Thumbnail

Πώς να φτιάξεις χωριάτικο ψωμί στη γάστρα Πώς να φτιάξεις χωριάτικο ψωμί στη γάστρα

Mια αλλιώτικη συνταγή από τον Chef de Cuisine Γιώργο Ερωτοκρίτου που θα σε βάλει στην κουζίνα Κυριακάτικα
Μέχρι τώρα ήξερες για το κατσικάκι στη γάστρα, αλλά έτσι είναι αυτή η ζωή. Όσο ζεις, μαθαίνεις. Οπότε, ευκαιρία να βγάλεις τη φουρνάρισσα από μέσα σου για να φτιάξεις ψωμί στη γάστρα.

Υλικά 

  • 500 γρ .αλεύρι χωριάτικο
  • ½ κουταλάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
  • 20 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ κουταλάκι μαχλέπι
  • 270 ml νερό χλιαρό

ΔΙΑΒΑΣΕ: O Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine μπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει φιλέτο αρνί με πικάντικη μαρμελάδα φράουλας 

Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ 

Eκτέλεση:

  • Βάζεις στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το σιμιγδάλι και τα χτυπάς με τον γάντζο για 6-7 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχεις μια λεία, ελαστική ζύμη.
  • Παίρνεις μια μέτρια βαθιά γάστρα και στο εσωτερικό της στρώνεις ένα κομμάτι λαδόκολλα. Πασπαλίζεις ελαφρώς με λίγο από το σιμιγδάλι.
  • Μετά αφαιρείς τη ζύμη του ψωμιού από τον κάδο του μίξερ και τη μεταφέρεις σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Ξεκινάς να ζυμώνεις με τα χέρια και πλάθεις το ζυμάρι σε στρογγυλό ψωμί. Το τοποθετείς μέσα στη γάστρα.
  • Στη συνέχεια πασπαλίζεις με το υπόλοιπο σιμιγδάλι και χαράζεις με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνειά του σε 2-3 σημεία.
  • Κλείνεις τη γάστρα με το καπάκι της και αφήνεις το ζυμάρι να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 14 ώρες.
  • Ψήνεις το ψωμί όπως είναι κλειστό μέσα στη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
  • Μετά αφαιρείς το καπάκι και ψήνεις για ακόμα 10 λεπτά ώστε να ροδίσει.
  • Όταν θα είναι έτοιμο, το βγάζεις από τη γάστρα και περιμένεις για 15 λεπτά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του, πριν το κόψεις. 

 

Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου στη σελίδα 

 

Home