Thumbnail

Μήπως νιώθεις ζήλια για τη ζωή της φίλης σου; Μήπως νιώθεις ζήλια για τη ζωή της φίλης σου;

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις αυτό το "βασανιστικό" συναίσθημα
Η ζήλια, παρόλο που μπορεί να μας φέρνει σε δύσκολη θέση και να μας κάνει να αισθανόμαστε δυσάρεστα, είναι ένα συναίσθημα κατανοητό κι έγκυρο, με άλλα λόγια ανθρώπινο, και δεν είναι απαραίτητο να περιορίζει τη ζωή μας. Όταν όμως στέκεται εμπόδιο στην ευτυχία μας ή δημιουργεί προβλήματα στις κοντινές σχέσεις μας τότε είναι βασανιστικό και περιοριστικό.

Γράφει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου

Τα  συναισθήματα ζήλιας μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα εμφανή καθώς προχωράμε στη ζωή. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή καθώς μεγαλώνουμε, είναι πιθανό οι δρόμοι μας να αποκλίνουν από εκείνους των ανθρώπων γύρω μας και ιδιαίτερα των φίλων μας με τους οποίους, αφού είναι τόσο κοντά μας, συχνά μπορεί να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας συνειδητά και ασυνείδητα. Όσο μεγαλώνουμε επίσης συνειδητοποιούμε ακόμη περισσότερο εκείνα όσα χρειαζόμαστε και ποθούμε, π.χ., μια σταθερή συντροφική σχέση, την ευκαιρία να γίνουμε γονείς, την οικονομική ασφάλεια, την επαγγελματική επιτυχία, την ευχέρεια να ταξιδεύουμε, την οικογενειακή θαλπωρή, κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήπως τα κατάλοιπα του lockdown τώρα τα βλέπουμε;

 

Σχεδόν καθημερινά, είμαστε εκτεθειμένοι στη ζωή των φίλων και των γνωστών μας και η τάση να συγκρίνουμε είναι επίσης μια από τις ανθρώπινες αδυναμίες μας. Αυτά είναι αρκετά για να κάνουν σχεδόν οποιονδήποτε να αισθάνεται μερική ζήλια από καιρό σε καιρό. Αν και η ζήλια είναι ένα κοινό συναίσθημα που προκύπτει στις φιλίες, αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να καταντήσει τοξικό, να επηρεάσει σοβαρά την ευτυχία, την αυτοεκτίμησή μας, τη συνολική ικανοποίηση που παίρνουμε από τη ζωή μας και ακόμη και να τερματίσει φιλίες. Όπως πολύ σοφά λέει και η παροιμία, "η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς".

Πώς να αντιμετωπίσεις την ζήλια στις φιλίες : 

•    Παρατήρησε τις σκέψεις σου: Είναι εύκολο για μια αρνητική σκέψη να θολώσει την κρίση σου σε σχέση με την πραγματικότητα. Αν είσαι σε θέση να προσέξεις έγκαιρα μια αρνητική σκέψη ίσως την αποτρέψεις από το να ριζώσει και στο τέλος να σε ωθήσει σε πικρά μονοπάτια. 

•    Δες τα πράγματα ρεαλιστικά: Σκέψου πως ό,τι συμβαίνει αφορά καθαρά τη ζωή της φίλης σου. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι κάθε άτομο βρίσκεται στο μοναδικό δικό του ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης, αυτογνωσίας κι επιτυχίας. Δεν σημαίνει ότι αυτό ακριβώς που συμβαίνει στη φίλη σου είναι απαραίτητα ιδανικό και για την δική σου περίπτωση. Μπορεί επίσης να υπάρχουν πτυχές της δικής σου ζωής που οι φίλοι σου ζηλεύουν. 

•    Συνειδητοποιείσαι ότι το πρόβλημα δεν είναι η φίλη σου: Η ευτυχία της φίλης σου δεν μπορεί να σε φθείρει πραγματικά. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος σκέψης σου. Ψάξε βαθιά στη ρίζα του ζητήματος. Τι είναι αυτό που σε κάνει να ζηλεύεις; Αν θέλεις να ανακουφιστείς ολοκληρωτικά θα πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτά τα ζητήματα. Μελέτησε την δυνατότητα να δεις κάποιο ειδικό. 

•    Εξασκήσου στην αυτοσυμπόνια: Συνήθως υπάρχει η τάση να κρίνουμε σκληρά τον εαυτό μας. Προσπάθησε να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου και να αναγνωρίζεις τα δικά σου επιτεύγματα. 

•    Εξασκήσου επίσης στην ευγνωμοσύνη: Εστίασε σε όσα επικυρώνουν την αξία σου και σε όσα σε κάνουν να αισθάνεσαι χαρά. Αντί να ζηλεύεις την ζωή της φίλης σου επικεντρώσου σε όσα ήδη σου αρέσουν στον εαυτό σου και στη ζωή σου. 

•    Φρόντισε τον εαυτό σου: Επικεντρώσου στην δική σου προσωπική εξέλιξη, εστίασε στους στόχους και στις φιλοδοξίες σου και στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να αρχίσεις να τα επιδιώκεις. •    Όπου μπορείς χρησιμοποίησε την φίλη σου ως πηγή έμπνευσης: Αντί να συγκρίνεις τον εαυτό σου ή να αισθάνεσαι αρνητικά για τις επιτυχίες της φίλης σου εμπνεύσου από αυτές και χρησιμοποίησε τη ζήλια ως κίνητρο. Η ζήλια μπορεί να σε κατευθύνει προς τις αξίες και τους στόχους σου και να σε παρακινήσει να αναλάβεις δράση. •    Θέσε όρια όπου μπορείς: Αυτό μπορεί να χρειαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις, για να προστατεύσεις τόσο τον εαυτό σου, όσο και τη φιλία σου. 

Όλες οι πιο πάνω εισηγήσεις σε βοηθούν να δεις τα συναισθήματα ζήλιας ως μια εξαιρετική ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης, ώστε να μάθεις περισσότερα για τον εαυτό σου και να αποκτήσεις νέους και παραγωγικούς τρόπους διαχείρισης. Γιατί όχι και να καταφέρεις να επαναπροσδιορίσεις την φιλία σου και να την κτίσεις σε ακόμη πιο γερές βάσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μόλις έχασα τη δουλειά μου, τι να κάνω;»

 

03

Instagram: @gia_tin_ithaki_psychotherapy

@anthia_christodoulou_theofilou

 

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/0-uzdU3gUYw

Home