Πώς να φτιάξεις χωριάτικο ψωμί στη γάστρα

Υλικά 

  • 500 γρ .αλεύρι χωριάτικο
  • ½ κουταλάκι μαγιά ξηρή
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
  • 20 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ κουταλάκι μαχλέπι
  • 270 ml νερό χλιαρό

ΔΙΑΒΑΣΕ: O Γιώργος Ερωτοκρίτου-Chef de Cuisine μπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει φιλέτο αρνί με πικάντικη μαρμελάδα φράουλας 

Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ 

Eκτέλεση:

  • Βάζεις στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το σιμιγδάλι και τα χτυπάς με τον γάντζο για 6-7 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχεις μια λεία, ελαστική ζύμη.
  • Παίρνεις μια μέτρια βαθιά γάστρα και στο εσωτερικό της στρώνεις ένα κομμάτι λαδόκολλα. Πασπαλίζεις ελαφρώς με λίγο από το σιμιγδάλι.
  • Μετά αφαιρείς τη ζύμη του ψωμιού από τον κάδο του μίξερ και τη μεταφέρεις σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Ξεκινάς να ζυμώνεις με τα χέρια και πλάθεις το ζυμάρι σε στρογγυλό ψωμί. Το τοποθετείς μέσα στη γάστρα.
  • Στη συνέχεια πασπαλίζεις με το υπόλοιπο σιμιγδάλι και χαράζεις με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνειά του σε 2-3 σημεία.
  • Κλείνεις τη γάστρα με το καπάκι της και αφήνεις το ζυμάρι να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 14 ώρες.
  • Ψήνεις το ψωμί όπως είναι κλειστό μέσα στη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
  • Μετά αφαιρείς το καπάκι και ψήνεις για ακόμα 10 λεπτά ώστε να ροδίσει.
  • Όταν θα είναι έτοιμο, το βγάζεις από τη γάστρα και περιμένεις για 15 λεπτά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του, πριν το κόψεις. 

 

Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ερωτοκρίτου στη σελίδα 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ