Thumbnail

Πώς να φτιάξεις ένα λαχταριστό στρούντελ Πώς να φτιάξεις ένα λαχταριστό στρούντελ

Αν ακολουθήσεις βήμα-βήμα τη συνταγή του Chef de Cuisine Γιώργου Ερωτοκρίτου η επιτυχία είναι δεδομένη
Το μυστικό σε αυτό το γλυκό αρτοσκεύασμα δεν κρύβεται μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στη ζύμη. Μόλις το ετοιμάσεις, θα καταλάβεις γιατί είναι τόσο δημοφιλές στην αυστριακή κουζίνα και συνάμα αποτελεί ένα παραδοσιακό γλυκό της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και του Νοτίου Τιρόλου της Ιταλίας.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι για oλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 100 ml νερό
  • 25 γρ. ηλιέλαιο
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση μήλου

  • 5 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά τετράγωνα )
  • 200 γρ. βούτυρο ανάλατο (λιωμένο)
  • 50 γρ. σταφίδες
  • λίγη κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 40 γρ. ζάχαρη (καστανή)

Για την κρέμα

  • 250 ml φρέσκο γάλα
  • 20 γρ. άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
  • 80 γρ. βούτυρο ανάλατο (παγωμένο )
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά ρούμι
  • 1 αυγό

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine φτιάχνει ταλιατέλες με γαριδες και μύδια 

 

Eκτέλεση

 

  • Ζυμώνεις με τον γάντζο του μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει ομοιογενής.
  • Την πλάθεις σε μία μεγάλη μπάλα, την αλείφεις με λίγο ηλιέλαιο, την τυλίγεις με μεμβράνη και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 2 ώρες .
  • Μετά βάζεις τα μήλα σε ένα μπολ και τα ραντίζεις με 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο. Ακολούθως, τα πασπαλίζεις με τη ζάχαρη.
  • Στη συνέχεια τα σοτάρεις μέσα σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις τις σταφίδες, την κανέλα και ανακατεύεις. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνεις στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνεις το γάλα και διαλύεις το άνθος αραβοσίτου, τη ζάχαρη και τα βάζεις στη φωτιά. Προσθέτεις το χτυπημένο αυγό και βράζεις ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι η κρέμα να αρχίσει να πήζει.
  • Κατεβάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις το βούτυρο και το ρούμι. Ανακατεύεις. Την αφήνεις στην άκρη να κρυώσει .
  • Με ένα λαδωμένο πλάστη ανοίγεις τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο.
  • Το αφήνεις να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά το τραβάς ελαφρώς με τα χέρια σου, ώστε να γίνει ακόμα πιο λεπτό.
  • Κόβεις τις άκρες για να αποκτήσει τετράγωνο σχήμα. Στρώνεις σε μία λωρίδα την κρέμα και διπλώνεις το φύλλο μέχρι να σκεπαστεί η κρέμα. Μετά απλώνεις το μείγμα με τα μήλα σε μία άλλη λωρίδα και τυλίγεις σε ρολό, διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες.
  • Ακολούθως τοποθετείς το ρολό σε λαμαρίνα με λαδόχαρτο, το βουτυρώνεις ελαφρώς με ένα πινέλο και το τρυπάς με ένα πιρούνι επίσης ελαφρώς.
  • Τέλος, το ψήνεις στους 160 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να ροδίσει, περίπου 25- 30 λεπτά.

Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου ΕΔΩ 

 

Home