τους δε γιατρούς και φαρμακοποιούς να ενημερώνονται συνεχώς για τις τελευταίες έρευνες και οδηγίες χρήσης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος, είπε ο Δρ Αγαθαγγέλου, απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες σε πολλαπλά επίπεδα: από τη βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης και αναφοράς, μέχρι την ενθάρρυνση της υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, κ. Νίκος Χρηστίδης, η ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά αποτελεί πλέον μάστιγα παγκόσμιας εμβέλειας που δυσχεραίνει το έργο της θεραπείας των λοιμωδών νοσημάτων. Για το λόγο αυτό, τόνισε, η Medochemie ως υπεύθυνος εταίρος στον τομέα φροντίδας της Υγείας, συμμετέχει και  στηρίζει δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση πρακτικών  προς όφελος της Υγείας και της ευημερίας των πολιτών. Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι στη βάση των στόχων που έχει θέσει ο Π.Ο.Υ, η Εταιρεία δεσμεύεται να συνεχίσει την παραγωγή αποτελεσματικών και ασφαλών φαρμάκων, υψηλής  ποιότητας τα οποία χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και λαμβάνονται με το σωστό τρόπο.

Στη Medochemie μια από τις κυριότερες θεραπευτικές κατηγορίες είναι οι αντιμικροβιακές θεραπείες και θεωρούμε καθήκον μας να στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται για τη διαχείριση της αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας και την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων, ανέφερε ο Διευθυντής Επιχειρησιακής Μονάδας της Medochemie κ. Κωνσταντίνος Κουδουνάς. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η Εταιρεία σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς συμβάλλει ενεργά στην ενημέρωση του κοινού σχετικά την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Με στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών αλλά και των αυξανόμενων κινδύνων που εγκυμονεί η μικροβιακή αντοχή οι γιατροί συμβουλεύουν:

  • Μην γίνεστε γιατρός του εαυτού σας
  • Πάρτε αντιβιοτικά ΜΟΝΟ με συνταγή ιατρού 
  • Ολοκληρώστε την αντιβιοτική θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας
  • Μην παίρνετε αντιβιοτικά που περίσσεψαν από άλλες θεραπείες 
  • Μην μοιράζεστε αντιβιοτικά ποτέ με άλλους
  • Η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας 

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας Διαφώτισης προβάλλεται σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, διαφωτιστικό σποτ ευαισθητοποίησης, ενώ παράλληλα διοχετεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, άρθρα και παρουσιάσεις σχετικά με παράγοντες κινδύνου από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. 

Τις ενέργειες διαφώτισης ενδυναμώνουν επίσης  στοχευμένες παρεμβάσεις μελών της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και της Κυπριακής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων στα Μέσα Ενημέρωσης. 

Δείτε το βίντεο της εκστρατείας:

Home