Πώς να φτιάξεις χωριάτικο ψωμί στη γάστρα
Mια αλλιώτικη συνταγή από τον Chef de Cuisine Γιώργο Ερωτοκρίτου που θα σε βάλει στην κουζίνα Κυριακάτικα
Υλικά
- 500 γρ .αλεύρι χωριάτικο
- ½ κουταλάκι μαγιά ξηρή
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
- 20 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- ½ κουταλάκι μαχλέπι
- 270 ml νερό χλιαρό
Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ
Eκτέλεση:
- Βάζεις στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το σιμιγδάλι και τα χτυπάς με τον γάντζο για 6-7 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχεις μια λεία, ελαστική ζύμη.
- Παίρνεις μια μέτρια βαθιά γάστρα και στο εσωτερικό της στρώνεις ένα κομμάτι λαδόκολλα. Πασπαλίζεις ελαφρώς με λίγο από το σιμιγδάλι.
- Μετά αφαιρείς τη ζύμη του ψωμιού από τον κάδο του μίξερ και τη μεταφέρεις σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
- Ξεκινάς να ζυμώνεις με τα χέρια και πλάθεις το ζυμάρι σε στρογγυλό ψωμί. Το τοποθετείς μέσα στη γάστρα.
- Στη συνέχεια πασπαλίζεις με το υπόλοιπο σιμιγδάλι και χαράζεις με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνειά του σε 2-3 σημεία.
- Κλείνεις τη γάστρα με το καπάκι της και αφήνεις το ζυμάρι να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 14 ώρες.
- Ψήνεις το ψωμί όπως είναι κλειστό μέσα στη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
- Μετά αφαιρείς το καπάκι και ψήνεις για ακόμα 10 λεπτά ώστε να ροδίσει.
- Όταν θα είναι έτοιμο, το βγάζεις από τη γάστρα και περιμένεις για 15 λεπτά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του, πριν το κόψεις.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου στη σελίδα