Πώς να φτιάξεις ένα λαχταριστό στρούντελ
Αν ακολουθήσεις βήμα-βήμα τη συνταγή του Chef de Cuisine Γιώργου Ερωτοκρίτου η επιτυχία είναι δεδομένη
Υλικά
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι για oλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- 100 ml νερό
- 25 γρ. ηλιέλαιο
- 40 γρ. ζάχαρη
- 2 γρ. αλάτι
Για τη γέμιση μήλου
- 5 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά τετράγωνα )
- 200 γρ. βούτυρο ανάλατο (λιωμένο)
- 50 γρ. σταφίδες
- λίγη κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 40 γρ. ζάχαρη (καστανή)
Για την κρέμα
- 250 ml φρέσκο γάλα
- 20 γρ. άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
- 80 γρ. βούτυρο ανάλατο (παγωμένο )
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλιά ρούμι
- 1 αυγό
ΔΙΑΒΑΣΕ: Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine φτιάχνει ταλιατέλες με γαριδες και μύδια
Eκτέλεση
- Ζυμώνεις με τον γάντζο του μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει ομοιογενής.
- Την πλάθεις σε μία μεγάλη μπάλα, την αλείφεις με λίγο ηλιέλαιο, την τυλίγεις με μεμβράνη και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 2 ώρες .
- Μετά βάζεις τα μήλα σε ένα μπολ και τα ραντίζεις με 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο. Ακολούθως, τα πασπαλίζεις με τη ζάχαρη.
- Στη συνέχεια τα σοτάρεις μέσα σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις τις σταφίδες, την κανέλα και ανακατεύεις. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνεις στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνεις το γάλα και διαλύεις το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη και τα βάζεις στη φωτιά. Προσθέτεις το χτυπημένο αυγό και βράζεις ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι η κρέμα να αρχίσει να πήζει.
- Κατεβάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις το βούτυρο και το ρούμι. Ανακατεύεις. Την αφήνεις στην άκρη να κρυώσει .
- Με ένα λαδωμένο πλάστη ανοίγεις τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο.
- Το αφήνεις να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά το τραβάς ελαφρώς με τα χέρια σου, ώστε να γίνει ακόμα πιο λεπτό.
- Κόβεις τις άκρες για να αποκτήσει τετράγωνο σχήμα. Στρώνεις σε μία λωρίδα την κρέμα και διπλώνεις το φύλλο μέχρι να σκεπαστεί η κρέμα. Μετά απλώνεις το μείγμα με τα μήλα σε μία άλλη λωρίδα και τυλίγεις σε ρολό, διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες.
- Ακολούθως τοποθετείς το ρολό σε λαμαρίνα με λαδόχαρτο, το βουτυρώνεις ελαφρώς με ένα πινέλο και το τρυπάς με ένα πιρούνι επίσης ελαφρώς.
- Τέλος, το ψήνεις στους 160 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να ροδίσει, περίπου 25- 30 λεπτά.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου ΕΔΩ